Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Той винаги умишлено изпуска влака

През април стремежът да бъда оригинален ме подкокороса да напиша статия под заглавие “Путин – агент на ЦРУ?

Тогава един наш много сериозен и мастит политолог ме свали на земята - нямало как. Фантазирам. Явно човекът има достъп към досиетата в Ленгли.

Сега обаче съм реабилитиран. Онзи ден лично Алексей Арестович, знаменит експерт и съветник на украинския президент Зеленски, каза следното: Усещането, че Путин е американски шпионин, по-рано ми идваше веднъж на 5 години, а сега веднъж на 15 минути! По-ефективно унищожение на Руската федерация просто не мога да си представя!.

И наистина Путин като че ли нарочно прави всичките си ходове с фатално закъснение. Всеки път умишлено изпуска влака. Миналата седмица например обяви “частична мобилизация”, което очевидно трябваше да стане най-малкото 3 месеца по-рано. В момента руските войски в Украйна са 3-4 пъти по-малобройни от украинските и са размазани на тънко по фронт от над 1000 километра. Много ясно, че ще бъдат пробити. Което и стана по-миналата седмица източно от Харков.

За три дни украинците напреднаха с над 50 километра в дълбочина, превзеха няколко възлови селища и сега застрашават да унищожат цялата руска групировка в Луганск.

Не е нужно да си гениален военен стратег, за да го предвидиш. Украйна започна тотална мобилизация още в началото на юли. В момента твърди, че разполага с армия от 1 милион, но по-вероятно има 700-800 хиляди. Русия държи срещу нея едва 150-200 хиляди и позициите им стават все по-рехави и незащитими. Трябва наистина да си ударен с паве по главата, за да не видиш отрано накъде отиват нещата.

Или да си чуждестранен агент. Сега обаче се чудя чий – американски или китайски? Защото Путин очевидно не е немски, Германия е големият губещ след Русия. Както и да завърши тази война, Европа ще мизерства, а Китай ще получи лъвския дял от руските ресурси.

Твърди се, че на неотдавнашната среща в Самарканд лидерите на Китай, Индия и Турция намекнали на Путин да приключва с тази война. Лично китайският президент Си Дзинпин му дал срок от 3 месеца. Щом се завърна в Москва, руският лидер обяви 3 мерки – неадекватната закъсняла мобилизация, референдумите за присъединяване на завоюваните територии към Русия и още нещо, което би трябвало да стресне и нас в България - че ако не му върви, може да използва тактическо ядрено оръжие.

А че няма да му върви, е очевидно. Според военния министър Шойгу властите смятат да мобилизират 300 хил. средно млади запасняци с военни специалности. Според западните експерти руските казарми нямат условия за повече от 100 хил. новобранци. Докато ги екипират и подготвят, ще минат поне 3 месеца.

Междувременно численото превъзходство на украинците си остава, но постоянно пристигат нови и нови западни оръжия – високоточни гаубици и ракетни системи за залпов огън, които могат да улучат изхвърлена дамска превръзка от 70 километра, насочвани от спътниците на Илон Мъск. Русия е далеч от подобна прецизност. Само 16 американски катюши “Хаймърс” съсипаха логистиката в руския тил. А предстои да дойдат още 40 с още по-далекобойни снаряди, германски танкове “Леопард”, най-новите зенитни системи. Украински пилоти ще се обучават да летят на F-15 и F-16, но кой може да познае дали са украинци? Поляците отдавна владеят тези изтребители.

Наистина на Путин не му остава друг аргумент освен ядрения удар. Но пък това е врата към ада.

Ядрената заплаха изглежда още по-зловеща, тъй като е комбинирана с референдумите в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожието. Путин е легалист, иска да уреди нещата формално. Проблемът е, че формално Русия не е във война, а води “специална военна операция”. В тази операция участват професионални войници и наемници, но не и мобилизирани бойци, които там се наричат “призивници”, т.е. била им е връчена призовка. В момента, в който тези територии се окажат изконно руски, в тях вече ще може да се използват призивници. И както Путин често напомня: “Ако нападнете руската територия, ние ще нанесем удар по центъра за вземане на решения!”.

Къде е този център? В Киев? Или във Вашингтон? Това Путин оставя на въображението. Естествено, никой няма да признае референдумите освен Беларус, Северна Корея и евентуално Иран. Китай - в никакъв случай. Пекин още не е признал Крим.

Бившият шеф на американските войски в Европа, о. з. генерал Бен Ходжис, каза чрез “Дейли Мейл”, че ако Кремъл използва ядрено оръжие, САЩ ще нанесат “съкрушителен удар” срещу Русия. Може например да унищожат руския черноморски флот и неговите бази в Крим.

Това е достатъчно близко до България, но откъде ще се изстрелят ракетите “Круз”? Още по-наблизо.

Дано да е от кораби, а не от бази, защото Русия ще отговори със своите прехвалени ракети “Калибър”.

Оказва се, че огромният потенциал на Русия е омагьосан от лошото управление. Той просто не може да се задвижи, да се превърне в кинетична енергия. Ето как описва ситуацията споменатият по-горе Арестович: Путин не се справи с така наречената “специална военна операция”, нито със замисъла, нито със сложността, нито с логистиката, нито с мотивацията… И какво решиха да направят, след като разбраха, че първоначалният им план не се получава?

Решиха да усложнят задачата си десетократно. Все едно четвъртокласник не се е справил със задача за втори клас и тогава му даваме задача за 11-и клас, някакви интегрални изчисления. И да смятаме, че ще се получи…

Русия се готви за тази война цели 8 години. И какво се оказва? Че още 8 няма да са достатъчни, тъй като на руския олигархичен режим няма да му дойде акълът. Войните по принцип се губят или печелят още преди да са започнали. И както много пъти съм писал, Русия е загубила тази война още от времето на Горбачов, когато се сложи началото на този мафиотско-олигархичен обществен строй, който може да съсипе всяка държава отвътре.

Олигарх ли е – значи е готов да продаде народа си за колкото го е купил. Миналата седмица например се разбра, че руският олигарх Роман Абрамович, близък партньор на Путин, е уредил освобождаването на петимата пленени в Украйна британски наемници. Ясно е, че е готов на всякакви хуманитарни подвизи, за да си спаси имотите в Англия. Бившият руски честен частник, приближен на Елцин и губернатор на Чукотка, от поне 20 години е верен поданик на британската корона и прави всичко възможно да докаже верността си. Нищо чудно утре да го видим баронет. “Сър Абрамович” ще му отива, особено ако се прекръсти на “Ейбръмс”.

Проблемът е, че Путин е точно от същата кръвна група.