Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Масуд Абдо (в средата)  и четиримата му съучастници остават в ареста. Снимки: Авторът
Масуд Абдо (в средата) и четиримата му съучастници остават в ареста. Снимки: Авторът

Пловдивският съд остави петимата в ареста

29-годишният сириец Масуд Абдо, обвинен в трафик на мигранти, размаха среден пръст в коридора на съдебната палата в Пловдив преди заседанието по мярката му за неотклонение. Същото направи и известният като Цар Киро Кирил Рашков в Асеновградския районен съд след задържането му  заради  размириците в Катуница, започнали точно преди 11 години на тази дата.

Абдо бе доведен в съдебната зала под засилен полицейски конвой, заедно с четиримата си съучастници, сред които една жена. 

След заседание, продължило повече от три часа, съдия Момчил Найденов уважи искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста и петимата. Освен Масуд това са Халил О., Младен Д. и семейството Пенка и Йордан Червенкови. 

Журналисти не бяха допуснати в съдебната зала, макар заседанието да е открито. Обяснението е, че обвиняемите не искали да бъдат снимани. 

"Доволен съм от решението на съда. Това показва, че доказателствата, които представихме са солидни", коментира прокурорът Димитър Пехливанов. Той добави, че два дни дни след ареста на Масуд Абдо на неговия телефон е получено съобщение от Истанбул с посочена локация за пристигане на поредна група мигранти в България. 

"На същото това място полицаите заловиха 30 бежанци", добави Пехливанов.

Адвокатът на Пенка и Йордан Червенкови Росен Димитров обясни, че клиентите са му са обикновени овчари, чиято ферма била край с. Средец. Около нея се навъртали мигранти. "Пенка и Йордан не се занимават с трафик. Напротив, сигнализирали са в полицията, като видели чужденците", каза той. Въпреки това Червенкови също бяха оставени в арести.

"Прокуратурата все още събира доказателства", заяви адвокатката на Масуд Обдо Зорница Димитрова.

Защитниците на петимата са категорични, че ще обжалват мярката пред Окръжния съд. Заседанието е насрочено за четвъртък, 29 септември от 15,30 часа.

Прокурор Димитър Пехливанов остана доволен от решението на съда.
Прокурор Димитър Пехливанов остана доволен от решението на съда.