Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАПОР: Съдия-изпълнител е наложил възбрана на луксозния имот на сем. Артюнян.
ЗАПОР: Съдия-изпълнител е наложил възбрана на луксозния имот на сем. Артюнян.

Неодобрена кандидат-снаха преби посред бял ден бъдещата си свекърва Миланка Артюнян, която е леля на световноизвестния илюзионист Астор.
Побоят пък стана причина за тотален тормоз над близките на илюзиониста и изнудване за 35 000 лв.
Инцидентът станал неотдавна на входа на жилищна кооперация в Шумен, в която семейство Артюнян живее.
"Връщах се от покупки, когато ме нападна някой в гръб. Главата ми буквално се заби в дограмата на вратата. Веднага разпознах бияча - Наталия Стефанова, която известно време живя със сина ми Хачик", разказва пред "168 часа" г-жа Артюнян. Тя е една от най-изявените хористки в Арменския хор в Шумен.
Дамската схватка, в която силната страна е Стефанова, продължила около пет минути. "Наталия започна да ме души. С ключ ме удари през устата и потече кръв.
Блъскаше ми главата
в стената със
всичка сила,
като ме наричаше с цинични думи", продължава Артюнян. Стефанова крещяла, че е определила килия в Сливенския затвор за пребитата жена. Няма свидетели на инцидента пред луксозната кооперация в района на Кооперативния пазар, където семейство Артюнян живее. Причината за побоя, който е
потвърден и от
съдебен лекар
,
била раздялата на сина на Миланка - Хачик, и приятелката му Наталия Стефанова. "Аз
не я одобрявах
нито като домакиня, нито като подходяща съпруга за сина ми Хачо", казва майката. Тя негодува, че когато гостувала във вилата в с. Осмар, където двойката живеела,
"с ужас установява,
че мръсни чинии и чаши от поредния купон са скрити под леглото".
"След побоя на жена ми започна ад за нашето семейство", сподели Гарабед Артюнян. В жалби до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание, Инспектората на МВР и Министерството на правосъдието той алармира, че бившата приятелка на сина им Хачик в две поредни телевизионни предавания с криминална насоченост е обвинила семейство Артюнян за измамници, тъй като са я завлекли с 35 000 лева.
И до ден днешен парите, взети назаем от бившата кандидат-снаха, не й били върнати.
В жалбите Артюнян описва скандален случай, когато съпругата му, получавайки по мним куриер покана за приятелска среща в Медицинския колеж, където е завършила, всъщност се била подписала върху записна заповед, че дължи 35 000 лева на Стефанова.
Тъй като Миланка Артюнян
не може да преглътне резила да я разследват за измама,
една вечер прави опит за самоубийство. Изгълтала всички лекарства за кръвно - нейните и на съпруга й, както и успокоителни. Само бързата намеса на съпруга я спасява.
"До този момент ние си мислехме, че сме жертва на измама само от страната на бившата приятелка на сина ни. Напротив, жертва сме на организирана измамна схема, в която участват юристи", обяснява семейството.
 Артюнян е посочил в няколко писмени сигнала до различни институции имената на адвокат Галин Терзийски, лидер на СДС Шумен, и на частен съдия-изпълнител Яница Джинджева като замесени в атаката срещу тях.
Джинджева бе потърсена за коментар от в. "168 часа", но отказа. Терзийски пък не бе открит до редакционното приключване на броя, за да изрази позицията си.
"Адвокатът е бил видян от съседи да оглежда имота ни",
замесва го в жалбите си г-н Артюнян. Той твърди, че семейството му е жертва на организирана престъпна група за имотни и финансови измами. Тази група се толерирала от Шуменската полиция и прокуратура.
В покана за доброволно изпълнение частният съдия-изпълнител Джинджева уведомява Миланка Артюнян, че на основание заповед за незабавно изпълнение (чл. 417) по търг. дело 1692 на Районен съд Шумен е
осъдена да заплати в полза на взискателя
Наталия Стефанова 40 417,21 лева. В тази цифра са включени неолихвяеми вземания 35 000 лева, присъдени разноски и такси по тарифата към Закона за частен съдия-изпълнител. Гарабед Артюнян е категоричен, че ще отнесе случая до Страсбург.
На въпрос на "168 часа" бла ли е Миланка Артюнян, обвинената Наталия Стефанова каза, че няма да коментира случая, тъй като се водят следствени действия.
Наш полицейски източник потвърди, че съпругът й работи в ДАНС, но независимо от това случаят щял да бъде изяснен.

Гарабед Артюнян: Запорираха ни имоти за 1 млн.

- Г-н Артюнян, дължи ли семейството ви пари на бившата приятелка на сина ви?
- Абсолютно несправедливо режисирано жена ми е обвинена, че е подписала запис на заповед за 35 хил. лева. Това е абсурд. Като семейство ние всичко си споделяме. Ако имаше нещо, тя щеше да сподели с мен. Истината е, че върху празен бял лист впоследствие е монтиран нов текст като "запис на заповед". Според него съпругата ми "неотменимо и безусловно" се задължава да плати въпросната сума на бившата приятелка на сина ми.
Понеже жена ми не е върнала парите, образуваха й досъдебно производство за измама. Водят я измамница. Не можа да го преживее и опита да сложи край на живота си. Едва я спасихме.
- Казвате, че след побоя на жена ви сте подложени на психически тормоз в рамките на една година.
- След раздялата на сина ми и Наталия започнаха върху нас психически тормоз. От ВиК, от "Топлофикация", но се оказа, че всичко е наред. Предполагам, че побоят е бил, за да й вземат личната карта и да фалшифицират документи, с които да я изнудват. Странно е, че частен съдия-изпълнител Джинджева заради тези 35 000 лева е наложила запор на недвижими имоти за близо 1 милион лева - огромен апартамент - мезонет на два етажа, маркови автомобили, гаражни клетки, магазини. Само един магазин струва около 70 000 лева. Районният съд с определение спря възбраната, но частният съдебен изпълнител ни издаде покана за доброволно изпълнение. Получих призовката по-късно, за да пропуснем всички срокове.
- Как си обяснявате непризнаването на определението на съда?
- Казвам, тук има някаква организирана група. Написал съм жалби до всички институции в България - президент, омбудсман, Висш съдебен съвет, МВР. Мъжът на Наталия работи в ДАНС Шумен и нещата ще се покрият. Има чадър над случая. Когато Наталия биела жена ми, викала: "Патрулите са долу. Сега ще ги изпратя да те арестуват." Ще искаме графологическа експертиза на записа на заповед. Но не в Шумен, а в Научния институт по криминалистика и криминология.

С камъни ще замерям новите собственици на къщата ми

Така се заканва Костадинка Великова, пострадала от шуменската мафия

Полицията в Шумен приключи разследването на престъпна схема, при която от самотно живееща старица, страдаща от прогресивна деменция, са били отнети 15 имота.
Според разследването облагодетелствали са се семейство роми, които след като се представили за социални работници, са поискали бабата да им припише солидно имущество - основно жилище в Шумен, овощни градини и земеделски земи по Черноморието."Материалите са внесени в прокуратурата тези дни. Изпълнени са всички указания на наблюдаващия прокурор", научи "168 часа" от свои полицейски източници.
 Разследването по чл. 209 от НК за измама с цел лично облагодетелстване в големи размери беше възложено на Областната дирекция на МВР Шумен. До тази проверка се стигна след жалби в Министерството на правосъдието и Върховна касационна прокуратура. В тях близките на старицата твърдят, че пострадалата им родственица е
жертва на измама с помощта на група юристи,
които са се облагодетелствали. В сигнала на Христина Темелкова до министъра на вътрешните работи е посочено, че покупко-продажбите на имотите са извършени с фалшиви документи и без съгласието на всички законни наследници.
Роднините искат съдействието на държавни институции за незабавна проверка, тъй като Великова не е била адекватна и няма никакъв спомен да е продавала имотите си на никого.
От становище на Районна прокуратура Шумен с подписа на прокурор Шостак е видно, че двамата разследвани Станчев и Зекия Исмаил пред надлежен орган на властта - нотариус, са въвели в заблуждение 85-годишната Костадинка Великова, че имат сключен договор за социален патронаж. Възползвайки се от това, те са й причинили имотна вреда.
"Тъй като към случая имат отношение известни шуменски юристи, които по силата на пълномощни от ромите са придобили права да се разпореждат с имотите на старицата, а някои вече са ги закупили на безценица, казусът ще бъде разследван в Окръжен следствен отдел Шумен.
Получих такава информация. Прокуратурата ще прецени дали заради фактическа и правна сложност дознанието трябва да бъде преобразувано в следствие"- поясни нашият източник.
Имало вероятност към преписката да бъдат приложени и жалбите
 на семейство Артюнян
от Шумен. Те твърдят, че са били притеснявани от частен съдия-изпълнител (ЧСИ) Яница Джинджева и адвокат Галин Терзийски да изплатят на тяхна позната 35 000 лева. Семейството отрече да е имало финансови взаимоотношения с Наталия Стефанова.
"Най-вероятно жалбите ще бъдат приобщени към първия случай, който ще бъде разследван от Окръжен следствен отдел. Ние си свършихме работата по всички правила.
Момчетата доста се постараха, за да докажат измамата от фиктивните социални работници - роми. Жертвата е беззащитна старица", пояснява полицейският началник, с когото "168 часа" разговаря. Той уточнява, че Станчев като председател на най-голямата ромска организация е бил разследван и за купуване на гласове за СДС. Адвокат Галин Терзийски е общински председател на СДС Шумен и близките отношения с ромския лидер са обществена тайна, твърдят местни политици.
"Само прокурор може да предостави информация по случаите с имотите, които явно са интересни за публикация. Аз не мога да дам изявление", заяви директорът на шуменското следствие Нели Миланова. Говорителят на Окръжна прокуратура Шумен зам. окръжният прокурор Димитър Димов обясни, че не е запознат с нито един от двата случая. В едномесечен срок той щял да отговори на предварително зададени въпроси по електронната поща.
"168 часа" се свърза и с пострадалата от мнимите социални асистенти - Костадинка Великова.
"Никакви документи не съм подписвала за продажбата на къщата. Ако има някакви документи за покупко-продажба, те са фалшиви.
Бих завещала къщата, заедно с 25-те котки и кучето само на роднините. Те се грижат добре за мен", сподели Костадинка Великова. Въпреки аргументирания отговор старата жена изглежда объркана и изплашена от случилото се.
"Какви нови собственици има тази къща. Само да припарят и да опитат да я вземат, ще ги замерям с камъни", казва бабата. На въпрос на снаха й Христина Темелкова знае ли, че новата собственичка на огромната двуетажна къща е частен съдебен изпълнител, която все пак се е смилила и я оставила да живее, бабата се хваща за главата.
Роднините на Великова са повече от категорични, че ще занимават с далаверата европейски правораздавателни институции.
"Планирал съм среща и
 с американския посланик Джеймс Уорлик,
защото той е дипломат с изявена гражданска позиция", обяснява племенникът Йордан Темелков. Шуменската полиция може и да си е свършила работата, доказвайки явно престъпление, но няма да има никакви последствия, уточнява той.
Темелков нямало да отстъпи от искането си - всичките 15 незаконно заграбени имота да бъдат възстановени на леля му Костадинка.
"Леля не е просто ограбена, а оглозгана на стари години от групировка, която е нарушила всякакви закони", обяснява роднината. Най-скандалното било, че сделките за покупко-продажбите на имотите били
изповядани при нотариус,
при положение, че
т. нар. продавач на имота
няма лична карта
От удостоверение, издадено от Областната дирекция на МВР Шумен, е видно, че гражданският паспорт на Великова серия И, №3257807 е обявен за невалиден, тъй като е изгубен.
Великова е обявила това с декларация №13005/14.09.2000 г., е записано в удостоверението, подписано от директора на шуменската полиция комисар Любомир Христов.
В искова молба до Окръжен съд Шумен прокурор Кирил Киряков, командирован за случая от Апелативна прокуратура Варна, предлага Костадинка Великова да бъде поставена под пълно запрещение, тъй като тя вече е пострадала от престъпление, с което й са причинени значителни имуществени вреди.
"Паспортът на Великова е изряден, тя е теглила пари от банковата си сметка. Записано е в полицейски протокол", заяви нотариус Светлозар Стоилов. Той уточни, че когато е изповядана сделката за къщата на старицата, той е бил в отпуск.

Гарабед Артюнян
Гарабед Артюнян
НАСИЛА: Старицата се усмихва, въпреки че домът й по документи вече не е неин.
НАСИЛА: Старицата се усмихва, въпреки че домът й по документи вече не е неин.
ДОКРАЙ: Племенникът Йордан Темелков не се отказва от битка за имотите.
ДОКРАЙ: Племенникът Йордан Темелков не се отказва от битка за имотите.
РАЗСЛЕДВАНЕ: Опитен следовател ще бъде ангажиран за покупко-продажбата на дома.
РАЗСЛЕДВАНЕ: Опитен следовател ще бъде ангажиран за покупко-продажбата на дома.