Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

"Да гледаме интересите на България преди всички и да не забравяме, че целите се постигат при обединение, а не като се делим или пък само гледаме някакви политически интереси". Това коментира във Велико Търново в Деня на независимостта Симеон Сакскобургготски. Царят дойде в старата столица 114 г., след като дядо му оттук провъзгласи независимо Българско царство.

Той каза, че това е бил един блян на цяла една нация - да се провъзгласи като независима, и че е много важно да помним уроците и поуките на историята.

"Радвам се, че честваме такъв празник, защото има и черни легенди около самия цар Фердинанд. Едва ли заслужено, с годините може да се прецени с какво е допринесъл той за модернизацията на държавата, а не само национални катастрофи, както някои се стараят да доказват", каза внукът.

Ние сме си в ЕС и трябва да се съобразяваме с правилата на този много солиден клуб, но същевременно трябва да преследваме нашите си интереси в този контекст, коментира той независимостта в съвременен аспект.

Във вътрешнополитически план Симеон изрази надежда след 2 октомври да имаме редовно правителство и то със солидно мнозинство. "Аз не давам оценки обикновено и още по-малко критикувам публично, мисля че всеки е длъжен да изпълни мисията и дейността, с която е бил натоварен", каза Сакскобургготски.

За конфликта Русия - Украйна бившият премиер каза, че трябва да се изчака малко, за да се разбере точно какво се случва. "Може би не са известни мерки, които да предизвикат сядането на една маса, това е нещо, което може би се опитват. Тежко, неприятно и жалко е, че в 21 в. може да има такъв момент и то в Европа", каза Симеон II.

След завръщането си от погребението на кралица Елизабет Втора царят сподели, че покойната кралица наистина е доказала, че целия и живот е в служба на Великобритания. "Защото в предпоследния си ден посрещна и прие новия министър-председател и след това си отиде. Това само по себе си бе като няккави историческа кулминация на тези 70 г. Тя беше един символ", каза царят.

Той е в града и за участие в кръгла маса за статута на Велико Търново като историческа и духовна столица.