Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЛАДИАТОРИ: Някои от ММА състезателите са брутални не само на ринга.
ГЛАДИАТОРИ: Някои от ММА състезателите са брутални не само на ринга.

Мода е всяка мафиотска наказателна бригада да бъде водена от шампион в силов спорт.
Това съвсем лъсна, след като люлински бандити се опитаха да убият шампиона по бойно самбо Благой Иванов - Багата.
Според МВР компания в бар "Домби" са му правили двама криминално проявени - Момчил Кондов и Станой Тодоров. Вторият, също както Багата, е състезател по ММА - Свободни боеве. Справка на "168 часа" показа, че Станой Тодоров не е единственият крими герой в силовия спорт. Много от състезателите там също са известни на полицията и прокуратурата, някои от тях минават за кратко и зад решетките. Въпреки, че за Багата няма данни
 да е участвал
 в престъпления
,
това не важи за колегите му от свободните боеве и силовите спортове, с които контактува не само на ринга.
"Истината е, че голяма част от младите надежди в силовите спортове са бандити. На някои им увират главите навреме, но повечето се блазнят от бързи и лесни пари. Разни босове ги използват ги за силоваци. Вършат им мръсната работа. Въпрос на престиж е бригадата ти да се води от шампион по бокс, борба, сумо. Но така е, когато държавата не помага на спорта. Вижте какво стана с Гълъбин Боевски - гордост на щангите в България! А Вожда (Петър Стоянов - Сумиста, подсъдим като организатор на поръчкови убийства)? За тези татуираните от свободните боеве да не говорим" - разочарован е известен треньор, който е
имал щастието
 да работи с млади спортисти преди
 20 години и вижда разликата с днешните
"Татуираните" планини от мускули, които се бият на ринга на ММА (Свободните боеве) засега водят в класацията на най-големите бандити сред спортистите. Много от момчетата са част от наказателни бригади на нарко- босове, а някои от тях се вживяват на такива. В МВР има информация, че биячите от ринга събират дългове и оказват натиск над конкуренти в напълно легалния бизнес.
Според народната поговорка рибата се вмирисва откъм главата. Тя е напълно вярна в случая с ММА федерацията, където се състезават Багата, арестуваният наркобос Христо Ширев, бившият бодигард на Таки Любомир Костадинов-Гребеца. Председателят на сдружението, което организира боевете, е строителният предприемач Любен Джубрилов. Днес той е обявен за общодържавно издирване
и се води в неизвестност. Срещу него и още 5 души тече наказателно дело в Бургаския окръжен съд. Бандата е арестувана миналата година по обвинение в лихварска дейност и рекет. Джубрилов успява да се покрие, но не и Стоян Тенекеджиев, който се явява като подсъдим по делото. Паралелно с това не е изоставил и основното си занимание - професионален състезател в свободните боеве, организирани от шефа на федерацията и подсъдим за лихварство Любен Джубрилов. Тенекеджиев е задържан многократно, включително и в рамките на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Друг любопитен състезател в свободните боеве е шампионът по бокс Христо Ширев. Той е арестуван миналата година като тартор на банда за разпространение на наркотици и така кариерата му в свободните боеве секва за известно време. До задържането му се стига, след като собственици на нощни заведения се оплакват в МВР за системен тормоз от мутрите, предвождани от Ицо Боксьора. В миналото той гравитира около забегналия в чужбина бигбос на коката Христофорос Аманатидис-Таки. Боецът става лидер на една от престъпните групи, които се борят за надмощие на пазара с кокаин и марихуана в София. Основни конкуренти са му арестуваните наскоро Стефан Бонев-Сако и Милен Давренски-Катерицата. Миналата година бандата на ММА боеца Ширев
забива няколко брадви
 във входната врата на апартамента на Катерицата
в квартал "Хаджи Димитър". Точно както колегата си Благой Иванов-Багата, известен покрай Златките, и Ширев движи със сексапилна мацка от телевизионното предаване "Островът на изкушенията".
Днес Христо Ширев е под домашен арест, но над него все още тегнат обвиненията за разпространение на наркотици. Той ще бъде и един от основните свидетели по делото срещу конкурента му в бизнеса с наркотици Стефан Бонев-Сако.
Виден ММА боец и страшилище за световните звезди е и Любомир Костадинов-Гребеца. Докато шефът му Христофорос Аманатидис-Таки бе в България, той бе неотлъчно до него. Страховитият спортист започва с гребане, но постепенно се прехвърля към силовите спортове. Предвожда бандата с чуковете - наказателната бригада, която дълги години всява страх в конкурентите на наркопазара. През 2004 година е убит брат му Славчо, също член на бригадата. Извършителят не е открит и предаден на съд, но според МВР е ликвидиран от конкуренти на пазара с наркотици. След като Таки изчезва зад граница, Любо Гребеца излиза на светло и става ММА боец. На ринга мачка наред, включително и световни звезди в силовия спорт.
Това са
само част от крими героите,
които се състезават на официални първенства и в шоу спектакли като ММА. За мачовете между гладиаторите се вихри и хазартен бизнес. За победите им наддават сериозни бизнесмени, които не са обект на Криминална полиция, а на по-сериозни служби.

Свилен Нейков отказа спортен лиценз на ММА федерацията

Българската федерация, която организира свободните боеве в България, остава без лиценз от спортното министерство, научи "168 часа". На 27 февруари съдът окончателно поряза ММА, които обжалваха отказа на Свилен Нейков да ги регистрира като спорт.
Председателят Любен Джубрилов, който се издирва заради делото срещу него, е подал документи още през 2010 година в Спортното министерство. Иска лиценз за организацията си. Експертите на Нейков обаче започват мащабно проучване. Изпращат допитвания до различни институции дали свободните боеве заслужават лиценз за спорт. Казусът е разгледан първо в Националната спортна академия в катедра "Борба и джудо".
"ММА не е аматьорски спорт и няма популярност и развитие в България. На този етап няма необходимост от лицензирането му в Министерството на физическото възпитание и спорта, защото не е подходящ за упражняване в детска и юношеска възраст, предполага множество психически и физически травми. Използват се техники от бокс, кик-бокс и професионална борба "кеч" - категорични са от НСА.
"Всички удари с ръце и крака са взаимствани на 100 процента от стил К 1 в спорта кикбокс с тази разлика, че ръкавиците са съвсем малки и нанасящата удара площ е по-малка. Това предполага по-големи поражения" - казват в становището си от Българската конфедерация по кикбокс и муайтай. Те посочват, че в свободните боеве се провеждат международни турнири единствено с комерсиална насоченост и нямат аматьорска организация. Аматьорският правилник на ММА се припокрива напълно с този на бойното самбо, което се развива от лицензирана федерация.
Всичко това навежда министъра до решението да им откаже спортен лиценз, който би донесъл на ММА федерацията много облаги. Освен това те не са представили всички необходими документи. Треньорите по ММА, посочени от федерацията по изискванията на закона, не са професионалисти и само двама от тях са с висше образование по линия на спорта.
След поредния отказ на Министерството на спорта да лицензира ММА като спорт, те обжалват решението в съда. Категорични са, че отговарят на всички условия за издаване на лиценза и имат пълен набор от документи. Образувано е дело, но на 23 февруари адвокатът, упълномощен от Любен Джубрилов, е изтеглил жалбата. Така оттук нататък татуираните бойцина ринга ще се бият само за шоу и за залозите на заможните им фенове.

Борците от близкото минало станаха сериозни бизнесмени

За разлика от днешните спортисти, които са дребни крими герои и биячи на наркобосовете, емблематичните борци от близкото минало постигнаха далеч по-сериозни успехи в бизнес начинанията си. Въпреки криминалните им прояви те успяват да създадат сериозни бизнес империи и навреме да се откъснат от престъпленията.
Илия Павлов, Георги и Васил Илиеви, Иво Карамански, Маргините и Маджо също са били надежди на спорта в България. Те нямат успехите на световните тепихи и рингове както днешните татуирани бойци, но стават ключови играчи в бизнеса. Създават застрахователни компании, строителни фирми, банки, инвестиционни дружества, навлизат в производството, туризма и добива на суровини. повечето се превръщат в икономически фактори от национално и международно значение. Много от тях са убити, но не в пиянски свади и наказателни акции срещу наркодилъри, а заради разпределение на капитали за милиарди.

КАТАРЗИС: Любо Гребеца вече е отдаден единствено на спорта.
КАТАРЗИС: Любо Гребеца вече е отдаден единствено на спорта.
ИЗДИРВАН: Шефът на федерацията по ММА Любен Джубрилов се търси под дърво и камък.
ИЗДИРВАН: Шефът на федерацията по ММА Любен Джубрилов се търси под дърво и камък.
СВИДЕТЕЛ: Арестуваният за наркотици Христо Ширев ще дава показания срещу Сако за същото престъпление.
СВИДЕТЕЛ: Арестуваният за наркотици Христо Ширев ще дава показания срещу Сако за същото престъпление.
Петър Стоянов - Сумиста
Петър Стоянов - Сумиста
ПОЗИЦИЯ: Свилен Нейков се съобразява с мнението на експертите, че ММА е опасен за децата и не дава спортен лиценз на федерацията.
ПОЗИЦИЯ: Свилен Нейков се съобразява с мнението на експертите, че ММА е опасен за децата и не дава спортен лиценз на федерацията.