Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски.
Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че спрямо неговата нация е извършено престъпление и Киев настоява за наказание за Русия. Във видеообръщение, излъчено по време на годишната сесия на ООН в Ню Йорк, Зеленски призова за създаването на специален трибунал срещу Русия и за лишаването й от право на вето в Съвета за сигурност.

„Трябва да се създаде специален трибунал, който да накаже Русия за агресията срещу нашата държава. Това ще се превърне в сигнал за всички бъдещи агресори, че трябва да ценят мира или ще бъдат подведени под отговорност от света“, каза Зеленски.

В обръщението си той посочи пет категорични условия за мир. Сред тях са наказание за руската агресия, въстановяване и гаранции за сигурността и териториалната цялост на Украйна.

След това в традиционното си вечерно видеоообръщение Зеленски определи като победа за Украйна извършената размяна на 215 украински пленници срещу 55 руски затворници. Сред освободените от Москва са бойци от полка Азов, а сред предадените от Киев на Москва - украинският политик Виктор Медведчук, близък до руския президент Владимир Путин.

Според украинския президент, освободените украински бойци ще останат в Турция "в пълна безопасност", съгласно споразумение с турския президент Реджеп Ердоган.