Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юлиан Попов Кадър: Нова тв
Юлиан Попов Кадър: Нова тв

Обявената от Путин частична мобилизация звучи сякаш “започваме сериозната акция”. На практика е обречена на провал. Рискът от събуждане на дълбоко заспалия или възбуден руски народ е голям. Досега руската армия се състоеше главно от професионално ядро, наемници и войни и от далечни, бедни и откъснати от света райони. Сега Путин посяга на средната класа и на всички ония, за които войната е националистично телевизионно шоу или далечна реалност.

Обещаните 300 000 нови войници звучат сериозно, но Русия не разполага с логистика, екипировка и възможност да ги обучи дори да елементарен стандарт за бойни действия. Вероятно не разполага и с достатъчно оръжие за тях. Тази армия в най-добрия случай ще може да замести избитите, ранените, пленените и дезертирали руски войници. Нейната боеспособност обаче ще е по-ниска и от тази на досегашните военни сили.

И един милион нови войници да събере, Путин не може с тълпи хора да промени състоянието на руското военно командване, което е хаотично, старомодно, немощно и напълно объркано от липсата на стратегическа цел и ппстоянно сменящи се тактически цели на руското управление. За морал и мотивация, ключови за военния успех, няма какво да говорим.

Частичната мобилизация ще доведе до още много жертви. Както и досега, много повече от руска страна, немалко от украинска. Дали безкрайно търпеливият и унесен руски народ ще понесе и тази ескалация на нациската авантюра на Путин, предстои да видим.

От фейсбук