Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Старото куче Меси ще бъде посрещнат като месия в азиатския свят.
Старото куче Меси ще бъде посрещнат като месия в азиатския свят.

Идеята е мачовете от най-елитния футболен турнир на Стария континент да се играят на други места по света, за да привлекат повече приходи

Властите в Ню Йорк вече обещаха да платят
космическа сума, за да приемат финала

Най-големите футболни клубове в Европа не са доволни. И това съвсем не е от вчера или онзи ден. Напрежението тлее от години, а в основата му, както лесно може да се досетите, са парите. Грандовете продължават да настояват, че трябва да получават много повече от простосмъртните, които не могат и да мечтаят да имат в съставите си Роналдо, Меси, Мбапе, Холанд или Бензема.

Да, сегашните правила повеляват победителят в голямата надпревара да прибере лъвския пай и на пръв поглед изглежда логично да инвестираш повече, за да получиш накрая още повече. Реалността в съвременния футбол е съвсем различна. Колкото и милиони евро да са предвидени за победителите в Шампионската лига, Лига Европа и Лига на конференциите, то тези приходи нямат никакви шансове да настигнат разходите за покупката на големите звезди.

Ковид кризата беше поозаптила безумните харчове за футболисти, но тази година нещата се върнаха и дори задминаха нивата от преди началото на пандемията. Само в Англия са били платени над 2 млрд. евро за нови играчи, като "Челси" например пръсна над 300 млн. от европейската валута, за да подсили състава си.

В Испания, Италия, Франция и Германия също не стояха със скръстени ръце. На някои места богати собственици даваха от джоба си, на други бяха опразнени клубните каси, а на трети затънаха в още по-големи борчове само и само да не изостават в надпреварата. И сега някои наистина блестят много по-ярко от по-бедните си конкуренти, но качеството си има определена цена и тя трябва да бъде платена.

Босът на УЕФА Чеферин, ще не ще, трябва да помисли за промени, които да направят европейските грандове още по-богати.
Босът на УЕФА Чеферин, ще не ще, трябва да помисли за промени, които да направят европейските грандове още по-богати.

Само с постъпленията от наградните фондове на УЕФА няма да стане, както вече стана дума. Необходим е друг подход към проблемите на богатите, които искат да станат още по-богати. Само преди няколко месеца част от водещите клубове на Стария континент изненадващо обявиха своето оттегляне от досега познатите турнири с цел да създадат Суперлига. Планът беше грандовете да скъсат отношения с бедняците и да играят мачове един срещу друг, генерирайки космически приходи от телевизионни права и всички други екстри, които носи подобен звезден формат.

Очаквано УЕФА категорично се обяви против плановете на 12-те съзаклятници, но по-неочакваното бе, че запалянковците също реагираха негативно на идеята. На феновете явно не им се гледаха мачове единствено с участието на "Барселона", "Манчестър Юнайтед", "Байерн" (Мюнхен), "Милан" и другите големи. В сблъсъка на любимия клуб с някое анонимно отборче също има чар, пък било той и с предизвестен край.

Организаторите на проекта опитаха да покажат мускули, но в крайна сметка бяха победени. Уж ги очакваха големи наказания, но всичко се размина с по някоя и друга мижава глоба.

Само дето мераците им да получават още по-големи приходи не стихнаха и те тихомълком продължиха да търсят начини да печелят повече. Очевидно този път в техните срещи са били включени и представители на европейската футболна централа, което е правилното решение, ако искат нещо наистина да се случи.

Именно по време на тези сбирки на някого му е хрумнала авангардната идея част от мегасблъсъците в Шампионската лига да се играят извън пределите на Европа. В Азия и Северна Америка вече са обявили готовност да платят, колкото им поискат, само и само тамошните потребители да видят на живо старите величия като Меси и Роналдо и новите полубогове като Ерлинг Холанд. Парите в случая нямат значение. Важното е шоуто да бъде бляскаво и да не спира.

Най-ярката звезда от новото поколение Холанд сигурно няма нищо против да пропътува хиляди километри, за да обере овациите и на другия край на света.
Най-ярката звезда от новото поколение Холанд сигурно няма нищо против да пропътува хиляди километри, за да обере овациите и на другия край на света.

Само си представете колко приходи би генерирал суперсблъсък между "Ливърпул" и "Барселона", който да се играе в Китай например. Още повече пари биха дали шейховете от богатите на петрол държави, които вече имат опит в провеждането на спортни спектакли. Антъни Джошуа и Олександър Усик си организираха страхотен боксов сблъсък в Саудитска Арабия и всички замесени си разделиха по няколко десетки милиона долари. В Северна Америка също са готови да се включат в наддаването. Вече дори се говори, че финалът в Шампионската лига през 2024 г. ще се играе в Ню Йорк. Домакините са приготвили торбите с пари и чакат единствено европейските им партньори да се договорят помежду си.

Босовете на ненаситните футболни машини са готови да пратят своите войници да водят битките си на другия край на света. Само дето топфутболистите едва ли ще са доволни да влязат в ролята на циркови артисти, които да обикалят Земята, за да веселят народа.

Едно е да пътуваш със самолет два, три или най-много четири часа, за да играеш на другия ден, и съвсем друго е да летиш по 18 и повече часа само в едната посока. Да не говорим, че на хиляди километри от дома условията са съвсем различни – стадионите и терените са други, публиката се държи по свой си начин, дори въздухът е различен.

С такива промени няма как да свикнеш за няколко часа, колкото и да са те подготвяли цял живот да се аклиматизираш бързо.

Със сигурност организациите, заети да защитават правата на играчите, ще нададат вой до Бога. Но изглежда малко вероятно да спечелят и тази битка. От УЕФА признаха с половин уста, че ще се проведе среща с представителите на топклубовете в Европа, за да бъде обсъдена новата идея.

Шейховете с безлимитните чекови книжки вече организираха няколко бляскави боксови двубоя и сега мечтаят за футбол от най-висша класа.
Шейховете с безлимитните чекови книжки вече организираха няколко бляскави боксови двубоя и сега мечтаят за футбол от най-висша класа.

Дори и сега да не бъде взето конкретно решение в подкрепа на плановете, то утре или вдругиден привържениците на вече установения ред ще трябва да отстъпят.

Футболният цирк се подготвя да тръгне на своето световно турне, за да изкарва пари на своите началници.

Хубавото е, че подобен план е много труден за осъществяване и ще отнеме време да бъдат изкусурени всички подробности. А дотогава ще имаме шанса да се радваме на добре познатия ритъм с евромачове във вторник, сряда и четвъртък, последвани от мегадербитата от националните първенства през уикенда. Само дано световният футбол не се окаже поредното зрелищно доказателство, че промените невинаги са за добро.