Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Христанов
Иван Христанов

  • Мистериозно бе изтрит постът на неизвестната Славето Шингарова, която разпространи кадри за скандално шофиране в дефилето и предизвика торнадо от всенародно недоволство срещу бившия земеделски зам. - министър.
  • Кандидат-депутатът е с охрана, откакто започна войната на държавата с частна лаборатория на границата “Капитан Андреево”

На 11 септември един любителски запис разбуни социалните мрежи и предизвика стотици коментари, повечето недотам ласкави.

Записът показва кола на НСО, която избутва от платното други автомобили в Кресненското дефиле. При това точно в този участък от пътя изпреварването е забранено. Инцидентите там рязко намаляха, след като по идея на бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов бяха поставени колчета, които стопират изпреварването. Друг е въпросът, че колчетата типично по български бяха срязани от неизвестен герой. Но ако имаше камери на двадесетина километра, както “24 часа” предложи, щеше да се види кой държи автоматичната резачка. Това обаче е друга тема. Да се върнем към онази кола от НСО, която изпреварва в Кресненското дефиле и създава предпоставка за ПТП.  “Това дали е нормално. За тях правила НЯМА!!!”, написа авторът на заснетото видео Славето Шингарова.  Любопитна подробност е, че след шума, който се вдигна,

авторката на записа е свалила този пост от профила  си във фейсбук,

вероятно за да не бъде безпокоена покрай скандала. Ако, разбира се, е била обикновен пътник в обикновена кола, случайно намираща се на това място по това време и е наистина автор на клипа.   Друга любопитна подробност е, че от позицията, от която е направен записът, номерът на колата с отличителни знаци на службата за сигурност и охрана трудно може да бъде различен. А от съображения за сигурност маршрутите на специалните коли, както и имената на пътниците в тях се пазят в  строга тайна.

Очевидно точно при този инцидент не са били опазени от НСО, тъй като  часове след него изтича неофициална информация за името на ВИП пътника в колата на службата – това на бившия зам. земеделски министър от “Продължаваме промяната” Иван Христанов. Името му стана популярно покрай шумната битка на държавата с една частна лаборатория за ГКПП “Капитан Андреево”. 

Заради заплахите, които Христанов получава тогава, до днес бившият зам.министър, а сега кандидат-депутат от “Продължаваме промяната” се движи с държавна охрана и затова е напълно вероятно действително той да е пътникът в колата, заснета да извършва фрапиращи нарушения на пътя.

Самият Христанов разяснява пред “24 часа” детайлите около пазенето на подобни важни пасажери, чийто живот е застрашен.

“Номерата и маршрутите на колите на НСО, които пътуват, както и на ВИП пътниците в тях са конфиденциална информация с цел сигурност. Ако наистина някой е разкрил маршрут и име на лица, които са били в която и да е кола на НСО, това означава “пробив” в службата”, убеден е кандидат-депутатът Христанов, запитан дали той се е возил във въпросния автомобил. 

“Знаете, че заради заплахите по повод действията ни на ГКПП Капитан Андреево аз се придвижвам с автомобили на службата за охрана. За този ден си спомням, че пътувах с кола на НСО по маршрута София - Кюстендил - Петрич и обратно. Когато се возя в такава кола, аз още с качването си в нея започвам да работя и се доверявам изцяло на водачите. Те впрочем са много опитни и си знаят работата. Така че

не мога да знам дали изобщо е имало такава конфликтна ситуация на пътя

и каква е била реакцията на водача, но съм убеден, че е била професионална. Появиха се твърдения също, че аз съм издавал разпореждания  на водача как да реагира и с каква скорост да се движи. Не съм Бойко Борисов и никога не съм  го правил, не го правя и няма да го направя”, категоричен бе новият политик.

Във всеки случай шумът около неговото име дори когато не носи пряка вина за ситуацията на пътя, особено в предизборен период, не е случаен.   Близки до Христанов  казват, че

самият той като шофьор е прецизен и внимателен

и строго спазва всички правила за движение по пътя. 

Христанов стана актуален при един от най-големите публични скандали около частната лаборатория “Евролаб 11”, определена преди повече от 10 години да извършва фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан Андреево. Тази сага още продължава, защото последното решение на съда върна фирмата на мястото ѝ. Христанов обяснява, че кръгове от Капитан Андреево  опитват “да си върнат кокала”, защото става дума за стотици милиони.

Последно за скандала Капитан Андреево пред симпатизанти той  обяснява, че “визираните лица на границата са си позволили в периода, в който новият министър все още не е встъпил, но старият е напуснал, да започнат поредната акция, но от министър Демерджиев и земеделския Явор Гечев са получили уверение, че работата, която е свършена, ще бъде продължена.

“За последните седмици сигналите, които виждаме от акциите, са по-скоро за продължаване. Част от тези лица, които бяха в БАБХ, за да изпълняват поръчките на подземието, и не успяхме да се освободим от тях, се опитват да си нагласят нещата, очаквайки, че новото управление на държавата няма да забележи”, смята още бившият зам.-министър на земеделието.

Допреди скандалите около Капитан Андреево, които продължават и до днес, името на Христанов не бе от най-популярните. Той влиза в последния 47-и парламент от листата на “Продължаваме промяната” като първи в избирателния списък за родния си град Плевен. За него не се знае много. Семеен, с три деца. Близки споделят, че когато получил заплахи, притесненията му били не толкова за него, колкото за семейството му.

По образование е магистър по аграрна икономика и бакалавър по счетоводство и контрол от УНСС.

Известен е като предприемач и финансов мениджър с над 22 години опит, от които 2 в голям консервен комбинат. Предприемаческата си дейност започва през 2001 г. Тогава с партньори създава една от най-значителните новостартиращи компании в Югоизточна Европа за потребителско кредитиране с повече от 2800 сътрудници и с над 1 млрд. клиенти. По-късно компанията е купена от голяма банкова група. Партньор е в два инвестиционни фонда, включително и най-големия в България, които подкрепят растящи български предприятия. Бил е в ръководството на една от двете компании в България, утвърдени от Европейския инвестиционен фонд на ЕК за инвестиране в малки и средни предприятия по Програма за дялово финансиране “Джереми”. Бил е стратегически съветник в млади бизнеси, включително в хранителната индустрия. Предприемаческото му хоби е

да се занимава с управление на големи информационни масиви и създаване и управление на кредитни портфейли

Видимо спортната си фигура Христанов дължи на увлечението си в бягането. Участвал е в немалко маратони, както и  в “Ком – Емине”, разказват хора от екипа му. Има подчертано лидерско поведение, не се страхува да взема решения и да проследява дали се изпълняват.  Назначаването му за зам.-министър на земеделието е едно от малкото изключения от правилото, посочено от премиера Кирил Петков, че всяка партия, която е поела отговорността да управлява съответното министерство, сама избира кого и къде да постави.