Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Русия се стреми да сложи край на конфликта в Украйна възможно най-скоро. В понеделник той изрази това мнение в интервю за американската телевизия PBS, предава агенция Фокус.

Запитан колко скоро, според него, ще приключи конфликтът в Украйна, турският лидер заяви, че "преди всичко позицията на Русия е много важна". "В Узбекистан се срещнах с руския президент Владимир Путин и имах много подробни разговори с него", каза Ердоган. Според него руският лидер "е показал, че се опитва да финализира въпроса възможно най-скоро".

Според Ердоган "сега нещата са доста проблематични". "Мисля, че ще бъде направена значителна крачка напред", заяви турският президент. В същото време той подчерта, че "иска тази битка да приключи по мирен начин".

Миналия петък президентите на Русия и Турция проведоха разговори в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд. След срещата лидерът на Кремъл отбеляза, че Ердоган не е предложил да проведе разговори с украинския лидер Володимир Зеленски и също така подчерта, че турският президент има значителен принос за нормализирането на ситуацията, включително за решаването на въпроса с храните.