Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осем каналджии – всичките чужди граждани, са задържани при четири различни случая в зоните за отговорност на РД “Гранична полиция“ - Елхово и РД “Гранична полиция“ – Бургас. Действията са част от Специализираната полицейска операция на българо-турската граница, която се провежда със съдействието на агенция Frontex, МО и други структури на МВР.

На 13.09.2022 г. в 18 часа в района на бургаското село Момина църква, граничен полицейски наряд от ГПУ-Средец и служители от Frontex спират за проверка микробус „Ивеко“ със сръбска регистрация, управляван от сръбски гражданин. В автомобила граничните полицаи са установили 33 мъже чужди граждани, без документи за самоличност, които заявили, че са от Афганистан. По-късно гранични полицаи и командировани служители на Военна полиция са задържали в района двама граждани на Босна и Херцеговина и още един сърбин, съпричастни към случая, с две коли. Незаконните имигранти и каналджиите са задържани в ГПУ-Средец, уведомена е районната прокуратура.

Снощи към 21 часа гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново са задържали на пътя за Бургас гражданин на Беларус, с разрешение за постоянно пребиваване в България. В управлявания от него лек автомобил „Фолксваген“ са открити 7 мъже чужди граждани без документи, по техни данни от Сирия. Уведомена е районната прокуратура. Срещу каналджията е образувано досъдебно производство, а срещу незаконните имигранти – заявителски материал в ГПУ- М. Търново.

На 13 септември граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево съвместно със служители от РУ на МВР спират за проверка лек автомобил „Хюндай“ с украинска регистрация, управляван от украински гражданин. В колата полицаите установили 5 чужди граждани без документи за самоличност. Шестимата са задържани в ГПУ-Царево. Срещу украинския гражданин е заведено бързо производство, а срещу незаконните мигранти - заявителски материал.

Вчера в местността „Пода“ гранични полицаи от ГПУ-Бургас са задържали още двама украинци, превозващи 13 незаконни имигранти. По случая е образувано бързо производство в ГПУ-Бургас.