Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов Кадър: Фейсбук
Бойко Борисов Кадър: Фейсбук

"Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването. Те го знаят, искат надежда да им дадете. Не може да дадем надежда, че ще увеличим това и това, а как държавата ще изкара пари, как ще се вдигне БВП, какъв ще е растежът и най-вече с какви инструменти", обяви експремиерът. Той добави, че планът ще бъде качен в интернет и където може, ще бъде подобрен - "това не е Библия, не е Коран, но е документ, който показва в какви срокове по какъв начин може да извадим България от кризата". "Това ще говорите на хората", обърна се към своите Бойко Борисов по време на представянето на плана за възстановяване и изход от кризите в България на ГЕРБ в НДК. 

България след кризите - план за възстановяване

България след кризите - план за възстановяване

Публикувахте от Политическа Партия ГЕРБ в Вторник, 13 септември 2022 г.

"Много кризи се наредиха от 2009 г. 2 години чакахме план за възстановяване, но го няма. Всички други държави се справиха, без България, защото явно излишъците са толкова големи, че не им трябваше, а в същото време всяка седмица - по 500 млн. дълг. Затова заглавието е компилирано - и кризите, и плана да ги има", обяви в началото лидерът им Бойко Борисов. Той обяви, че "главен редактор" на документа е бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Борисов посъветва кандидатите за депутати да се позовават на плана по време на обиколките си.

Томислав Дончев отбеляза, че политическата криза, освен невъзможността за стабилна управленска коалиция, е по-дълбока, защото към нея се е добавила тотална атомизация на политическите сили, липса на готовност да работят помежду си и липса на диалог. "Арогантност, всякакво скъсване с истината и разума, както и прекомерна доза радикализъм. Функционирането на цели обществени системи бе спряно, парламентът не бе способен да приема достатъчно и качествени закони, минавам през контрола по границата и липсата на инвестиции в инфраструктура. Руската инвазия влоши ситуацията допълнително", обобщи той. И отбеляза, че това, съчетано с откровено аматьорското управление е довело до тази поредица от кризи.

Затова ГЕРБ предлагат решения за изход от кризите, без да забравят традиционните си приоритети - икономическо развитие, образование, наука, иновации, възможно най-умна зелена трансформация. Дончев увери, че ГЕРБ и СДС ще носят своята отговорност в зависимост от ролята, отредена им от народа, без значение в опозиция или управление.

"Ако волята е да сме първи, ще направим всичко възможно да с сформира правителство с ясна парламентарна подкрепа, базирано на партньорство с политически сили, с които имаме сходство във възглед и цели, да върнем политическия диалог, да изхвърлим от политиката арогантността, лъжата и аматьорщината.

Делян Добрев, бивш енергиен министър посочи мерките в сектора, който е оглавявал. ГЕРБ предвиждат още в първия ден преговори за дългосрочен международен договор за доставка на газ, различен от руския. Така цената е по-добра ако се купува танкер по танкер, добави водачът в Хасково. И повтори идеите им БЕХ да прави това което прави ЛИТАСКО, за да се коригира липсата на работещи пазарни механизми за горивата, или облагането с мито вноса на уралския нефт. Около 40% от горивата които ползаваме са вносни, напомни Добрев.

Бившият депутат Александър Йорданов обясни приоритетите на ГЕРБ за публичните финанси и обяви, че последното правителство ги е оставило пред заплха. "Нарушени бяха всички Мастрихстски критерии и желанието ни влезем в Еврозоната остана само на хартия. Държавният дълг се повишаваше и бе управляван некомпетентно и непоследователно. Бяха приети популитски решения, които не са обезпечени", заяви той и предупреди, че според МФ държавата ще работи на дефицит 11,4 млрд лв, което означава дефицит от 6,8%, рекорден за последните години.

ГЕРБ няма да заложат на увеличаване не дълга или вдигане на данъци. Изход те виждат през повишаване капаците на приходните агенции, без да променяме данъчната система и да вдигаме данъците. "Откриваме резерви в много от разходите - например в администрацията само за тази година се увеличиха с 2 млрд. лв. Държавата трябва да подпомага, но таргетирно, ясно и прецизно, средствата да отиват до нуждаещите се, а не до всеки по малко. Българските общини не трябва да бъдат забравени, ще има мерки за финансова диверсификация", заяви Йорданов.

Целта на ГЕРБ е да възстановим баланса и публичните финанси, да се стремим да харчим и преразпределяме през държавния бюджет колкото изкарваме. Това може да бъде постигнато през нашето 4-годишно управление, подчерта Йорданов.

ГЕРБ иска завършване на евроинтеграцията и влизане в еврозоната от 1 януари 2024. Друга цел е повишаването на благосъстоянието на българската икономика и граждани, предвидени са не по-малко 110 млрд. евро БВП в края на 2026 г., след 4-годишното управление на партията им.

Десислава Трифонова уточни, че целта им е България да е сред лидерите в Европа по ръст на БВП на човек на населението, иновационно активните предприятия да са 40%, удвояване на предприятията, които си съдействат с научната сфера, а 35% от иновиращите предприятия да са въвели дигитални услуги. Насърчаване на предприемачеството, едно гише за обслужване, въвеждане на дигитална номадска виза, 50% намаляване на админстративната тежест, нова мрежа от индустриални паркове от ново поколение, са друга част от идеите на ГЕРБ. Георги Георгиев добави, че трябва да се работи активно по подобряване на дигиталните услуги.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев увери, че ГЕРБ предвижда изпреварващ ръст на възнагражденията в сектора, като учителите ще взимат 125% от средната за страната, а университетските - 150%. ГЕРБ предвижда оптимизиране на учебни програми, насърчаване на образователни иновации, засилване на обучението за информационни технологии. Приоритет ще е възпитанието, формирането на ценности и нагласи, ще продължим механизма за обхващане на децата от системата, увери Вълчев, който води две от листите на партията. Внимание ще има за предучилищното образование, ще има нови детски градини и програма за обновяване на учебните материали във всички детски градини, повече средства за модерна среда, учебни кабинети, спортна инфраструктура и др. Предвидени са и нови 4000 спорни игрища в училищата, 100 физкултурни салона, 500 площади за безопасност при движение. и 10 нови студентски кампуса, предимно в София, заяви Вълчев.

Даниел Митов, бивш външен министър, прогнозира, че войната ще спре, когато Украйна възстанови контрола по границите си. И прогнозира, че в противен случай може да се породят реваншистки настроения по Балканите или в Азия. ГЕРБ искат силен и единен ЕС, обща политика на ЕС, присъединяване към Шенген, подкрепа за присъединяването на Западните Балкани и възстановяване на диалога с Турция и Гърция за бежанските потоци. В плана им са разписани стипендии не само за ученици, но и за студенти от общностите зад граница, създаването на публичен регистър за лицата, искащи българско гражданство, отношения със САЩ и увеличаване на американските инвестиции у нас, по-достъпни консулски услуги, увеличаване на изнесените визови центрове.

Христо Гаджев посочи, че предвиждат 2% от БВП за отбрана, довършване на проектите за 16 самолета F-16, кораби и машини за пехотата. Изграждане на ВЕИ за собствени нужди във военни поделения, както и саниране, увеличаване на заплатите, реформа на доброволния резерв, са друга част от мерките на партията.

Бившата социална министърка Деница Сачева посочи, че ще има единен портал за прогнозиране на работните места на бъдещето, насърчаване на мобилността на транспортната сила, нов кодекс на труда и закон за насърчаване на заетостта, дигитализация на трудовите книжки. ГЕРБ залагат и на програма "60 на 40" за 60 хил. младежи, които след дипломиране на започнат първа работа. Ще има реформа на социалните услуги в дългосрочната грижа, централизиран и дигитализиран процес за осиновяване, фонд за социални иновации. "За пенсиите трябва да върнем справедливостта и принципа "принос-полза", пенсиите да са такива, каквито е изработил човек, а ако са недостатъчни - да се подпомагат през социални помощи", заяви Сачева. ГЕРБ предвиждат минимална работна заплата от 600 евро и средна пенсия 500 евро.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов акцентира на въвеждането на редица нови скриниги и програми, включително за насърчаване н донорството и следдипломното обучение. Системни усилия срещу наркотиците, национални програми за специализирани здравни и дентални програми в училища и градини, са друга част от мерките на ГЕРБ в сектора. Финансова стабилност на здравната система, разширяване на пакета за медицински услуги, създаване на мобилни екипи/поликлиники, снабдяване на всяка област с такива, също са разписани. Както и 100% реинборсиране на зъбни протези за хора над 65 г., 3-стълбово финансиране за завършващите лекари, което да ги мотивира да работят в неатрактивни райони, подобряване на лекарствената политика и 4 многопрофилни детски болници - София, Бургас, Пловдив и Варна.

Юридическото острие на ГЕРБ в последния парламент, Радомир Чолаков, представи идеите във вътрешната сигурност. Той увери, че всеки българин ще чувства, че зад него има сила, която охранява неговите свободи, живот и достойнство - това е държавата в лицето на службите за сигурност. "Ще възстановим всички закрити полицейски участъци. Границите ще бъдат нашите крепостни стени. Нелегалните емигранти ще бъдат връщани по родните места при спазване на всички норми. Каналждиите - тяхното престъпление ще тълкуваме като национално предателство", заяви Чолаков. ГЕРБ предвиждат във всеки град да има учебни полигони, пожарната ще бъде екипирана до най-високо ниво за реакция при бедствия и катастрофи.

"За 2 г. ще стане като в чужбина - ще регистрират колите си като в Германия и ще плащат глоби като във Франция, администрацията на МВР ще даде пример как е в Европа", увери той. И обеща полицията да бъде схващана като репресивен орган, а да се изгражда като елитен отряд на държавата. ГЕРБ, със съдействието на МВР и другите органи по сигурността, ще започне да изгражда България като остров на сигурността", увери той.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров очерта 5 приоритета в регионалната политика. Единият е да се възстанови поддръжката на републиканската пътна мрежа, големите инфраструктурни проекти - магистралите, тунела под Шипка, околовръстните пътища, третата линия на метрото, тунела на прохода Петрохан... Малките населени места също ще имат подкрепа, поне 1000 км ще бъдат ремонтирани годишно. ГЕРБ ще осигурят питейна вода за всички. Това ще стане чрез изработване на водна карта, а след това и на национална програма за изграждане на язовири за питейно-битови нужди. Ще има водни помощи за най-бедните, подмяна на остаряла вик мрежа и рестарт на програмата за саниране. Жечо Станков пък разказа за зелените планове на ГЕРБ, които включват повече фотоволтаици, нови автобуси на ток, подмяна на печките с такива на пелети и термопомпи, ови междублокови пространства, още няколко пречиствателни станции по морето и др.

Очаквайте подробности!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Коалицията ГЕРБ-СДС на откриването на предизборната си кампания в София СНИМКА: Архив
Коалицията ГЕРБ-СДС на откриването на предизборната си кампания в София СНИМКА: Архив