Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев бе на откриване на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
Президентът Румен Радев бе на откриване на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА
  • Хора ще студуват, става въпрос дали физически ще преживеят зимата, каза говорителят на правителството
  • Радев се зарече, че при служебния кабинет няма да стоим на тъмно

Реален е рискът хора да не преживеят тази зима. Това предупреди говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, визирайки цените на енергоносителите.

“Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят.” Така Кутев избухна на въпрос на водещата на bTV Мария Цънцарова имат ли реално президентът и служебната му власт механизми да искат от “Лукойл” сваляне на цените.

Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с “Лукойл”, водени от това колко тежка зима ни предстои и че наистина става дума за човешки животи, обясни Кутев в тв ефира. Затова президентът и служебният премиер стъпили на идеята за корпоративната отговорност в разговора с компанията.

Може да затворят топлофикациите и това е големият проблем, коментира той пред “24 часа”. А много от хората, които се отопляват на пелети, със сигурност ще стоят на студено тази зима, допълни говорителят на кабинета “Донев”. Самият той се топли на пелети, които от 320 лв. за тон миналата зима сега са се качили на 800 лв.

Това означава поне 4000 лв. за зимните месеци за малка къща

- откъде ще ги извадят хората тези пари, пресметна той.

“Няма ли реална помощ и укротяване на цените на енергоносителите и горивата, ще се окажем с поне 100 хил. нови безработни тази зима поради невъзможността на бизнесите да оцелеят”, е мрачната прогноза, която Кутев направи пред “24 часа”.

И европейски лидери, и американският президент говорят с корпорациите, каза още Кутев. Румен Радев обяви в събота, че докато на власт е служебният кабинет, България няма да стои на тъмно. Президентът определи подобни твърдения като спекулация и напомни, че страната ни е производител и износител на електроенергия.

АНТОН КУТЕВ
АНТОН КУТЕВ

Намаляването на цената на горивата и тази на газа за следващите месеци с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа, похвали Радев кабинета. А нивата на цената на бензина под 3 лв. определи като “началото на тенденция”.

С азерския газ и конкурентния принцип на подбор на офертите се сваля цената, обясни пък вчера Кутев. Според него все още има надежда и възможни доставка по сегашния договор с “Газпром”. “Ако през април те не бяха умишлено спрени от предишното правителство, нямаше да сме в тази ситуация”, продължи той и даде пример с Унгария и Гърция.

“Цената пада, когато сложиш всички възможности на масата, да сравниш цените, а не да ходиш да договаряш 7 танкера. Иначе и някакъв нигерийски принц, чуваме, можел да залее България с газ. Как гарантираме, че това е най-добрата цена, че с тези танкери не са взети комисиони и че има къде да се разтоварят. Това не е амбулантна търговия и Асен Василев трябва да знае това”, атакува Кутев. Освен това е категоричен, че тогава цената щяла да е над 400 лева.

Отрече да има доказателства за взети комисиони

Но разликата между 250 лв., колкото постигнахме с микса, и 400 лв. е голяма, добави той.

Контакти с “Газпром” са търсени, разговори за това те да определят човек за преговори са правени, но нямам информация делегации на двете дружества да са седнали на масата да преговарят, което също е отговор, обобщи Антон Кутев. И увери, че служебният кабинет не цели на всяка цена да се възобновят доставките от Русия, а да се сложат всички възможности на масата.