Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са обвинени за зловещите убийства на сем. Атанасови, чиито останки бяха открити край Негован.
Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са обвинени за зловещите убийства на сем. Атанасови, чиито останки бяха открити край Негован.

Обвиненият с него за труповете в Негован: С парите от обира си купи джипа, в който натоварихме останките на застреляните

За грабеж на 70 хил. евро, които задигнал от отровена от него жена, и за смъртта на любовника на майка си е разследван подсъдимият за убитите и нарязани съпрузи, открити в езерото край Негован.

Пламен Шляпашки лично се хвалил и за двете, научи “24 часа” от разследващите.

Първото престъпление, за което се перчел Шляпашки, е отпреди около 15 години. Тогава неговата майка имала интимен приятел. Шляпашки обаче не го харесвал. Затова по собствените му твърдения го ликвидирал.

“Дразнеше ме и му видях сметката”, похвалил се мъжът на Георги Нанчев, с когото работили заедно в строителството. Двамата са подсъдими за смъртта на пенсионерите Йордан и Мариана Атанасови. Смята се, че затова и Нанчев е предложил именно на Шляпашки да убият съпрузите. Дали наистина Пламен е убил приятеля на майка си, не е ясно. По случая е открит само черепът на мъжа. По него обаче нямало следи от удари, нито от куршуми или други травматични увреждания по костите. Затова разследването се води за склоняване към самоубийство.

Другият случай, по който дори има показания на анонимен свидетел, назовал Шляпашки, е за отравяне, грабеж и последвала смърт. Той е от София и става дума за жена, чийто дом мъжът ремонтирал. Докато местел мебелите, за да боядиса стена, от един от шкафовете изпаднала пачка с евро. Тогава според показанията на анонимния свидетел Шляпашки решил да обере собственичката на дома Цветанка Стоянчева. Вместо да я убива, я отровил на 8 септември 2018 г. Тя изпаднала в безсъзнание. Докато тя била в несвяст, Шляпашки задигнал 70 хил. евро и папка с нотариални актове. Жената не се съвзела и починала на 17 септември.

Тогава никой не подозирал нищо. Семейството ѝ не обявило липсата на парите и нотариалните актове. Смятали, че тя просто ги е скрила и ще ги намерят. След няколко месеца обаче разбрали, че се правят сделки с техни наследствени имоти. Едва тогава подали сигнал.

Така по делото се появил анонимният свидетел. Той назовал Шляпашки по 3 имена. Данните обаче не били достатъчни, за да бъде мъжът обвинен. Затова разследването за имотната измама и грабежа още е висящо. Имаше и искане за ексхумирането на Стоянчева, за да се види отровена ли е, но заради миналото време съдебни медици казали, че няма смисъл и молбата била отхвърлена.

За двата случая съобщил и Георги Нанчев, след като на 17 август 2019 г. той и Шляпашки бяха задържани за откритите месец по-рано нарязани, напъхани в бидони и захвърлени в езерото останки на Йордан и Мариана. Мъжът се надявал по този начин да сключи сделка с прокуратурата и да се размине с обвинение за убийството на семейството. Посочил, че джипа, с който закарали бидоните в Негован, Шляпашки си бил купил с парите от обира на бабата. Казал, че Пламен ги разстрелял, нарязал и самият той дал идеята за престъплението. Целта била двамата да ограбят съпрузите, които наскоро били продали имот и се жалвали от ниските лихви в банките. Затова двамата решили, че парите са в дома им на столичния бул. “Витоша”.

Според обвинението действително Шляпашки е стрелял, но подбудителят е Нанчев. Той бил близък с Йордан. Именно на Георги мъжът се жалил от лихвите. “На тия грипове дърти за какво са им пари”, запитал Нанчев и предложил двамата да бъдат убити. Мъжът не дал никакви неизвестни на разследващите подробности, свързани с грабежа и смъртта на любовника на майката на Шляпашки. Причината да се смята, че именно Пламен е стрелял, е, че оръжието, с което са застреляни пенсионерите - пистолет CZ 27, калибър 7,65 мм, заедно с пищов “Валтер” е открито в служебно помещение, ползвано от Шляпашки. Той имал и стара присъда за незаконно притежание на оръжие.

И макар да не е обвинен за грабежа и смъртта на гаджето на майка си, Шляпашки от над 2 години е подсъдим за двойното убийство заедно с Георги.

 Къде точно са разстреляни двамата, защо Пламен е стрелял 3 пъти часове след убийствата по чувал с гипс и как разследващите първо разкриха извършителите, а след това и жертвите, четете в следващ брой на “24 часа”.

В това езеро бяха открити телата на двамата пенсионери.

СНИМКИ: АРХИВ
В това езеро бяха открити телата на двамата пенсионери. СНИМКИ: АРХИВ