Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е вярно, че служебното правителство има намерение да орязва пенсии и помощи заради недостатъчно приходи в бюджета. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по повод записаното в доклад на финансовата министърка Росица Велкова, в който се казва, че някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Докладът е предназначен само за вътрешно ползване от служебното правителство, но Пеканов посочи, че не е запознат с него. "Аз подкрепям това, че държавата трябва да прави повече за повишаване на доходите и социалната сфера. Служебният кабинет няма право да променя данъци и политики", успокои Пеканов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

Вицепремиерът съобщи още, че няма конкретен резултат от вчерашната среща между правителството и представители на "Лукойл", на която трябваше да се набележат мерки за намаляване на цената на горивата и за овладяване на инфлацията. 

В момента се подготвят документите, за да поискаме от ЕС помощ за наводненията в Карловско, увери Пеканов. Правителството не го направило досега, защото било по-важно първо да се отиде на място, да се помогне на хората и да се видят щетите. 

Половин милиард евро ще получи България за зеления преход по европейския механизъм RePower EU. "Миналата седмица в Прага поисках допълнително финансиране, с което да се компенсират намалените средства от плана за възстановяване", коментира Пеканов. Следващата седмица пък правосъдното министерство трябва да представи част от законопроектите, необходими за съдебната реформа, заложена в плана, които ще ни позволят да получим втория транш от него. Сред тях са предложения за повишаване на отчетността на главния прокурор и закона за КПКОНПИ.