Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неохраняемата ивица между плаж “Ахтопол Север” и къмпинг “Делфин”, където на 3 август морето погълна двамата мъже, опитали да спасят удавник.
Неохраняемата ивица между плаж “Ахтопол Север” и къмпинг “Делфин”, където на 3 август морето погълна двамата мъже, опитали да спасят удавник.
  • Били влюбени в Ахтопол. Единият редовно идвал на почивка с жена си детето, другият дошъл да работи в заведение
  • Още двама мъже откопчиха от смъртта пенсионерка на къмпинг “Гардения”, без някой да научи имената им

Двама смели мъже останаха завинаги на 24 и 32 г. Мирослав Петков от Долни Дъбник и Габриел Илиев от Костинброд, баща на малко дете, жертваха собствения си живот, за да спасят напълно непознат турист, завлечен от мъртво вълнение край Ахтопол. “24 часа” ги номинира посмъртно в кампанията си “Достойните българи”.

Трагедията се разиграла на 3 август на един от най-коварните плажове без стопанин - между къмпинг “Делфин” и “Ахтопол Север”. Местни разказват, че през годините на тази около 500-метрова ивица са ставали много инциденти заради опасни течения, които се завихрят при източен вятър. Те дебнат летовниците, а понеже морето на брега е плитко, хората се изкушават да влизат навътре.

Най-вероятно нещо подобно се е случило във фаталния августовски ден, когато на неохраняемия плаж отмарят Габриел, жена му и малкото им дете, както и 24-годишният Мирослав с приятелката си.

Двамата не се познават

помежду си, но ги свързва любовта към Ахтопол. Габриел и семейството му редовно прекарвали лятната си отпуска в курортното градче, а Мирослав дошъл да работи за сезона в местна закусвалня.

В един момент мъж, влязъл навътре във водата, започнал да се дави. За секунди бурното море повлякло и втори човек. Настанала суматоха, чували се викове за помощ. Мирослав и Габриел първи се хвърлили да ги спасяват.

Жена се затичала към съседния плаж - “Ахтопол Север”, който е охраняем, да търси помощ. Спасителят Ивайло Николов и негов колега хукнали натам. Заедно с туристи успели да спасят двама давещи се. Тъкмо ги извадили от морето, когато до тях дотичала жената на Габриел и казала, че и той е във водата, за да помогне, но го няма. След минути изплакало и младо момиче, - нейният приятел Мирослав също се хвърлил във водата.

Спасителите отново влезли в морето, търсили повече от половин час, но от двамата мъже нямало и следа.

Двайсетина минути по-късно морето изхвърлило тялото

на 24-годишния Миро, а няколко часа след това - и на Габриел.

Трагедията с двойната смърт на мъжете, опитали да помогнат, потресе Ахтопол. “Това е ужас за целия град. Мирослав имаше много приятели тук, познаваха го много хора. Това са двама смели мъже, които рискуваха собствения си живот”, казва кметът на Ахтопол Станислав Димитров.

“24 часа” издирва други двама смелчаци, които успяха да откопчат от лапите на смъртта възрастна жена на къмпинг “Гардения”, попаднала в капана на бурното августовско море.

На 10 август вечерта малко след 19 ч на красивия, но неохраняем плаж се разиграва страшна драма.

Възрастна жена е завлечена навътре в морето, а

огромните вълни почти скриват тялото ѝ

Свидетели на инцидента стават десетки туристи, сред които и продуцентът в Би Ти Ви Искра Владимирова, която първа разказва историята в социалните мрежи.

“Най-ужасяващата гледка, на която съм присъствала... Първо скочи един мъж, вързан с въже и буй в ръка. За секунди се събраха хора от къмпинга, нямаше паника, нямаше снимащи с телефони. Беше страшна битка, първият стигна до нея и даде сигнал с ръка, едвам се виждаха вече. Без да се разбират, като по команда, мъжете на плажа се наредиха в редица и започнаха да теглят въжето”, разказва Искра Владимирова.

За ужас на всички обаче

въжето се скъсало. Тогава от плажа скочил втори мъж

с друго въже и успял да стигне до двамата, останали в капана на вълните. После няколко туристи от плажа започнали да теглят въжето и спасителната мисия приключила успешно. “Никога няма да забравя как малко момиченце стои на брега и чака баща си, докато той се опитва със сетни сили да спаси давещата се жена. Не познавам спасената и нейните спасители, но им благодаря! Благодаря на всички, участвали в тази акция без да бъдат задължени или организирани... 1 спасен човешки живот стига за цял живот. Не слушайте кой какво ви разправя, истината е, че хората са добри! И си помага,т и са способни да рискуват живота си, за да спасят непознат”, пише още в емоционалния си пост Владимирова.

Двамата туристи, станали спасители по неволя, са посрещнати на брега с аплодисменти. Но така и не става ясно кои са, от къде са.

“Знам за случилото се, но аз отидох на плажа малко след инцидента, когато всичко вече бе минало. Нямам представа кои са двамата мъже, може да са били от съседен къмпинг, плажът ни е със свободен достъп. При всички положения обаче са постъпили достойно”, каза пред наш репортер управителят на “Гардения” Петър Петров.

За още едно момче със смело сърце се заговори в социалните мрежи тези дни. Мнозина

нарекоха герой 20-годишния Веселин Загоров, спасител на Централния плаж в Поморие

Работното му време било приключило, когато забелязал как двама души започват да се давят.

“Самоотвержено, без да губи време, с точни и бързи реакции и действия, Веско спаси два живота. Скромността му е голяма, не пожела дори да бъде сниман, но за доброто трябва да се говори и показва. Браво, Веско, ти си нашият герой и пример за останалите младежи”, коментират в социалните мрежи.