Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КАБАИВАНОВ СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
ЕМИЛ КАБАИВАНОВ СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Това е невиждано природно бедствие, с огромни маси вода, кал, пясък и каквото може стихията да завлече, плюс 10 000 кубика дървесна маса, казва още Емил Кабаиванов

- Г-н Кабаиванов, има ли вече яснота за размера на щетите от бедствието в Карловско?

- От 8,30 ч в петък, 2 септември, съм неотлъчно в трите села - Калояново, Богдан и Слатина, 24 часа. Щетите са огромни. Това е невиждано природно бедствие, с огромни маси вода, кал, пясък и каквото може стихията да завлече плюс, около 10 000 кубика дървесна маса, която слиза от Средна гора.

Тя се е изсипала в Каравелово, Богдан и Слатина. Такава стихия никой не е виждал от живите хора.

- Ясни ли са вече причините?

- Това природно бедствие не се дължи нито на непочистени дерета, защото ние ги чистим всяка година, нито на някаква друга човешка грешка.

С министъра на земеделието си дадохме дума в четвъртък да се качим заедно с високопроходими автомобили високо в Средна гора, за да видим дали наистина има сеч, която да го е предизвикала. Но аз не съм специалист и в момента не мога да кажа.

Това се говори упорито, но дали е така, незнам, не съм експерт. След като се качим с министъра и с кметовете на населени места, ще видим имало ли е бентове от дървета, които са се отприщили.

Водата дойде на три вълни, все едно че имаше скъсана язовирна стена, а язовир няма. При такива страшни поражения с фронт воден около 200 метра и стълб между 2 и 3 метра имаше опасност да се удавят хора. За щастие, благодарение на нашата намеса, на пожарната и на 61-а Стрямска бригада предотвратихме жертви и тежки увреждания.

Има няколко човека, настанени в болница, но те не са с травми от водата, а защото са възрастни и хронично болни.

- Как помагате на хората?

- Осигурили сме на всички хора, чиито домове са необитаеми, храна и вода. Те са около 20 семейства. В момента са при техни близки. Ще обсъждаме временното им настаняване. Във вторник вече го направихме с министър-председателя. Говорихме за възстановяване на домовете на хората, инфраструктурата, защото има скъсани седем моста и са повредени двата пътя Московец - Богдан и Богдан - Войнягово.

- Какви са щетите в самите села?

- Има отнесени над 10 улици. Буквално са извлечени. Повредени са читалищните сгради в трите села - Богдан, Каравелово и Слатина. Наводнени са детските градини в Каравелово, Богдан и в Слатина, както и в Розино. Освен в трите села има пострадали къщи в още 4, но по-малко.

Така че ни чака много работа, вероятно поне докато позволява времето. Ще се наложи тежка техника да остане постоянно, за да коригира коритата на трите реки в трите села, за да сме спокойни за годините напред.

- Колко са разрушените мостове?

- Започнахме проектиране на мостови съоръжения, възстановихме един, който беше прекъснат. Ще възстановим още три с временни конструкции. Но истината е, че трябва тези седем моста да бъдат възстановени с постоянни конструкции. Имахме готови работни проекти с разрешения за строеж за двете пътни отсечки, без да знаем, че ще има наводнение. Просто предвидливо общината отдели средства.

Възложихме проектирането и при разговорите ми с министър председателя, министъра на регионалното развитие и този на вътрешните работи ще разговаряме за отпускане на средства поетапно в рамките на една година.

- Появи се информация за починала жена. От наводнението ли е?

- Не, жертви от природното бедствие няма. Ако някой е починал от естествена смърт това е съвсем друга работа.

- Имате ли идея как ще се развият във времето възстановителните дейности?

- Може би една трета от средствата ще бъдат отпуснати до Нова година, другите две трети ще са в бюджета за 2023 г, за да може да възстановим инфраструктурата.

Във вторник със заместник-министъра на културата разгледахме читалищните сгради. От Министерството на образованието ще изискам средства за детските градини. Домовете на хората ще ги възстановяваме също в продължение на месеци.

Идеята ми е да осигурим средства чрез дарителска кампания, която вече започна и до момента има събрани над 70 000 лв.

Но ще ни трябват много повече, за да купим строителни материали, а хората да почнат да укрепват и възстановяват повредените си къщи. А на тези, чиито къщи са отнесени - 6 семейства , ще предложим временно настаняване.

- Къде?

В населените места, откъдето са хората, а ако имат дворове, временните постройки ще са в тях. Идеята е да могат да изкарат зимата. Така, че чака ни много работа.

Благодаря на всички частни фирми, които изпратиха техника. Тя ще продължи да работи, както ви казах, като се прелива, защото едни ще си отиват, идват други. И така, докато позволи времето през декември.

Благодаря на повече от 800-те доброволци, които се отзоваха за тези четири дни. За тях ще кажа: бъдете търпеливи, упорити, със същите смели български сърца, каквито сте в момента, за да идвате във всяко свободно време. Ние ще ви осигуряваме комуникация и възможност да работите с материали с ръкавици, за да можем да помогнем на тези нещастни, отрудени и шокирани хора.

- Имате ли бройка на пострадалите частни постройки?

- Над 400 къщи пострадаха сериозно и поне още двеста в по лека степен. Във всяка една трябва да се помага. Благодаря на всички, които подсигуриха храна, вода и които ще направят парични дарения. Аз самият ще направя такова. Всички от общината ще дарят, общинските съветници също. Това е нашата съпричастност. Българският народ е силен и България е силна, когато сме заедно.

- Колко време според вас ще отнеме да се възстановят селата?

- Спешните възстановителни работи ще траят почти три месеца. Речните корита трябва ги възстановим до 20 дена. За улиците трябва да изринем цялата тиня, кал и пясък до следващите два месеца. Това ще стане с много техника и много хора. Но инфраструктурата ще я възстановяваме поетапно. Сега, докато позволява времето, и цялата следваща година.

- Какво си казахте с главен комисар Николай Николов? Той е видял доста.

- Главният комисар е идвал тук, в община Карлово многократно. Каза, че такова природно бедствие, с такъв мащаб и той не е виждал.

Благодари ни, че успяхме да предотвратим жертви в първите часове. Пак благодарение на хората от 61-а Стрямска бригада и неговите подчинени от пловдивската пожарна, от спасителния отряд.

Те бяха с лодки с водолази, а военните с хеликоптер. Дадохме си дума, че ще работим заедно, упорито, докато не възстановим всички последици и на частните имоти, и на общинските и държавните от тази природна стихия.

- Политици потърсиха ли ви? Госпожа Радева например дори нощува в с. Слатина.

- Да, тя работи там като доброволец. Видях и вече бивши депутати от различни политически сили. Очаквам в понеделник, защото те искаха още сега да дадат техника, но им казах, че има много техника и няма да има достатъчно фронт за работа.

Бившият министър на регионалното развитие господин Николай Нанков беше тука след нас. Говорих и с господин Бойко Борисов. Вчера бяха над 50 човека доброволци от ГЕРБ. Видях от “Продължаваме промяната” хора, лидери. Видях от БСП, и от СДС, разбира се.

В мъката не трябва да се делим - както в празнично време сме заедно на площадите, за да сведем глави и да почетем нашите национални герои. Нека сега тук да бъдем заедно, за да работим за хората. Нищо повече, от това по-голямо удовлетворение няма.

Благодаря на всички, които подсигуриха храна и вода и които идват да помагат.

Българският народ е силен, когато сме заедно. Има вече събрани над 70 хиляди лева, но ще ни трябват много повече, за да купуваме строителни материали.