Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моделът Евелин Попадийна, съпруга на футболиста от “Славия” Христо Попадийн, е в софийската листа, с която се явява Корнелия Нинова. Младата дама изучава политически науки.
Моделът Евелин Попадийна, съпруга на футболиста от “Славия” Христо Попадийн, е в софийската листа, с която се явява Корнелия Нинова. Младата дама изучава политически науки.

В листите с водач Корнелия Нинова са манекенка и шефка в младежкото БСП

Дарина Павлова, но лекарка, а не жената на Илия Павлов, е в листа на русофилите

Внуците на Димитър Талев и Никола Вапцаров атакуват парламента от различни партии

Лъчезар Иванов от ГЕРБ със запазено 4-то място след Бойко Борисов вече 9 мандата

В няколко групи могат да се категоризират кандидатите за депутати тази есен. Безспорно най-познати са утвърдените партийци, които вече са прекарали по няколко мандата в парламента. Забелязват се и вечни участници, които нямат шансове, но са се засилили към Народното събрание от любов към спорта. Не липсват и позабравени стари муцуни от прехода, както и роднини на известни българи. Но най-интересни са адреналинките.

За да привличат по-млади избиратели,

формациите са включили в листите красавици и манекенки. С хубавиците в "Продължаваме промяната" вече свикнахме. Неочаквано е присъствието им при БСП. Вероятно защото винаги столетницата се е славела с възрастните си привърженици. Затова от "Позитано" 20 се похвалиха, че имат 46 млади жени в листите, а кандидатите под 35 години са общо една трета.

В 25-и район в София на пето място след Корнелия Нинова е моделът Евелин Денис Попадийна. Тя е откритие за модата на Жени Калканджиева и се омъжи за футболиста на "Славия" Христо Попадийн в началото на 2021 г. Приятелка на кандидат-депутатката е дъщерята на Ива Екимова - певицата Дара Екимова. Претендентката за парламента участва в клипа на песента й с Искрата "Сагапао".

Младите красавици от БСП се похвалиха с лозунга “И ние можем!”.
Младите красавици от БСП се похвалиха с лозунга “И ние можем!”.

В групата на адреналинките попада и Елена Чучулайна, която е шеф на младежкото БСП в Банско и заема 18-о място в листата в Благоевград. Тя

е била одобрена да участва в конкурс

за длъжността "Младши експерт" в "Отчуждаване и разпореждане", Дирекция "Държавна собственост" в МРРБ, преди година по време на второто служебно правителство на Стефан Янев. Очевидно младата дама не е била избрана, тъй като сега работи като експерт в Общинската служба по земеделие в Банско.

Също от младежката структура на БСП в листите попада и София Георгиева-Вергилова от Свищов. Тя е втора след водача Явор Божанков в списъка за Велико Търново. Въпреки годините си активистката вече е била заместник-председател на общинския съвет в града на Дунав.

За да не останат назад, на красавици залагат и други партии. Например "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев е издигнала за водач в Благоевград атрактивната Надежда Самарджиева, адвокат по професия. Тя се появи пред медиите като защитничка на бизнесмените Арабаджиеви, както и на Баневи.

С перфектната си визия смайва и Славена Точева от ГЕРБ.

Славена Точева, ГЕРБ
Славена Точева, ГЕРБ

Красавицата вече беше депутат в последния парламент. Във визитката й на сайта му са отбелязани два зададени въпроса към служебния регионален министър Виолета Комитова за ремонтите на пътищата във Варна, както и за възстановяване на пътя в района на свлачището "Трифон Зарезан". Що се отнася до законодателната дейност, Точева е подписала няколко проекта заедно с колегите си и няма никакви собствени предложения на второ четене.

Малко по-южно от Варна, пак на Черно море е издигната кандидатката Дарина Павлова-Радева, но не жената на Илия Павлов. Става въпрос за съвпадение на имена. Ако обаче реши да използва само фамилията на съпруга си, общопрактикуващата лекарка повтаря първото и последното име на президентската дъщеря.

И ако докторката не е популярна на национално ниво, неочаквано

сред кандидатите на “Промяната” се забелязва Ирен Кривошиева.

Освен с актьорската си кариера тя нашумя преди 11 години с признанието, че синът й се казва Владимир Стефанов Данаилов. Тогава младежът беше на 24 г. Интервютата на майка му станаха причина любимият български актьор да обяви публично, че има син от нея.

Кривошиева обаче е на последно място в списъка

на ПП и изгледите да влезе в парламента са малки. Освен ако не събере достатъчно преференции, за да изпревари първия.

В листите не липсват и роднини на известни личности. Като например внукът на писателя Димитър Талев - Климент Талев, който е водач в Хасково и емблематичния 23-ти столичен район, в който преди години се кандидатираха Иван Костов и Румен Овчаров. Талев е избрал непопулярната партия Български национален съюз "Нова демокрация". На всички досегашни избори формацията на Боян Расате получава под 1%. Подобни са прогнозите и за втори октомври.

Климент Талев влезе в публичното пространство преди 4 години, когато съобщи, че македонисти са се опитали да го убият.

Климент Талев, внук на Димитър Талев
Климент Талев, внук на Димитър Талев

“След като в продължение на няколко години бях обект на психологически натиск и заплахи от страна на македонисти от РСМ, наскоро те преминаха и към преки действия – споделя той през 2018 г. –

Неотдавна тези психопати се опитаха много

коварно да ме убият.

Обадиха ми се по телефона под предлог, че искат издания за Македония, и се уговорихме да се срещнем. Тръгнах към София с моя трабант комби и на шосето през Дървеница един голям червен опел ме засече и се опита да ме изблъска от пътя!”

От този случай Климент Талев не се е появявал с публични изяви, докато не влезе в листите като кандидат-депутат.

Роднина на Никола Вапцаров със същото име е водач на листата на "Изправи се България". Той е син на племенника на поета. От няколко години работи с формацията на Мая Манолова.

Никола Вапцаров, син на племенника на поета
Никола Вапцаров, син на племенника на поета
Преди това беше в БСП и за малко да стане евродепутат, но се отказа. Причината беше, че трябваше да бъде на 15-о място в листата. Тогава обаче за първи път изборите се проведоха по системата, в която гласоподавателите можеха да отбележат не само номера на партията, но и на конкретен кандидат. Червените бяха № 15 и Момчил Неков, който зае непожеланото от Никола Вапцаров място, бе избран за представител в Брюксел.

В списъка на "Продължаваме промяната" обаче има човек с

името Александър Бориславов Сарафов, който не е син

на заместника на главния прокурор. Също като Дарина Павлова просто има съвпадение на имена. Той е на 14-о място в листата на "Промяната" в 25-и столичен район, където водач е Ицо Хазарта.

Роднини, макар и не на известни българи, също има. В "Глас народен" в 25-и МИР в София на трето място е Емил Георгиев Павлов, докато на пето е Робърт Емилов Павлов. Те са съдружници и в счетоводната фирма "Роби консулт 05" ООД. И двамата не са популярни за широката публика.

За сметка на това едно доста известно име - Теодора Руменова Овчарова, изпадна назад в столичната листа на БСП за 23-ти район. Тя е чак седма за разлика от миналата година, когато беше на четвърта позиция, но въпреки това не успя да влезе в парламента.

Но има и кандидат, който има почти резервирано място от 17 години.

Лъчезар Иванов, ГЕРБ
Лъчезар Иванов, ГЕРБ
Лъчезар Иванов от ГЕРБ неизменно е 4-ти след Бойко Борисов в 25-ти софийски МИР. През 2005 г. тогавашният кмет на София поиска в листите на НДСВ да влязат Иванов и Цветан Цветанов, който беше изпратен в Благоевград. От онзи момент докторът винаги е бил кандидат и досега е влизал, каквото и да става.

Лидерът на ГЕРБ се освободи от много знакови личности в партията си,

като се започне от дясната му ръка Цветанов, мине се през Искра Фидосова и Красимир Велчев. Само Лъчезар Иванов е вечен, коментират негови колеги.

Сред претендентите има позабравени личности от 90-те години на миналия век. Някогашният съратник на Жорж Ганчев и депутат от несъществуващото днес Обединение за национално спасение Арлин Антонов е водач в Бургас на ПП "Български съюз за директна демокрация". Партията е неизвестна, но пък нейният лидер Георги Неделчев е канен за интервюта в телевизията на Слави Трифонов.

Начело в Благоевградския списък на НФСБ пък е друг добре познат на публиката някогашен народен представител - Маргарит Мицев. Той е легендарен с фразата, че

спестявал от закуски и затова е икономисал

3 милиона

тогавашни левове.

"Имах 3 милиона, които съм доказал до стотинка, включително съм платил данък за тях. Тогавашният финансов министър каза, че с парите, които съм внесъл като данък, съм платил пенсиите на 40 пенсионери. Тези 3 милиона сега са 3 хиляди!” (след деноминацията на лева през 1999 г. - б.р.), обясни години по-късно Мицев. Цитирал пиеса на Станислав Стратиев, но установил, че народът няма чувство за хумор. И добави, че

“гаврата със закуските му докарала два инфаркта”.

Мицев се е опитвал да се върне в политиката и чрез НДСВ, както и като кандидат миналата година на неизвестното "Общество за нова България". Сега е в листите на НФСБ, които също нямат големи шансове да влязат в парламента.

Друга формация - тази на бившия служебен премиер Стефан Янев, според социолозите може да премине бариерата. Най-известното име там е колежката му от МРРБ Виолета Комитова, която води листа. Тя беше спомената и в контекста на изборите за кмет на София догодина, но това все още е далече.

В Търговище някогашният президентски съветник залага на бившия шеф на местното РДВР Гецо Гецов, който стана генерал-майор през 2002 г., по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

Тъй като "Български възход" е в коалиция с формацията на друг български президент - АБВ, основана от Георги Първанов, негов близък приятел е водач на листата в Перник. Макар и да носи същата фамилия и да са от един и същи град, Петър Първанов не е в роднински отношения с ексдържавния глава.

Сред кандидатите се забелязват и други известни имена.

Бизнесменът Миню Стайков, който

лежа в ареста

2 години и половина, сега иска да става депутат от Българско национално обединение. Беше завел иск срещу прокуратурата за 30 000 лв. и се отказа от него точно преди делото. Той е в листите за Бургас и 25-и столичен район. БНО е от формациите, които участват, но не получават достатъчно проценти на последните няколко вота, за да влязат в парламента.

Общо кандидатите са над 6500 души за 240 места. Това означава, че ще бъде избран по един на всеки 27 претенденти.