Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как и защо вицепрезидентът на Газпромбанк реши да се бие в редиците му

Войната е нещо ужасно. Освен всичко друго тя е благодатно време за лъжи и манипулации на истината. Във военна обстановка лъжата също е оръжие. Затова едни от най-ожесточените престрелки са между агитпроповците от двете страни на фронта.

Например Русия обяви, че мощните взривове на летището край Новофедоровка в окупирания Крим се дължали на неспазване на противопожарната дисциплина, която причинила взривяването на военни складове. Но в същото време украинско издание публикува снимки на службата на Planet Labs от руското военно летище, на които ясно се виждат прецизно поразени 9 изтребителя и бомбардировачи на своите местостоянки. А официален Киев отрича да има нещо общо с този ракетен удар. Кой тогава е ударил аеродрума, вероятно извънземните?!

Каква е истината за легион "Свобода за Русия", който действа в състава на Въоръжените сили на Украйна? Според украински източници Легионът е създаден през март, а основното ядро на Легиона е бивша рота от руската армия, която доброволно преминава на украинска страна в самото начало на "специалната операция" на Москва.

Поне това се вижда във видео съобщение на командира на тази рота, адресирано до руските военни, което беше публикувано от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в неговия Telegram канал.

Руските издания направо отричат съществуването на Легиона. Така например вестникът с красноречиво име "Ритъмът на Евразия" излиза със заглавие "Украинският агитпроп измисли легиона "Свобода за Русия". И обвинява в тази манипулация

"лъжльовците от 72-ро ЦИПсО",

каквото и да означава тази абревиатура.

Но нека съпоставим наличната информация. От началото на месец май, след двумесечно обучение за боравене със супермодерните западни противотанкови системи

близо 500 рейнджъри от Легиона вече са на източния фронт

в Донбас. Това съобщиха украински медии. Според тях Легионът изгражда свои структури и във вътрешността на Русия, като целта на "вътрешните" легионери е да саботират дейността на военни обекти.

Последната новина е, че в Легиона вече се сражава и млада рускиня, чийто съпруг бил разстрелян от кадировците, защото отказал да убива украинци.

"През май тази година пресякох границата с Украйна и се присъединих към легион "Свобода за Русия". Както се оказа, аз съм първата жена в поделението - казва смелата рускиня, чието име не се цитира от съображения за сигурност. - Малко преди това, на 20 март, близо до Гостомел, кадировците застреляха съпруга ми, сержант от 76-а дивизия. Той отказа да изпълни заповедта и да поведе момчетата си да вършат клане на цивилни хора."

"Тук съм, за да отмъстя на путинистите и кадировците за смъртта на съпруга ми. Обръщайки се към руските войници, искам да кажа:

момчета, Путин вече загуби тази война и вие сами го знаете

много добре Невъзможно е да се спечели война срещу целия свят.

Всички ние трябва да спрем този ужас и да донесем истинска свобода на Русия.

Вашите близки ви чакат у дома и вие трябва да се върнете като победители. А можете да спечелите само като се борите за истината.

Режимът на Путин трябва да бъде свален.

Стига сме търпели тиранина. Присъединете се към нашия легион" призовава във видео обръщение руската легионерка, която е получила позивна "Первая".

Може ли да се вярва на такива твърдения? Олексий Арестович не е случаен човек. За неговите телевизионни изявления се твърди, че имат психотерапевтичен ефект върху украинската аудитория. Неговото спокойствие и самоувереност, които успява да предаде и на другите, са впечатляващи.

"Имаме голям приток към легион "Свобода за Русия", това е скок от

нови 250 души само за няколко дни

- твърди в интервю Арестович, съветник на канцеларията на президента на Украйна. - Мислим дори за дублиране на единицата или за окрупняването й, за да може да приеме всички желаещи."

Сериозното американско издание Newsweek също потвърждава действията на руския легион, докато руските пропагандисти трескаво отричат самото съществуване на бойната единица във ВСУ. Американските журналисти твърдят, че желаещите да влязат в легиона се проверяват от СБУ, след което под ръководството на украински инструктори се обучават как да боравят с вносни оръжия, по-специално с гранатомети NLAW. А проектът се контролира от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Косвено, но категорично

доказателство за съществуването

на Легиона

е подписаният наскоро от Владимир Путин закон, предвиждащ затвор от 12 до 20 години и глоби до 500 000 рубли за "участие във въоръжен конфликт или военни действия срещу интересите на Русия". Целта на легиона "Свобода за Русия" според неговите създатели е свалянето на режима на Владимир Путин и "борбата за Нова Русия". "Ние носим ценностите на Свободния човек на Нова Русия - свобода на словото, свобода на изразяване, свобода да избираш бъдещето си", се казва в изявление на ютюб канала на легиона.

По-късно в призиви от името на участниците бяха декларирани някои политически положения: например че легионерите виждат целта си като "запазване на единна и неделима Русия в границите от 1991 г.". Оттам може да се заключи, че легионът "Свобода за Русия" е за деокупацията на Крим и Донбас, но е против самостоятелния път на развитие на руските региони.

На 30 юни в следващото видео в ютюб канала на Легиона отново се споменава само динамиката на растеж: силата на легиона "Свобода за Русия" "нараства експоненциално". В същото видео те изброяват градовете, в които Легионът има поддръжници: Москва, Санкт Петербург, Иркутск, Екатеринбург, Волгоград, Новосибирск, Хабаровск, Улан Уде, Владивосток, Саранск, Архангелск, Ставропол, Краснодар, Сочи, Ростов на Дон, Псков и други.

Може би най-известният боец в редиците на легион "Свобода за Русия" е Игор Волобуев - доскорошен вицепрезидент на Газпромбанк. Той отказва да се нарече "дезертьор", защото е роден в Украйна и първите 18 години от живота си е преживял в град Ахтирка в Сумска област. "Аз просто се върнах у дома", казва Волобуев.

В интервюта за западни медии той обяснява

мотивите си да воюва срещу Путин

и думите му звучат убедително, защото той е първият легионер, който застава пред камерите и журналистическите фотообективи с истинското си лице и самоличност. Волобуев не е случаен човек, той е професионален пропагандист, дългогодишен PR на "Газпром", и знае силата на автентизма. Който липсваше в досегашните видео материали на и за Легиона, в които се виждат само маскирани хора.

Игор е етнически руснак, има руско гражданство и поради тези причини му е коствало доста усилия и време да се включи в съпротивата срещу руската интервенция. Отначало опитал да се включи в териториалната отбрана на Киев, на Суми. Не му казват "не", но постоянно нещо се обърквало. Докато накрая му предлагат да се включи в редовете на Легиона, като единствената възможност за гражданин на Руската федерация да влезе във Въоръжените сили на Украйна.

"Не, аз не съм беглец. Хората бягат, когато се чувстват преследвани или застрашени. В Москва аз има всичко - добър пост, хубава заплата, уважение. Но

нямах мир

в душата си

Затова дойдох тук, може да се каже по зова на сърцето", признава Волобуев.

Според неговите думи в Легиона служат на първо място руснаци, които са живели в Украйна преди 24 февруари - някои с временно, а други с постоянно разрешение за пребиваване.

Има и руски мъже, които са дошли по-късно, след създаването на легиона. Тяхната цел също е да защитят родината си: някои са родени и израсли в Украйна.

За мнозинството основният мотив да се сражават срещу руската армия е да се смени режимът на Путин в Русия. Има и трети вид легионери - това са руски военни, които са били пленени и след това решават да преминат на страната на Въоръжените сили на Украйна. Те са доста, но не са преобладаващо мнозинство в Легиона.

Волобуев говори

и за трудния

морален избор,

който трябва да направи всеки легионер - да стреля срещу свои, срещу своя кръв.

"Аз лично съм готов да изпълня всяка задача - споделя той. - Но съм виждал хора, за които това е тежък морален проблем.

Дори за украинци, които имат роднини в Русия, това беше труден избор. Но те се бият и се бият добре. Що се отнася до мен, аз мисля така: всеки човек, който идва тук с оръжие, за да убива, да "освобождава" населението на тази страна от живота, от имуществото, здравето, свободата, е враг. И всеки знае как да се справи с врага."

Игор Волобуев споделя, че собственото му пречупване започва още през 2014 година.

След руските провокации срещу Украйна той си обещал, че ако руски танкове дойдат в неговата родна Ахтирщина, той ще воюва срещу тях.

И този момент идва на 24 февруари сутринта,

Ахтирка е

един от първите

превзети градове

По-късно там биват избити много хора. Бащата на Игор също бил в града по това време.

"Звънях на много познати по телефона, те ми звъняха... Когато ти кажат, че ги е срам от теб, тогава нещо в душата ти се пречупва необратимо", признава той.