Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медиците ги предупреждават, че интервенцията е рискова, а високото кръвно - фатално, но принцът избира да иде на опера и да проучва околната среда

Когато е в най-важната фаза от лечението от булимия, Чарлз й се подигравал: “Тази храна няма ли да излезе след малко? Само я хабиш!”

“Мамо, аз ще стана полицай и ще те пазя”, обещавал Уилям, а Хари му се подигравал, че е обречен да бъде крал

"Те са всичко за мен. Прегръщам децата си и непрестанно лягам до тях всяка вечер. Искам да имат сигурност. Винаги ги обсипвам с любов и внимание - това е толкова важно. Уча ги да изразяват чувствата си и че това не ги прави мамини синчета. В двореца показването на емоции почти беше забранено."

Чрез тези думи принцеса Даяна показва на журналиста Андрю Мортън колко важни за нея са двамата й синове. Той събира цялата история на живота й в книга, с която шокира монархията. Въпреки тези колизии на 31 юли кралското семейство почете 25-ата годишнина от смъртта й.

Пред Мортън Даяна споделяла страховете си, че Уилям и Хари също ще изпитат бремето на монархията върху плещите си и затова решава, че трябва да ги подготви за външния свят - кралската система имунизирала личностите срещу реалността. Тя вярвала, че

момчетата трябва

да са отворени

към различните разбирания

за живота. Общоприетите принципи в кралското семейство за прикриване на чувствата и емоциите не били за децата й. Пример за това е, когато тя води принц Уилям да гледа немската тенис звезда Щефи Граф на Уимбълдън през 1991 г. Двамата се измъкват от кралската ложа и отиват да я поздравят за победата. Граф поема към съблекалнята през мрачния коридор, но на Даяна тенисистката й се сторила толкова самотна и уязвима извън светлината на прожекторите, че спонтанно и тя, и синът й я прегърнали и целунали.

Принцесата на народа дава и по-сериозен житейски урок на синовете си. Тя ги води на посещение в болницата, където ги запознава с умиращия си приятел Ейдриън Уорд-Джаксън, който бил болен от СПИН и не му оставало много живот. Когато тя споделила на принц Уилям, че той е починал, отговорът на детето показал колко е зряло всъщност: "Най-сетне не изпитва болка и е истински щастлив".

В същото време принцесата добре осъзнавала, че отглежда две момчета, известни още като "наследникът и резервата". Затова самодисциплината била основна част от обучението им. Всяка вечер в шест часа синовете й пишели благодарствени писма до приятели и роднини.

Този метод бил насаден от баща

до такава степен, че дори след като се прибирала от парти, веднага се заемали с тази задача.

Разбира се, Уилям и Хари били наясно с това какво бъдеще ги очаква. Понякога дори обсъждали тази тема с майка си: "Когато порасна, ще стана полицай и ще те пазя, мамо", заявявал Уилям, а Хари бързал да отговори със задоволство: "О не, няма как, ти ще ставаш крал".

Обществото имало напълно погрешна представа за двете момчета, а характерите им нямали нищо общо с това, което се представяло в медиите. Пресата винаги описвала Уилям като пакостник, а Хари като доста тих.

"Истината е, че Уилям е много интелигентно, зряло и до голяма степен срамежливо момче - споделя тогава братът на принцесата граф Спенсър. - Сериозен и сдържан е, а по телефона звучи много по-възрастен, отколкото е всъщност. Хари е немирникът на семейството. Дяволитият му характер се прояви веднъж по време на полет. Донесоха закуската му. Беше със слушалки и играеше компютърна игра, но бе и твърдо решен да изяде кроасана си. Бяха му нужни около пет минути да нагласи електронните си принадлежности, ножа, кроасана и маслото. Когато най-сетне успя да пъхне парче в устата си, на лицето му се изписа огромно удовлетворение. Беше наистина чудесен момент."

Кръстницата му, Каролин Бартоломю, споделя, че

Хари бил

най-обичливото, открито и гушливо малко момче,

докато Уилям е "одрал кожата на майка си - той е интуитивен, в крак със събитията и страшно схватлив". Първоначално смятала бъдещия крал за "малка напаст" - палав и избухвал неочаквано. Всъщност Уилям бил с добро сърце, също като Даяна. Готов бил да сподели и последния си сладкиш. Даже веднъж наистина го направил - въпреки че нямал търпение да го хапне, го дал на Каролин.

Щедростта му си проличава и когато й дава всичките си джобни пари, без дори да се замисли. Но той съвсем не бил ангелче, както Бартоломю се убеждава след посещението си в Хайгроув.

"Даяна тъкмо бе поплувала в басейна, облече една бяла рокля и чакаше Уилям да я последва - разказва Каролин. - Той обаче започва да шляпа с ръце във водата сякаш се дави и бавно потъна на дъното. Майка му, без да знае дали се шегува, или не, веднага тръгна да съблича роклята си, но впоследствие се гмурна в басейна направо с дрехите. Точно тогава

Уилям се показа

на повърхността

и започна да се смее с пълно гърло. На Даяна не й беше чак толкова забавно."

Като деца момчетата се разбирали страхотно, подкрепяли се помежду си, а приятелите им смятали, че когато Уилям стане крал, Хари ще бъде най-добрият му съветник.

Докато се грижи за децата си, които са единствената й опора в оковите на кралското семейство, Даяна се борела и с нестихващата булимия. Дълго време не се решавала да потърси лекарска помощ, затова Каролин Бартоломю й поставя ултиматум - ако не го направи, ще разкаже на целия свят за истинския й живот. Благодарение на това принцесата започва да се среща със специалиста по хранителни разстройства Морис Липседж, който веднага я попитал колко пъти се е опитала да се самоубие. Директният въпрос първо я шокирал, но след това тя отговорила: "Четири-пет пъти".

Докторът й дал сигурността, че тя ще се възстанови, но когато поема по този дълъг път, принц Чарлз не спирал да я осмива. Когато сядали да се хранят, той я наблюдавал и подигравателно й казвал: "Това ще излезе ли след малко? Само хабиш храната!"

Точно в този етап от живота си тя се сприятелява с Мара и Лоренцо Берни, които имали ресторант. Мара винаги разпитвала клиентите си за зодиакалните им знаци, значението на имената и важността на планетите. Когато Мара случайно хванала ръката на принцесата и само с няколко изречения описала мрачния й живот,

Даяна била възхитена

Двойката насърчила интереса на кралската особа към астрологията, таро картите, ясновидството и хипнозата.

Всъщност през годините много членове на монархията - кралицата майка, кралица Елизабет и принц Филип посещавали различни сеанси и се интересували от свръхестественото. Авторът Джон Дейл проследява "родословното дърво от медиуми в монархията", като корените му са още от времената на кралица Виктория.

Даяна става изключително близка с астроложката Деби Франк, с която се консултира години наред. Първоначално се вкопчва в тези пророчества като удавник за сламка, но по-късно, когато добива увереност, използва тези методи за самоанализа. В никакъв случай астрологията не става водеща в живота й.

Междувременно принцесата се подлагала на хипноза и ароматерапия, която комбинирала с акупунктура, за да намали стреса, да се подобри физически и да успокои ума си. Понякога сеансите с игли се прилагали и на принц Уилям. Даяна вярвала и в лечебните действия на кристалите, а освен всички тези процедури всеки ден се поддържала във форма с плуване, упражнения, тренировки с Лондонския балет, на който била покровителка.

Имала и личен инструктор,

който я обучавал

в изтънченото изкуство на тай-чи - вид медитация, популярна в Далечния изток.

Даяна обичала да прекарва време с приятелите си, но един от обедите й през юни 1991 г. е внезапно нарушен. Бодигард й съобщил, че принц Уилям е пострадал при злополука в частното му училище. Оказва се, че той е ударен със стик за голф по главата, а травмата е сериозна. Даяна веднага тръгнала от ресторанта, а принц Чарлс също поел към болницата. Изследванията показали, че се налага спешна операция, а неврохирурзите не спестили на кралските особи, че интервенцията е рискована и под пълна упойка.

Въпреки това принц Чарлз ги оставил и отишъл на представление на "Тоска" в КовънтГардън, където бил домакин на парти с дузина представители на Европейския съюз. Междувременно принц Уилям, който здраво стискал ръката на майка си, бил откаран в операционната за 75-минутна процедура. Даяна чакала на тръни в близката стая, докато кралският лекар най-после се появил и й казвал, че синът й е добре.

По-късно самата тя споделя, че

това е един от най-дългите часове

в живота

Тя стояла неотлъчно до Уилям, а принц Чарлз се качил на кралския влак и отишъл на нощно пътуване към Северен Йоркшир, където участвал в проучване на околната среда.

Принцесата на Уелс била неотлъчно до сина си и наблюдавала как на всеки 20 минути сестрите измервали кръвното му налягане, рефлексите му и светели с фенерче в очите му. Като преди това обяснили, че рязкото повишаване на кръвното налягане може да се окаже фатално и е най-страшният страничен ефект от травмата на главата.

На следващия ден обаче вестниците разнищват предположението, че Уилям може да развие епилепсия, а това кара Даяна да излезе от релси. Междувременно обаче медиите не спирали да

критикуват и абсурдното поведение

на принц Чарлз

"Що за баща си ти?" питал вестник "Сън" от първата си страница. Решението му да избере задълженията пред семейството си може и да е шокирало страничните наблюдатели, но никак не изненадало жена му. Приела намерението му да отиде на опера като съвсем нормално. За нея това бил поредният случай, когато той не е до семейството в критичен момент. По-шокиращото е, че когато наследникът на короната видял негодуванието на обществото, обвинил за всичко Даяна.

Постъпката на принц Чарлз затвърдила напълно мнението

на принцесата на Уелс, че двамата трябва да се разделят. Децата тръгнали на училище и тя се отдала изцяло на работата си, признавайки: "Когато се прибера и загася лампите вечер, знам, че съм дала всичко от себе си". Така Даяна се заема сериозно със задачата да се измъкне от оковите на монархията и съпруга си.