Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Съвета на директорите на руската “Лукойл” е поредният “паднал от прозореца”

Компанията публикува антивоенно изявление в първите дни на войната с Украйна

Около смъртта на председателя на Съвета на директорите и първи изпълнителен вицепрезидент на руската "Лукойл" Равил Маганов витаят съмнения. Няколко западни коментатори припомнят, че вторият по големина производител на петрол в страната се обяви срещу войната в Украйна. "През последните месеци има

забележителен брой подозрителни смъртни случаи

на висши ръководители, свързани с петролната и газовата индустрия", казва пред Ен Би Си Нюз Джон Лоф от мозъчния тръст "Чатъм хаус" в Лондон. Смъртта на Маганов последва смъртта на други високопоставени руски енергийни ръководители, починали при подозрителни обстоятелства в месеците след нахлуването в Украйна, пише "Ню Йорк Таймс". Загиналият е доверен човек на бившия президент на "Лукойл" Вагит Алекперов, който в края на март тази година се раздели с всички постове в компанията.

На 1 септември "Лукойл" съобщи, че Равил Маганов е

"починал след тежко заболяване" на 67-годишна възраст. Тялото му е открито същата сутрин под прозорците на Централната клинична болница на ул. "Маршал Тимошенко" в Москва, където е влязъл със сърдечен пристъп. Преди това ТАСС съобщи, че Равил Маганов е загинал, падайки от прозорец на шестия етаж на болницата. Според агенцията той е бил на антидепресанти и вероятно се е самоубил. Ройтерс обаче съобщи, че двама души, които са познавали добре Маганов, смятат, че е много малко вероятно той да е посегнал на живота си. Семейството на Маганов запази мълчание. Болницата и полицията отказаха коментар, а следственият комитет на Русия не отговори на искания за коментар, съобщи Ен Би Си Нюз.

През 1991 г. Маганов заедно с Вагит Алекперов става един от основателите на нефтения концерн "Лангепас-Урай-Когалимнефт", от който през 1993 г. се създава "ЛУКойл". Именно той дава името на новото дружество заради първите букви на градовете, в които се добива нефт - Лангепас, Урай, Когалим, и английската дума oil, за което получава от Алекперов премия от 300 рубли. През 1993 - 1994 г. Маганов е вицепрезидент по добива, а от 1994 г. - първи вицепрезидент на ОАО "ЛУКойл". През 2006 г. става първи изпълнителен вицепрезидент на компанията по проучване и добив, през 2020 г. - председател на борда на компанията на мястото на починалия Валерий Грайфер. Минен инженер по образование, Маганов е автор на много трудове и носител на много ордени и отличия за постижения в областта на нефтения добив. През 2019 г. е награден с орден "Александър Невски" в Кремъл. Медиите публикуват негова снимка с Путин.

През 2022 г. Маганов

става един

от собствениците

на компанията

за сондажи "Евразия", влизаща в Eurasia Drilling Company, както и съучредител на "Сондажна компания "Развитие" заедно с ООО "Холдинг за стратегическо развитие", учредител в който е семейна компания на Алекперови.

Същата година, след нахлуването на руските военни части в Украйна, Съветът на директорите на "ЛУКойл" публикува антивоенно изявление, в което изразява "своята загриженост по повод продължаващите трагични събития в Украйна и дълбоко съчувствие към всички, засегнати от тази трагедия". След 30 години в компанията, без да се посочват причини, Алекперов напуска всички постове. Според някои медии решението е свързано с наложените му санкции заради войната в Украйна. През лятото на 2022 г. медиите пишат и за възможна смяна в собствеността на фирмата "Развитие".

Мистериозната смърт на голям руски петролен ръководител оставя много въпроси, коментира Ен Би Си Нюз. И припомня, че през последните шест месеца от началото на войната при неизяснени обстоятелства са загинали редица други високопоставени ръководители от руската енергийна индустрия. Маганов е седмият човек в този списък.

През юли тази година във вилното селище "Морски тераси" край Санкт Петербург е открито тялото на 61-годишния Юрий Воронов, генерален директор на компанията Astra Shipping. Починал е от огнестрелна рана в главата, съобщава порталът 47news. Тялото му е намерено в басейн в къща, като на дъното на басейна е намерен травматичен пистолет Grand Power и няколко гилзи.

Воронов е основател и главен изпълнителен директор

на транспортната и логистична компания Astra-Shipping, която е страна в договори на "Газпром" в Арктика. Вдовицата на Воронов разказва пред полицията, че той е напуснал града на 1 юли, а преди това е пил алкохол около две седмици. Тя предполага, че съпругът й е започнал да пие, защото е загубил много пари заради нечестни контрагенти и партньори. Astra Shipping завършва 2020 г. със загуба от 95 млн. рубли, а 2021 г. - със загуба от 65 млн. рубли. В списъка на компанията са клиенти като АО "Газстройпроект", ОАО "Ленгазспецстрой", ООО "Стройгазмонтаж" и др.

В края на януари 60-годишният ръководител на транспортната служба в "Газпром инвест" Леонид Шулман е намерен мъртъв в Ленинградска област. Той е бил в отпуск по болест заради травма на крака, съобщава порталът 47news.ru. Топмениджърът е намерен целият в кръв в банята във вилата на своя позната. Наблизо има нож. Шулман е оставил предсмъртно писмо. Всичко сочи, че се е самоубил.

През февруари умира Александър Тюляков,

който е работил в "Газпром" като заместник генерален директор на Единния счетоводен център, съобщава 78.ru. Твърди се, че се е обесил в гаража. През април в Москва, в къща на "Университетски проспект", са открити мъртви бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, съпругата и дъщеря му. Разследването заключава, че мотивите за убийството са битови: 51-годишният Аваев е застрелял жена си Елена и дъщеря си с пистолет, а след това се самоубил - заради любовна история на жена му с шофьора й. В ръцете на мъртвия е открито оръжието, с което е извършено убийството.

През април т.г. подобна трагедия връхлита семейството на 55-годишния бивш топмениджър на конкурента на "Газпром" - "Новатек" - Сергей Протасеня. Семейството е намерено мъртво във вила в испанския град Лорет де Мар. Испанските медии съобщават, че той е убил жена си и дъщеря си с брадва, а след това се е обесил в градината на вилата. Тогава синът на милионера каза пред медии, че баща му не може да убие семейството си и всичко е постановка.

Сред жертвите от енергийния бизнес тази година е и бившият висш мениджър на "Лукойл" Александър Суботин, чието тяло беше открито в мазето на селска къща в района на Москва през май. Той е брат на Валерий Суботин, вицепрезидент на главния отдел за доставки и продажби на "Лукойл". Според руски издания Александър Суботин е починал след сеанс с шамани в руския град Митишчи, където е идвал неведнъж в къщата на местния шаман Магуа и съпругата му. Там му правели различни процедури: от лечение с отрова от жаба, която попада в кожата при разрез, до призоваване на духове, жертвоприношение на животни и др.

Твърди се, че по време на процедурата е получил инфаркт. Магуа дал на Суботин капки за сърце и го сложил да спи в мазето, където той умира. По случая има разследване.

Инцидентите показват, че има сериозни вътрешни борби в сектора,

свързани с достъпа до финансови потоци, коментира Джон Лоф. Олга Оликер, програмен директор за Европа и Централна Азия в Международната кризисна група в Брюксел, смята, че "тенденция" не е правилната дума за описание на смъртните случаи. Според нея

има достатъчно инциденти,

за да се твърди, че руската държавна политика или позволява политически убийства, или че няма контрол върху своите служби за сигурност и капацитет да ги предотврати.

Немалко руски медии наричат теориите около мистерията на смъртта на Равил Маганов конспиративни. Въпреки това за мнозина фразата "паднал през прозореца" са подозрителни и в това отношение има

богата

предистория

През 2007 г. руският журналист Иван Сафронов пада от прозорец на стълбищната площадка на петия етаж на блока си. Той е разследвал схеми за доставка на руски изтребители и ракетни комплекси на Иран и Сирия. Главният редактор на в. "Комерсант" не вярва да се е самоубил. През 2017 г. друг руски журналист, Максим Бородин, който пише за смъртта на наемници от "Вагнер" в Сирия, пада от прозорец на петия етаж на апартамента си. Вратата е заключена отвътре.

През 2014 г. Скот Йънг, сенчест британски бизнесмен, работил за

критика на Путин

- магната Борис Березовски, - "се хвърля" през прозорец на жилището си в Лондон. Тялото му пада безшумно на лунната светлина, стоварва се върху острите решетки на оградата от ковано желязо и увисва върху тях, а кръвта се разлива по тротоара. Над него на петия етаж е отворен прозорец и вътре свети лампа. Някога той е бил мултимилионер, участвал е в сенчести сделки в интерес на богатите хора в света. Започва да работи за Березовски. От години споделя пред приятели, семейство и полиция, че е преследван от руски убийци, след като състоянието му изчезна за една нощ в мистериозна московска сделка с недвижими имоти. Осем негови приятели и бизнес партньори загиват при съмнителни обстоятелства.

Когато полицаите идват в мезонета му в нощта на смъртта му, те дори

не вземат пръстови отпечатъци

Веднага на място обявяват смъртта на Йънг за самоубийство и затварят случая. Журналистите от BuzzFeed News разследват този епизод в продължение на две години и откриват доказателства за руска връзка, които полицията не е забелязала. Множество документи, телефонни записи, тайни подслушвания показват, че Йънг е един от девет свързани личности, които са имали мощни врагове в Русия и загиват във Великобритания при подозрителни обстоятелства, пише в разследване BuzzFeed. Приятелят на Йънг - Пол Касъл, е бизнесмен в сферата на недвижимите имоти. Той често обядва с него и олигарха Березовски в италиански ресторант в Лондон. Тръгва към станция на метрото, след като е бил заплашван от руска мафиотска групировка, и се хвърля върху релсите. Приятелят на Йънг и Касъл - Боби Къртис, също се хвърля под мотриса на метрото на станция "Кингсбъри" през 2012 г. Година преди това е бил изхвърлен от прозореца от руска криминална банда и е потърсил съдействие от полицията.

През октомври 2021 г. пред сградата на консулския отдел на руското посолство в Берлин е намерено тялото на 35-годишен руснак, акредитиран като втори секретар. Твърди се, че е паднал от последния етаж. Източници от сигурността съобщават пред "Шпигел", че обстоятелствата на предполагаемото падане и причината за смъртта са "неизвестни".

Тялото на дипломата е транспортирано

в Русия

Според германските служби за сигурност той е бил разузнавач под прикритие, работещ за ФСБ, пишат медии. The Insider и Bellingcat съобщават името на загиналия - Кирил Жало, син на началника на Управлението за защита на конституцията във ФСБ генерал-лейтенант Алексей Жало.

Случаите остават неразкрити.