Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Приходите, заложени в настоящия държавен бюджет, няма да се преизпълнят, защото план-сметката била „нереалистична”

„Има много данни за това как „Булгаргаз” е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция. Има потвърдена документално информация, че дружеството е продавало евтино газ на една определена компания и после е купувало същите тези количества на по-значима цена”. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта пред Нова нюз, че с този казус трябва да се занимаят МВР, службите и прокуратурата.

Относно доставките на газ, той каза, че трябва да се организира открита тръжна процедура, където различни доставчици да оферират количества и ние да изберем най-добрата цена. „Газпром” по-скоро няма да участва в нея”, каза още Дончев. И подчерта, че енергийните компенсации като цяло трябва да се прецизират и да се отпускат по-бързо.

Печалбите на държавните дружества в енергетиката могат да се използват за изплащане на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, заяви още Томислав Дончев.

„Поради високата цена на тока тези дружества правят много добри печалби. Нашите разчети показват, че всички компенсации за бизнеса биха могли да бъдат поети именно от тези печалби. Допускам, че една част от компенсациите и за скъпия газ биха могли да дойдат от същия приходоизточник”, заяви Дончев.

Категоричен е, че приходите, заложени в настоящия държавен бюджет, няма да се преизпълнят, защото план-сметката била „нереалистична”.