Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев
СНИМКА: архив
Ивайло Мирчев СНИМКА: архив

 Бившият депутат от „Демократична България“ Ивайло Мирчев  заяви, че до голяма степен зимата е била подсигурена от уговорените танкери с втечнен газ. Според него няма логичен отговор защо сме отказали шест от тях и отрече тезата, че причината е липса на слотове за разтоварването им. „Няма нищо подобно. Газовият терминал в Гърция е с удвоен капацитет вече. Само че трябва някой да отиде до Гърция и да говори с гръцките представители за това, да имаме осигурени слотове. Работата на енергийния министър е не просто да отиде, а ако трябва да спи пред вратата на гръцкия министър, докато не осигури слотовете", каза Ивайло Мирчев в коментар по NOVA.

Той коментира и ролята на „Лукойл”. „Схемата с „Лукойл” я направи ГЕРБ. „Лукойл” не плаща от години данък печалба”. По думите му компанията на практика е монополист на българския пазар.

„Рафинерията в Бургас работи на ишлеме. Има една компания, регистрирана в Швейцария – „Литаско”. Реалните й собственици обаче в Русия и това е „Лукойл”. Тази компания продава на „Лукойл” нефт на каквато цена реши. „Лукойл” преработва нефта, слага си съвсем малък марж и на изхода „Литаско” купува произведената продукция горива. Същата схема практикуваха „Мултигруп” през 90-те години, само че те тогава взимаха едно държавно предприятие и бяха на входа и изхода. На входа те му даваха цялата суровина, на изхода – купуваха цялата продукция”, обясни бившият депутат от ДБ.

Според „най-консервативни оценки” държавата е ощетена с 200-250 млн. лв., твърди Ивайло Мирчев.

Той коментира и доклада, направен от „Център за изследване на демокрацията”, който е внесъл в ГДБОП с опасения, че в българските служби за сигурност има руско влияние. Към момента е бил разпитан в качеството си на свидетел по случая. „Всъщност Русия не работи по никакъв начин за интересите на България в момента”, твърди бившият народен представител.