Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Кадър: БНТ
Христо Иванов Кадър: БНТ

"Време и България да модернизира своята енергетика, да я освободи от руското влияние, но и от нейната технологична изостаналост." Това каза пред БНТ председателят на "Демократична България" Христо Иванов, изтъквайки, че страната ни има пред себе си огромни възможности.

"Ние можем много сериозно да намалим цените за енергоносители, които плащат българските предприемачи и българските домакинства, ако направим този технологичен преход едновременно с откачането си от Русия. Това може да започне да се случва в рамките на месеци, ако се приложат смели последователни политики в това отношение, а не хаос и неяснота. България трябва да прекрати своята трайна зависимост от "Газпром" и Русия, защото вече е ясно, че "Газпром" не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин." Това обясни Христо Иванов.

Направиха се важни стъпки в посока на смяна на модела на управлението на държавата. Със сигурност можеше да се направи много повече, смята той.

По отношение на националната сигурност Иванов подчерта, че на дипломатическия фронт се случиха няколко действия, които определи като крайно недостатъчни.

"Нямаше и не бяха възприети нашите предложения за една цялостна политика по укрепване на капацитета на нашите служби да противостоят на руското влияние, да реагират на новата ситуация, която се оформя и на практика означава, че ние сме прифронтова държава. За огромно съжаление тази война ще бъде дълга и както и да завърши, би било много наивно да очакваме Русия да стане една спазваща правилата спокойна и мирна страна", очерта той.

По думите му най-важното е да има превенция и хора, които могат да бъдат изкушени, да не получават място в службите по национална сигурност. Категоричен е, че това е въпрос на системна политика, а не на посочване на този и онзи и хвърляне на политически димки.

Иванов е категоричен, че говореното за това, че хората няма да могат да си плащат сметките с началото на отоплителния сезон, е безотговорна игра със страховете им. При внимателна, смислена политика с ясни приоритети никой няма да стои на тъмно или студено. Не е вярно, че в бюджета няма пари за компенсации, подчерта още той.

Според него да бъдат раздавани компенсации на всеки е грешен подход. Това е търсен масов ефект с известен оглед на популизъм. Заяви, че при следващо управление компенсациите ще бъдат дадени на онези, които наистина имат нужда от тях.

"Демократична България" ще се бори за това България да приеме еврото, защото това ще гарантира забогатяване на страната", каза още той.