Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наистина в изборите аритметиката рядко има значение. Ако една партия е имала 100 хиляди гласа на предишните избори и влезе в коалиция с друга партия, която също е имала 100 хиляди гласа - често новата коалиция не събира 200 хиляди гласа, а с гръм и трясък не влиза в парламента.

Толкова много пъти сме го наблюдавали този аритметичен парадокс. Ами на три поредни избори патриотарите не можаха да влезнат в НС.... както и да си броят гласовете поотделно.

Толкова и ще минат бариерата събраните Янев и Софиянски. Същата работа като КОД и "Републиканци за България".

Накрая простото събиране става изваждане. Колкото повече събираш - толкова по-малък ставаш.

Но има и аритметика на снежната топка. И тук беше огромната грешка на ГЕРБ - СДС. Те решиха, че могат сами. Но няма как да имат сами мнозинство. И сега да обясня. Предишното редовно правителство на Четворната коалиция се срути. Гороломно се срути. И вместо ГЕРБ-СДА да привлекат малки партии като БЗНС, КОД или формации като ДОМ - те решиха, че са си самодостатъчни. При снежната топка има друга аритметика... не се брои колко е имала една партия на предишните избори. Брои се друго. Всяка снежинка дава обем и скорост на топката. И тази топка става все по-голяма и силна. Тази топка повлича всичко около себе си.

И не говоря само за формации. Имам предвид и личности. В ГЕРБ-СДС почти няма личности. Представете си ако срещу Бойко Рашков от ПП и Александър Симов от БСП се беше изправил в изборите Евгений Михайлов? Щеше да бъде сеч. Но ГЕРБ-СДС имат по-добри. Наздраве!

Това разбирам от избори... дори да не съм математик! Това ви казвам със скромните си математически знания.

*От фейсбук