Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нинова на брифинга. Кадър и видео Фейсбук/Нова тв
Нинова на брифинга. Кадър и видео Фейсбук/Нова тв

От Лиляна Клисурова

Подготвят вдигане на данъците и орязване на социалните програми, предупреди лидерката на БСП

Служебното правителство връща финансово-икономическия модел "Дянков-Борисов". Това обяви лидерката на БСП и бивш вицепремиер и икономически министър в кабинета "Петков" Корнелия Нинова на извънреден брифинг в централата на партията. Повод бе вчерашна пресконференция на служебния министър на финансите Росица Велкова.

Тя призова за рязане на разходи, както правеше Симеон Дянков с постната пица, даде пример Нинова. Тя каза, че макар и сега да има излишък, през годините през ноември е имало излишък, но декември отиваме на дефицит - тогава Борисов яхваше джипката и раздаваше пари, допълни тя. И заподозря, че се подготвя общественото мнение за вдигане на данъци, което в тази криза било безумие.

Разбираме, че готвят бюджет за догодина и очевидна се готвят да вдигат данъци и да режат социалните разходи. Служебният кабинет да не се занимава с бюджета за догодина, защото ако заложат рязане на социалните разходи и вдигане на данъци, следващият парламент и правителство ще го прекроим, няма смисъл да си губят времето, призова Нинова. И се закани, че БСП ще бъде гарант, че няма да бъдат прекратени социалните програми, защото не може народът да мине през тежката зима без помощ от държавата.

Опитът да се прекратят, защото се харчат много разходи - няма да им се получи. Такива програми има в цяла Европа, каза бившият вицепремиер и дада пример как правителството е превело през тежката зима държавата и народа и благодарение на социалните програми.

В последните седмици увеличават директорските бордове на държавните предприятия от 4 на 7, от 3 на 8, където заплатите са огромни, а искат да режат социалните програми. В това не просто няма логика, а няма морал, предупреди Нинова.

Според Велкова ни очаква едва ли не апокалипсис и свръхдефицит, опитва се да създаде едва ли не паника, коментира соцлидерката.

Велкова бе зам.-министър на Асен Василев, нейният ресор беше бюджет, тя е професионалист по бюджетиране, с нея сме прекарали повече часове по подготовка на бюджета, отколкото с Василев, изчислили сме всяка стотинка за преизчисляване на пенсии, за увеличаване на майчинство, детски надбавки, всичко. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че е реалистичен, и че дефицитът се движи между 3-4%, разказа Нинова. Според нея това преобръщане на Велкова сега е твърде изненадващо. Какво се е променило? Каква е разликата между това да си зам.-министър в редовно правителство и служебен министър, ако държиш на почтеността и на професионализма си, попита тя.

Фактите са необорими, без политически заигревки и интерпретации, категорична бе Нинова. В края на нашето управление Европейският статистически институт отбелязва, че България е първа по ръст на промишленото производство и четвърта от 27 страни в ЕС по растеж на БВП. Оставихме стабилна и развиваща се икономика, на едно от челните места в Европа, за първи път откакто сме в ЕС. Оставихме 8,5 млрд. лв. в хазната. 1,5 млрд. излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг, изтеглихме 1,5 млрд., даде пример тя.

Оставихме стабилни финанси - пълен резерв и малко изтеглен дълг, категорична бе тя.

И попита какво се е преобърнало за 20 дни. 

Защо вчера НСИ отчете, че се срива индексът на бизнес климата с 4%, при положение, че бизнесът продължава да си получава компенсациите, които изплащахме, попита тя. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит, след като в бюджета е разписан 3,9%, а за догодина - 3%. Да не се хвърлят просто числа, а някой да ни говори професионално, призова Нинова.

Умишлено се създават паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е притеснен. И допълнително да си стресираш народа с неверни твърдения - това е безотговорно, критикува тя.

Внушават, че нашето правителство е водило неразумна политика. И подготвят общественото мнение за вдигане на данъци, какъвто бе един от анонсите на Велкова, предупреди тя.

Оценявайте ни по резултатите, а не по приказките, призова лидерката на БСП. И заподозря лансирането на лъжи в опит да се хвърля кал по правителството в предизборната кампания.

А по повод прогнозата на Велкова, че до 2025 г. ще имаме 40% дефицит, Нинова попита на каква база прави тя тези прогнози. Трябва да си съберат приходите, да започнат да се борят със сивия сектор и със спекулата, вместо да се натоварват с нови данъци изрядните, посъветва тя.

Трябва да се водят разговори и с "Газпром", освен да се търси диверсификация, и да се осигури най-ниската цена за българската икономика и домакинствата, коментира още Нинова.

От вчера сме с впечатление, че в служебния кабинет никой не знае какво прави другия. Малко се объркахме кой преговаря и дали изобщо има преговори, след като премиерът казва, че "Булгаргаз" преговаря, а шефът на дружеството - че политиците, каза соцлидерката.