Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА
Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес обвини Русия в икономически тероризъм, изразяващ се в опити да попречи на европейските страни да се запасят с газ преди зимата, когато се очаква, че нарастващите цени на енергията ще се отразят тежко на домакинствата и бизнесите, предаде Ройтерс.

С наближаването на есента основен политически въпрос на европейския континент стана какъв да бъде отговорът на повишаването на цените на газа, което беше допълнително влошено от намаляването на доставките от Русия.

Зеленски се изказа по видеовръзка на енергийна конференция в Норвегия. Неговите коментари дойдоха на фона на планираната от "Газпром" за тази седмица профилактика на "Северен поток 1", която ще наложи спиране на потока от газ по тръбопровода, свързващ Русия и Германия през Балтийско море. Планираното спиране подхрани опасения, че Русия ограничава доставките, за да окаже натиск върху западните страни, които се противопоставят на нейната инвазия в Украйна. Москва отхвърля тези обвинения.

Премиерът на Чехия Петър Фиала каза, че отговорът трябва да бъде координиран от ЕС и неговата страна свика спешна среща на министрите на енергетиката.