Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със здравословен живот и профилактични прегледи удължаваме годините си в добра физическа и психическа форма. СНИМКА: ДАК
Със здравословен живот и профилактични прегледи удължаваме годините си в добра физическа и психическа форма. СНИМКА: ДАК

След 40-те растат рисковете за сърцето, мозъка, очите и за някои видове рак

Неприятно е за всички, които вече са прехвърлили 30-те и клонят към следващата декада, но заболяванията се развиват и стават по-вероятни с напредването на възрастта.

Не можем да накараме времето да върви наобратно, но докато навлизаме от десетилетие в десетилетие, с профилактика можем да намалим риска. Ето препоръките на учени от Южноавстралийския здравен и медицински изследователски институт и Университета на Аделаида.

На 40 години

Поддържането на здравословно тегло може да намали риска от високо кръвно, атеросклероза, артрит и свързани състояния, включително болки в гърба, диабет тип 2, инсулт и много видове рак. 

От 45-годишна възраст се препоръчват грижи за сърдечоносъдовото здраве. Това може да включва промяна на диетата, намаляване на приема на алкохол, увеличаване на физическата активност.

Уместно е да започнете поне 1 път годишно да изследвате холестерола и триглицеридите си, да правите тест в норма ли е кръвната ви захар. При гранични или високи стойности е разумно да се консултирате с кардиолог или съответно с диабетолог.

Ако все още нямате симптоми на артрит или те са леки, това десетилетие е вашият шанс да намалите риска от прогресиране на болестта. Съсредоточете се върху управляемите фактори - да се избавите от наднорменото тегло, но също и върху подобряването на мускулната сила.

Още на около 40 години повечето хора ще започнат да изпитват свързаното с възрастта влошаване на зрението. По-точно трудно виждане наблизо и проблеми с приспособяването към светлина и отблясъци. Това е времето за основен очен преглед и в 99% от случаите - за очила за четене.

На 50 години

Препоръчва се поредица от здравни прегледи. Това ще помогне за ранното откриване на сериозни заболявания и за оптимизиране на избора на лечение, а с това - и за подобряване на прогнозата.

Време е за очни прегледи на всеки 1-2 години, за да се гарантира, че без забавяне ще се реагира на предупредителните знаци за възрастова дегенарация на очите и запазване на зрението.

На около 55 и повече години си проличават ранните форми на свързаната с възрастта макулна дегенерация, катарактата (популярна повече като очно перде), провокираната от диабета ретинопатия и глаукомата.

Време е и за профилактичното изследване колоноскопия за рак на дебелото черво. Процедурата е неприятна, но оглеждането на червото от непосредствена близост с помощта на камера е златният стандарт за ранно откриване на аномалии. Те са потенциални предшественици на рак, които може да бъдат отстранени, за да се намали бъдещият риск.

Нараства и рискът за карциноми на млечната жлеза и на простатата. За да се проверят за риск от рак на гърдата, е крайно време жените да направят мамография и ехографски преглед. А мъжете - да проверят простатната жлеза за разрастване и PSA тест.

Открити на ранен етап, и ракът на гърдата, и ракът на простатата са с добра прогноза за лечение.

На 60 години

Високото кръвно, коронарната болест на сърцето, хроничната обструктивна белодробна болест (заболяване на белите дробове, което затруднява дишането) и ракът (на първо място на белия дроб) са основните рискове през 7-ото десетилетие.

Ако сте пушач, отказването е най-добрият начин да подобрите здравето на белите дробове и сърцето си.

Ако сте въздебелички или не се движите достатъчно, направете усилие за положителна промяна.

Натрупването на плаки в стените на артериите от мазнини, холестерол и други вещества (атеросклероза) може да се случи от по-млада възраст. Но втвърдяването и стесняването на артериите, което значително увеличава риска от инфаркт и инсулт, е най-вероятно след 65-годишна възраст.

Десетилетието е типичното време за операции за подмяна на става или отстраняване на очно перде.

Смените на ставите обикновено са много успешни, но за най-добър ефект мислете за физиотерапия, упражнения и поддържане на здравословно тегло.

Лечението на катаракта е хирургично отстраняване на помътнената леща.  Смяната на лещата с изкуствена пък е най-честата планова хирургия в света. Смята се за рутинна и с много ниски нива на усложнения. Очакваният резултат е операцията да осигури незабавно възстановяване на загубеното зрение.

За рисковете през 70-те, 80-те и в по-късна възраст четете в следващ брой.