Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автобусът, който се е движел с висока скорост, е влачил близо 20 метра патрулката.
Автобусът, който се е движел с висока скорост, е влачил близо 20 метра патрулката.

ДНК експертиза потвърдила показанията на пътниците, че непълнолетният е бил зад волана

Загадка остава как шофьорът е стигнал до гарата на 5 км от катастрофата, където се е качил на влак

Обвинение ще има и за другите двама задържани сирийци 

Събират се доказателства за участие в схемата и на един от българите

15-годишният сириец Омар ще бъде разследван по две дела, съобщиха от прокуратурата в петък.

В окръжната прокуратура в Бургас го обвиниха за умишлено причиняване на катастрофата с двамата загинали полицаи. Макар и непълнолетен, той е разбирал какво прави. Най-тежкото наказание, което може да получи, е 10 г., защото е непълнолетен.

В районната прокуратура в града пък започва разследване срещу Омар за трафик на 47 негови сънародници, които са се возили в автобуса. За същото престъпление са обвинени други двама сирийци, които са купили автобуса от Харманли и са го дали на Омар.

Наказанието по това обвинение е от 1 до 6 г. затвор.

Омар е бил зад волана на рейса, показала ДНК експертизата от следите по кормилото. При разпитите пътниците потвърдили, че точно той е шофьорът, съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

По пътя от границата при с. Стоилово, където мигрантите били натоварени, до Бургас

Омар карал много рисково, въпреки че в рейса имало и майки с деца

Граничните патрули, които се опитали да спрат автобуса, са били на село Крушевец, което е по средата на пътя от границата до Бургас. Ако съдът признае за виновен 15-годишния бежанец, го чакат от 3 до 10 г. затвор.  

Това е най-тежкото възможно наказание, което може да бъде приложено спрямо него според българското законодателство, каза прокурор Соня Петрова.

Всички чужденци са задържани за 72 часа. Прокуратурата ще поиска от съда да ги остави за постоянно в ареста.

Омар е с хуманитарен статут, а другите двама са постоянно пребиваващи в страната. 15-годишното момче е в България от октомври 2021 г. Пристигнал с двамата си братя, които са по-големи от него.

Настанили ги в бежанския център в Харманли. Братята му обаче отдавна не са там, а Омар често излизал с обяснението, че отива при познати в София.
Във вторник бяха задържани и двама българи, за които се твърдеше, че имат отношение по случая, но срещу тях засега няма повдигнати обвинения. 

С едноминутно мълчание и отдаване на почести на фона на надути сирени  униформените почетоха загиналите си колеги.
С едноминутно мълчание и отдаване на почести на фона на надути сирени  униформените почетоха загиналите си колеги.

Те са свързани по случая като продавачи на автобуса, с който Омар премаза патрулката на най-оживеното кръстовище “Трапезица” в Бургас.

На единия от тях се очаква да бъде повдигнато обвинение, но от прокуратурата не разкриха дали това е собственикът на хасковската фирма, продала рейса на сирийците, или на кърджалийската автокъща, която го е внесла от чужбина. Още се събират доказателства за участие в схемата.

Всеки един от тримата арестувани сирийци е имал отношение към случая -  

единият е шофьор, вторият е настанявал пътниците,
третият е закупил автобуса

и го е предоставил на сънародниците си каналджии.
15-годишният Омар бе арестуван часове след като избяга от мястото на катастрофата. Задържаха го на 270 км от Бургас - в Първомай. 

Стотици полицаи дойдоха на погребението.
Стотици полицаи дойдоха на погребението.

Източници от полицията потвърдиха, че дотам е стигнал с влак. Как непълнолетният сириец толкова бързо се е ориентирал до жп гарата, която е на 5 км от катастрофата, остава загадка.

Мистерия е също как е пътувал стотици километри от Харманли до Малко Търново, без да го спрат с автобуса със съмнителни номера, за които последно се разбра, че не са нидерландски, а от Босна и Херцеговина.

Междувременно се появи информация, че рейсът стигнал до пограничното Стоилово с плевенски номера, но разследващите не я потвърдиха.  

Румен Радев: Платиха с живота си цената на корупцията

Президентът, вицепремиерът Иван Демерджиев и кметът Димитър Николов изпратиха Йордан Илиев и Атанас Градев

Стотици бургазлии изпратиха в последния им път двамата загинали полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Да се поклонят пред тях на гробищата в Бургас дойдоха президентът Румен Радев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, областният управител Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов.  

Загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев
Загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев

Точно в 13 часа в памет на загиналите полицаи в цялата страна пуснаха полицейските сирени и мълчаха една минута. В очите им се четяха гняв и мъка, много от тях не сдържаха сълзите си.

“Гибелта на двамата полицаи е вследствие на дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и Европа. 

Президентът изказва съболезнования на близки на загиналите.
Президентът изказва съболезнования на близки на загиналите.

Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик. Прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите.  

Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване на българската граница и недопускане на подобни случаи като организация - съвременни технически средства, укрепване на оградата, труд и мотивация на личния състав”, заяви президентът Румен Радев. И лично поднесе съболезнования на близките на Атанас и Йордан.

“Прощаваме се с двама достойни служители, които изпълниха дълга си, и на свой ред ще направим всичко възможно и ние да изпълним дълга си към тях”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.  

И отново повтори думите си от първите часове след катастрофата, че ще доведе докрай случая виновните да си получат заслуженото.

“Ще направя всичко възможно те да бъдат изправени пред съда и да поемат съответната отговорност. За съжаление, това няма да върне колегите им, които изпълниха дълга си. Но ще направя всичко възможно това да не се повтаря”, каза почти през сълзи Демерджиев.

“Загубихме двама много достойни служители, загубата е много тежка, което още повече ни мотивира да направим всичко възможно това да не се повтаря”, бе коментарът на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Министър Демерджиев заяви, че още същия ден след катастрофата е изпълнил едно от обещанията си - да бъде разкрит убиецът. И съобщи, че във вторник са започнали акции в цялата страна за издирване на бежанци, замесени в канали за трафик на мигранти.

Две седмици преди това възложил на службите на полицията да работят по разкриване на служители, основно от Гранична полиция, замесени в каналджийските схеми.

Годеницата на Йордан: Твърде добър си
за този гаден свят!

Чакам те да се прибереш! Ти беше най-доброто, с което ме дари съдбата! Ти беше мой учител, моя подкрепа, мой приятел и любим! Ти ми беше всичко.

Това изплака в профила си във фейсбук часове преди погребенията годеницата на 30-годишния Йордан Илиев Светлозария Кидерова.  

Твърде добър за този гаден свят! Твърде принципен и всеотдаен. Имахме толкова мечти… Винаги ще те нося в сърцето си! Чакам те да си дойдеш вкъщи, мили мой! Чакам те!, написа журналистката, за която загиналият полицай се сгодил наскоро.

Бойко Борисов: 320 млн. съм оставил, ако не им стигат, да искат още от ЕС

Нула мигрантски поток имаше по мое време, заяви бившият премиер

Бившият премиер Бойко Борисов отговори с насмешка на оплакванията от управляващите, че им липсва техника за охрана на границата, и обяви, че Европейската комисия има “колкото искат пари за финансиране на външните граници”.

“320 млн. лв. съм им оставил аз за външната граница. Ако не им стигат, да отидат да искат в ЕС, ще им дадат колкото искат”, обяви лидерът на ГЕРБ на брифинг в централата на партията.  

Оградата по границата с Турция беше построена по времето на Бойко Борисов като премиер.
Оградата по границата с Турция беше построена по времето на Бойко Борисов като премиер.

Във връзка с увеличаващия се мигрантски натиск той се похвали, че по време на неговото управление въпреки тогавашната мигрантска криза България е имала “нула мигрантски поток - всичко минаваше през Гърция и Македония”.

За доказателство той цитира унгарския премиер Виктор Орбан и премиера на Великобритания, които го хвалят за усилията по опазването на границата.

Според него не оградата е тази, която възпира нелегалните мигранти.

“Изключително съм благодарен на председателите на ЕК и на Европейския съвет. След срещата във Варна с президента Ердоган Турция пое ангажимент към целия ЕС да спира миграционната вълна още там, на нейна територия”, добави Борисов, като уточни, че за това е издействал милиарди евро.

По думите му, когато на границата пристигнат хиляди с жени и деца “няма граничар, който да стреля или да използва сила срещу тях, оградата ще ги смаже, тя е помощно съоръжение”.

Борисов похвали служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че е разговарял с турския си колега.

“Тогава направихме така, че вътрешните ни министри и след това пост по пост, всеки караул се знаеха по име. Всяка седмица се спираха или на Малко Търново, или в Одрин. И спирахме още в Турция миграционната вълна - на базата на споразумението и парите, които ЕС даде”, изтъкна експремиерът.

По думите му за решението на проблема има 2 фактора - Турция, в лицето на президента и неговата воля, и волята на ЕК, която отпуска пари. Ние на съветите сме се карали, но винаги накрая взимаха решение да продължи тази политика, каза той по адрес на помощта от Европа.

Във връзка с решението на Кирил Петков да заведе дело за клевета, Борисов отрече да го е клеветил. “Да ръгаш журналистите и да караш телевизиите да ходят другаде да те записват, това друг не го е правил.

Проблемът е, че всички национални медии го презаписаха. Той се изложи, ние го гледахме на живото. Слави Трифонов ясно зададе своите въпроси, за да се притесняваме. Съдът е затова - да отсъжда, за разлика от Бойко Рашков от сутринта.

Приемаме решенията на съда и затова ще си мерим приказките”, заяви той, намеквайки за поведението на Петков при подаването на документите.

Гълъб Донев: Загиналите възстановиха границите на България и на законите

Голямата цел на това правителство е влизане на България в шенгенското пространство и трябва да докажем на партньорите, че сме способни да защитим границата си.

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на правителството в петък, докато говореше за загиналите двама полицаи. Те бяха блъснати от автобус с 47 нелегални мигранти, докато опитваха да го спрат.  

Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

“Искам ясно да заявя, че засиленият мигрантски натиск ще срещне отговора на държавата - полиция и армия ще охраняват границата усилено”, каза Донев. Той допусна, че е възможно да се поиска и помощ от ФРОНТЕКС, но преди това и българските служби трябва да си свършат работата.

“Въпреки подозренията за съучастие на МВР в трафика, убеден съм, че полицаите и военнослужещите са мотивирани да охраняват границата”, заяви Донев.

Той поиска МВР да засили патрулите по пътищата, ползвани от трафикантите на мигранти. По думите му трафикът се прави по сигурни трасета и щом местните хора ги знаят, службите също трябва да са наясно с тях.

Донев изказа съболезнования за двамата полицаи и отбеляза, че те са възстановили прекратените граници на България - от браздата при Малко Търново до границите на законите. Заседанието на министрите започна с минута мълчание.