Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че военните самолети на страната са били модифицирани така, че да могат да пренасят ядрено оръжие в съответствие със споразумение, сключено с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Лукашенко заяви, че въпросното преоборудване е станало след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин през юни, на която е получил предложение то да се извърши в руски заводи и да бъде предоставена помощ за обучението на пилоти, съобщи БТА.

"Мислите ли, че всичко това бяха празни приказки“, попита той пред журналисти и допълни, че работата по модифицирането на самолетите вече е приключила.

"Те трябва да разберат, че ако продължават да вървят към ескалация, никакви хеликоптери и самолети няма да ги спасят", предупреди беларуският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Той не уточни колко точно самолета са били преоборудвани така, че да могат да носят ядрени бойни глави. По-рано тази година Лукашенко заяви, че може в страната му могат да бъдат разположени ядрени оръжия, в случай че САЩ и съюзниците им от НАТО направят същото в съседните на Беларус Полша и Литва.