Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рейсът, с койнто непълнолетният Омар премаза двамата полицаи в Бургас.
Рейсът, с койнто непълнолетният Омар премаза двамата полицаи в Бургас.

Трима са обвиняемите сирийци след трагедията с двамата загинали полицаи, ще има и четвърти българин на съд

15-годишният исирец Омар е бил зад волана на автобуса с 47 мигранти, с който уби двама полицаи в Бургас след гонка във вторник сутринта. Това установила ДНК експертизата по следите от кормилото, а при следствените разпити пътниците потвърдили, че именно той е шофьорът, съобщи окръжният прокурор на Бургас Тодор Чинев.

Ако съдът го признае за виновен, го чакат от 3 до 10 години затвор, тъй като е непълнолетен. Като такъв това е най-тежкото възмогно наказание, което може да

бъде приложено спрямо него според българското законодателство, каза прокурор Соня Петрова.

Ще бъде повдигнато обвинение и на още други двама сирийци като негови помагачи. Те са задържани за 72 ч., но ще им бъде поискана мярка за постоянно задържане под стража. Омар е с хуманитарен статут, а сирийците със статут на постоянно пребиваващи в страната.

Във вторник бяха задържани и други двама българи, за които се твърдеше, че имат отношение по случая, но срещу тях засега няма повдигнати обвинения. Те са свързани по случая като продавачи на автобуса, с който Омар премаза патрулката на най-оживеното кръстовище "Трапезица" в Бургас. На единият нтях се очаква да ъбде повдигнато обвинение, но от прокуратурата не разкриха дали това е собственикът на хасковската фирма, продала рейса на сириеца, или на кърджалийската автокъща, откъдето преди това а закупен. В момента за единият от тях се съблират доказателства за участие в схемата и на по-късен етап може да бу бъде предявено обвинение за участие в схемата.

Всеки един от тримата арестувани сирийци е имал отношентие към случая - единият като шофьор, вторият е настанявал пътницзите, а третият е закупил автобуса и го е предоставил на сънародниците си каналджии.

15-годишинят Омар бе арестуван часове след катастрофата в Бургас след акто избяга от мястото на произшествието. Белезниците му щракнаха ча 270 км. в Първомай. Оизточници от полицията потвърдиха, че до там е стигнал с влак. Как непълнолетният сириец толкова бързо се е ориентирал в Бургас да стигне до жп. гарата, която е на 5 км. от катастрофата, остава загадка. Мистерия е фактът, че е пропътувал стотици километри от Харманли до Малко Тръново с автобус със съмнителни номера без някой да го спре. Междувременно се появи информация, че рейсът стигнал до Бургаско с плевенски номера, но разследващите не потвърдиха.