Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Кадър: Туитър/Lyla_lilas
Володимир Зеленски Кадър: Туитър/Lyla_lilas

Светът за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ, е била възстановена. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и други световни органи трябва да действат много по-бързо, за да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ, посочи Зеленски.

"Всяка минута, през която руските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от глобална радиационна катастрофа", каза той в свое видеосъобщение.

Зеленски посочи обстрел от руските сили като причина за разпалването на пожари, довели до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. И добави, че резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата, допълни БТА.

"Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария", заяви Зеленски в своето вечерно видеообръщение. "Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария" добави той.

Украинският президент каза, че служители на МААЕ трябва да получат достъп до електроцентралата до дни "преди окупаторите да докарат ситуацията отвъд точката, от която няма връщане назад".