Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янко чинно стои зад решетките на оградата.
Янко чинно стои зад решетките на оградата.
  • Янко Радев стриктно спазва домашния арест в къщата си в с. Градинарово и говори през решетките на оградата или отвътре
  • Тъщата, която навремето му измисли прякора, твърди, че той е съучастник в убийството, но се правел на луд
  • Два дни преди да намери смъртта си, жертвата потрошила колата му

Пред училището в провадийското село Градинарово от една седмица засъхва огромно петно кръв. Около него са поставени цветя, а на оградата е залепен некрологът на 54-годишния Живко. Кръвта му изтекла за минути, след като Митко Радев - братът на национално известния млад меринджей Янко, го пробол няколко пъти в сърцето и белия дроб.

Некрологът на убития Живко
Некрологът на убития Живко

Янко, на когото преди години беше посветен даже чалгахит заради скандала с тъща му Катя в предаването “Съдебен спор”, чинно стои зад оградата на къщата си.

“Под домашен арест съм и нямам право да излизам навън. Заповядайте при мен”, казва Янко кротко и увисва на решетката. Като обучаван по програма за млади мениджъри от ромската общност той спазва обществените правила.

Меси се във всички селски дела, даже се скарал на работниците, които поправят тротоара в Провадия, което предизвика нов гняв у Катя. “Какъв е той, не е добре с акъла, че им дава съвети”, обяснява тъщата.

Янко показва пълния си хладилник, работил е 6 години в Германия като строител и е спестявал по 800 евро на месец.

Купил си е нова къща, обзавел я е в стила на модерния ромски барок

Вади студен кен бира и започва да разказва какво се е случило.

“Убиецът не съм аз, а брат ми Митко, който е болен от олигофрения. Той си призна. Аз не съм намушкал жертвата. Определиха ми домашен арест след защитата на служебен адвокат, защото страдам от епилепсия и майка ми е сляпа. Имам и трима синове”, аргументира се Радев.

“Убитият Живко е известен в селото. Спеше където му попадне, но в последно време започна да проявява агресия към мен. Той е приятел на собственика на “Кебапчето” Орлин, чийто зет ме уреди на работа в Германия и ми дължи 10 500 евро.

Живко беше човек на Орлин, постоянно пиеше при него

Два дни преди убийството той се появи пред кръчмата му с една вила и разби прозорците на колата ми. Без никаква причина. Звънях на тел. 112 и полицията дойде от Провадия. Прибраха го, но само за 24 часа”, разказва младият меринджей.

Разбитата с вила кола на Янко
Разбитата с вила кола на Янко

Във фаталната неделна привечер на 14 август Янко

си направил среща с брат си, който се върнал пиян с 5 промила

от сбор в съседното село Друмево. Не е ясно дали двамата са се наговорили за разправа с Живко.

Щом се появили в центъра, Митко слязъл и веднага се подгонили с Живко. Счепкали се, а Янко излязъл да ги разтърве, взел един сап от брадва и го хвърлил, но не улучил. “Наложи се да ритна Живко по крака и той падна на бордюра. Гледам брат ми върху него, аз не знам,

докато ги разтърва, брат ми извадил ножа и го наръгал в сърцето

и белия дроб. Мислех, че се бият с юмруци. Като видях, целият бях в кръв и се отдръпнах . Викам на Митко: “Какво направи и що с нож?” Дойде един бивш полицай и затвори брат ми в селската тоалетна. Аз останах до ножа, дойде полицията - човекът умрял за две минути. Брат ми не трябваше да убива човека, набий го, но не го убивай.

Митко си призна, в полицията каза: “Аз го убих.” Сега е в ареста, не знам кога ще излезе”, разказва Янко.

Преди да намери смъртта си, Живко имал конфликт и с брата на младия меринджей - пак в кръчмата.

“Живко скочил върху брат ми с нож. После ме видя, иска ми цигари, дадох му 2-3 лева. След няколко дена стана и това с колата ми. Взел една голяма вила и тръгнал към нас. Обадиха ми се. Чудех се какво съм му направил. Слязох долу до кръчмата и Живко ми натроши прозорците на колата, докато бях вътре. Когато звъннах на тел. 112, Орлин дойде и ми вика да съм се махал. Кой е той да ми каже да си ходя, при положение че чакам полицията. На другия ден, като го пуснаха, Живко като скочи, като грабна една тояга, започна да крещи, че ще ми запали къщата”, гневи се Янко.

По повод на обвиненията, че отварял елтаблата в селото, казва, че се е заел доброволно да брои колко улични лампи са изгорели, за да докладва на кмета Симеон Андреев.

“Колко добрини съм направил на това село. Първите компютри в училището докарах,

лекар докарах, сега селото говори, че двамата сме убили човека. Даже Орлин намерил свидетели срещу мен. Не трябваше да става това, викат Живко бил добър човек, но постоянно пиеше, даже закачал момичетата в центъра и го набили. Аз убиец ли съм?”, кахъри се Янко.

Докато меринджеят разказва, цигари му носи Деян, който е женен за негова братовчедка. “Аз съм българин, даже Живко ми е малко братовчед.

Сега ще стане така - цигани и българи да се намразим”,

обяснява аверът на Янко.

Според него тъщата Катя събирала подписи да изселят меринджея. “Живко пиеше и спеше по улиците. Митко имал протокол срещу него в полицията. Живко закачал една разведена ромка и го набили. Викаше, че ще ми открадне коня и аз го следих да не стане тази работа”, обяснява още Деян.

Близките на убития и съдържателят на “Кебапчето” не бяха открити за коментар.

“Сега не ми дават да работя. Какво ще правя с една пенсия, как ще си купувам лекарства. Не ми се ходи вече в Германия. От зетя на Орлин имам да вземам ”, кахъри се Янко.

След 7-годишна сага от сдобрявания и скандали между него и любимата му Ангелина и майка ѝ Катя, тъщата отново е настръхнала. Навремето тя измисли понятието “млад меринджей” в опита си да подиграе Янко - той е карал курсове за млад мениджър от ромското население в Провадия.

Тъщата Катя твърди, че и младият меринджей е замесен в убийството.
Тъщата Катя твърди, че и младият меринджей е замесен в убийството.

“Как така са го пуснали Янко. Той е участник в убийството.

Не е вярно, че съм събирала подписи срещу него, но да го махат

Неговото дете от дъщеря ми Ангелинка умря, другите двама синове, дето ги смята за свои, не са от него. Само иска да прави секс и да забремени пак дъщеря ми. Като я обичал, защо я изгони преди една година. Другите деца на Ангелинка взели цигари и отишли да го видят, но ги е страх, защото е участник в убийство. Той е ударил с дървото Живко, да не лъже. То много лесно - ще взема да пия диазепам, да си извадя жълта книжка и ще тръгна да убивам. И ще ме пускат”, възмущава се Катя.