Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Краля на операта може да е бил клиент на култ за трафик в Буенос Айрес, маскиран като школа по йога

През 2019 г. над 20 жени обвиниха звездата в сексуално насилие и злоупотреба с власт, а разследвания установяват “неадекватно държане” и “достоверност” на свидетелствата

Сектата действала като пирамида
на 7 нива. На върха е лидерът - наричан “майстор” или “ангел”, под него са “апостоли”, “гении”, “ученици” и обикновени хора

Испанската оперна звезда Пласидо Доминго може да е бил клиент на школа по йога в Буенос Айрес - мрежа за сексуален трафик, която аржентинските власти разбиха този месец след над 30 години извън закона.

Поредица от подслушвания, разпоредени от съдия Ариел Лихо, включват запис на клиент, за когото се подозира, че е известният тенор. В записа мъжът говори с жена, която се нарича Менди, на която обяснява как трябва да протече срещата им. По-късно тя разговаря с лидера на сектата и ликува, че клиентът, за когото се твърди, че е Доминго, вече е “организирал сделката”, така че “[неговите] агенти да не забележат”.

Източници, близки до разследването, казват, че Доминго не е обвинен в никакви престъпления, но “огромно количество хартиена и цифрова документация” все още се преглежда. Доминго досега не е отговорил на исканията за коментар.

Телефонният разговор, чиято дата е неизвестна, въпреки че оперната звезда има участие в Театро Колон в аржентинската столица миналия април, се състои от три части.

В първата Менди и Хуан Перкович - лидери на култа, които са арестувани заедно с още 20 души, решават да приемат молбата на човека, който се обажда.

“Пласидо каза, че може да ни посети, т.е. ще дойде при мен. Защото му предстои да се прибира в Ню Йорк и се сети вчера”, казва жената на записите, които са част от съдебното досие.

Поради важността на срещата Перкович разрешава използването на така наречения Музей - сграда в центъра на Буенос Айрес, създадена за сексуални срещи.

Във второ аудио се чува предполагаемият глас на Пласидо Доминго, който дава инструкции на Менди.

“Когато тръгнем от вечерята, ще пътуваме отделно. Ще го направим по този начин, защото моите агенти ще се качат в стаята, когато аз се кача, и те ще останат на същия етаж”, разяснява мъжът, за когото разследването сочи, че е оперната звезда. Той продължава да показва на жената номера на стаята, в която трябва да се срещнат.

След като приключва сделката, Менди се обажда на шефа отново: “Той ми се обади и състави план, за да мога да остана в хотела, без агентите да разберат това”.

“Какъв си дегенерат”, отговаря Перкович, който е 84-годишен бивш нотариус и основател на организацията.

Сега със съучастниците му са обвинени в принадлежност към култ, на който са станали жертва стотици хора, дошли в училището в търсене на щастие и лечение срещу зависимости, като вместо това са били лишени от всичките си притежания, принудени да робуват и дори да проституират.

Сектата използва учебни методи, за да заблуждава своите жертви - йерархични системи за набиране на персонал, маскирани като курсове по философия срещу СПИН, наркотиците и т.н.

На върха на пирамидата от седем нива е бил Перкович, който нарича себе си “ангел” или “майстор”. Под него са “апостоли” (ниво шест), “гении” (ниво пет) и “ученици” (ниво четири). Нива 1-3 са били за обикновени хора. Според обвинението високопоставените членове са отговаряли за различните дейности, които насочват хора и ресурси към организацията. Веднъж влезли вътре, жените били принуждавани да се подложат на чиракуване за “гейша” - евфемизъм за проституция, и били предавани на богати бизнесмени, които плащали за услугите им. В замяна получавали точки, които им позволявали да се изкачат до следващото ниво на пирамидата.

“Учениците” също се отказвали от активите си и плащали такси между 250 и 1000 долара на месец в зависимост от доходите си.

Перкович е стар познайник на аржентинската съдебна система. През 1993 г. той е обвинен в същите престъпления, които сега го вкарват в затвора, но бяга от правосъдието, като делото му се завърта в три различни съдилища заради връзките му с местни политици и международни правозащитни организации. Обвиненията срещу него и "училището по йога" са оттеглени тогава, но след почти 30 години законът ги застига.

По време на ареста Перкович е имал повече от милион долара и почти килограм златни кюлчета. Членовете на групата са разпръснати из Аржентина и Съединените щати.

Тази афера за пореден път позиционира името на Пласидо Доминго в центъра на голям сексскандал.

През август 2019 г. Асошиейтед прес разкрива, че около 20 жени са го обвинили в сексуално насилие. Разследване от 2020 г. на Американската гилдия на музикалните артисти (AGMA) заключава, че 81-годишният артист се е държал неадекватно с изпълнителки, след като чува показания от повече от три дузини певци, танцьори, музиканти, учители по вокали и служители зад кулисите, които казват, че са били свидетели или са били третирани по неподходящ начин в продължение на три десетилетия.

Тогава певецът казва в изявление, че уважава решенията на жените да говорят и че наистина съжалява “за болката, която им причиних”.

Операта в Лос Анджелис провежда свое собствено разследване и намира десет твърдения за оперната звезда за “достоверни”. Не е заведено наказателно дело в съда по нито един от исковете.

Същата година Доминго изведнъж се разкайва за извинението си и решава да отрече, че е злоупотребявал с властта си, докато е заемал ръководни позиции в два американски оперни театъра. Той коментира в интервю за El Mundo, че никога не е тормозил никого и че е бил осъден в съда на общественото мнение, защото не е говорил открито.

“Основната грешка, която направих, беше, че мълчах твърде дълго време - обяснява певецът в писмени отговори на въпроси от вестника. - Не обичам споровете. Поради тази причина стоях настрана и запазих съвета си, докато гледах как в един миг годините работа и усилия бяха изтрити.”

Доминго добавя, че неговите извинения никога не са били признания за нередности, а разследването на AGMA е било частично и съдържало малко конкретни факти.

Въпреки това скандалът води до прекратяване на отношенията между него и Метрополитън опера в Ню Йорк, като тенорът подава оставка и от ролята си на генерален директор на операта в Лос Анджелис.

В опити да убеди света, че всъщност е невинен, Доминго говори и пред Асошиейтед прес.

“Никога не съм обещавал участие на певец... или съм вземал участие от друг певец. Хората, които заслужаваха да пеят, пееха - коментира той. - Прекарах целия си живот, помагайки и насърчавайки хората.”

Звездата също така изтъква, че отговорностите в рамките на оперните компании са разделени, което означава, че той никога не е имал еднолично влияние върху решенията за кастинг.

Въпреки това Доминго отказва да отговори на въпроси относно разследванията на операта в Лос Анджелис и Американската гилдия на музикалните артисти, като мениджърите и неговият говорител прекъсват за кратко интервюто на Асошиейтед прес.

“Никога, никога, никога”, отсича Доминго, попитан отново дали е злоупотребил с властта си като мениджър.

През 2020 г. и Вашингтонската национална опера премахва името на Краля на операта от програмата си. Преди това той е бил артистичен директор и генерален директор на организацията между 1996 и 2011 г.

Така още преди коронавирусът да затвори оперните театри по света, тежките обвинения на практика слагат край на кариерата на Доминго в САЩ. Всъщност, след като преболедува вируса, той решава още по-яростно да се бори, за да си върне добрата репутация.

“Промених се. Вече не се страхувам. Когато разбрах, че имам COVID-19, си обещах, че ако се измъкна жив, ще се боря, за да изчистя името си - казва той в интервю за италианския вестник “Република”. - Никога не съм малтретирал никого, ще го повтарям, докато съм жив.”

Повечето европейски зали застанаха зад звездата, която се премести и в ролите на баритон през последните години и не му липсват участия. Доминго дори получи отличие за цялостно творчество от организаторите на Австрийската музикална награда в Залцбург. Тази година организира и благотворително събитие за набиране на средства за жертвите на руско-украинската криза.

Как ще му повлияе сега поредното възможно участие в нов сексскандал, тепърва предстои развръзката на тази сага.