Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Витанов Кадър: Би Ти Ви
Проф. Николай Витанов Кадър: Би Ти Ви

"Добрите новини продължават. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Както виждате, няма нарастване и в заетостта на болничните легла. Очаква се и смъртността да падне още, въпреки, че и сега не е много висока". Тези добри новини съобщи в личния си фейсбук профил математикът проф. Николай Витанов, който прави всекидневен анализ на пандемията от COVID-19 у нас.

"Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове", добавя Витанов.

"Кърджали излезе от Етап 1 на плана на МЗ и да иде на Етап 0. Търговище е на Етап 0. Още една област се е засилила натам. Мерките прегазиха вълницата. Резултатите са добри. Виждате, че започва постепенното намаляване и премахване на мерките. Очаква се това да продължи. Справихме се. Намираме се в сценарий Празни болници, ден 36. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни", категоричен е математикът.

14-дневната заболеваемост днес е 248.34 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже може да започне процес на намаляване на обхвата на текущите мерки, сочат данните на Николай Витанов.

Професорът прави анализ на ситуацията към 19.08.:

"Вълницата грохва. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко", казва Витанов.

"Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 140 дни след края на извънредната епидемична обстановка", добавя математикът.

"Базовото репродуктивно число - днес е 0.77. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива Вълницата грохва... Постигнахме крупен успех – минахме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна", категоричен е Николай Витанов.

Индексът на дифузното разпространение в петък за страната е 0.44. Критичната стойност за запалване на дифузно разпространение е 1.00, категоричен е математикът.

"Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет", категоричен е Витанов и допълва с малко статистика: Текуща заетост интензивни легла : 49. Текуща заетост неинтензивни легла : 1017

"Прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява", убеден е математикът. Витанов е категоричен, че пълен локдаун няма да има. Смъртността е едноцифрено число на ден.

"В момента се пречупва този последен тренд, свързан с вълницата. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват", категоричен е Витанов.