Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Два пъти в рамките само на една година лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов не изпълни задължението да декларира публично имуществото си.

Първия път през пролетта, когато за кратко бе народен представител в 45-ия парламент, и втори път в края на годината в качеството на партиен лидер.

Всеки депутат, министър, член на ръководството на партия и куп други високопоставени служители са задължени да декларират публично имуществото си пред КПКОНПИ. Това става веднъж годишно, като при встъпване в длъжност и излизане от нея - примерно в началото и края на мандат на депутат, се подават и т.нар. встъпителна и изходна декларация.

Този публичен регистър лидерът на ИТН Слави Трифонов определи като сеир и заяви, че контролните органи са го проверявали достатъчно. (Виж долу.)

Наистина по-голямата част от информацията в публичния регистър в КПКОНПИ я има в други регистри - имотен, фирмен, но липсва публична информация например на кого е дал заеми или е взел пари назаем конкретен политик. Живее ли прекалено охолно за имотното си състояние? Върти ли пари през борсови акции?

Парите на Слави са изкарани буквално по телевизията, защити своя лидер зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Всъщност точно той би трябвало да знае, че това твърдение не е съвсем точно, защото Трифонов развива доста сериозен бизнес не само по телевизията. Тошко е единственият от “сценаристите”, който е допуснат до бизнес делата на шефа си.

Бизнесът на Слави започва още през 1993 г., когато е основана “Музикална къща Ку-ку”, впоследствие преобразувана в БМК. Занимава се с продуциране на песните на Слави, “Хъшове” и “Каналето”, но и доста други чалга звезди.

В момента Слави Трифонов разполага с доста внушителен набор от фирми, на които е действителен собственик.

Основната компания на Трифонов е “Седем осми”, която е регистрирана в София и

има обявен капитал от 9 096 968 лв.

Към момента на регистрацията на фирмата в нея има и непарична вноска под формата на вземане, което американската фирма “Фулмар Ентъртеймънт” има към “Седем осми”. Вземането е заради договор за цесия, сключен между “Фулмар Ентъртеймънт” и “Фулмар Трейд Линкс”, която е регистрирана в щата Делауер, който е офшорна зона. Стойността на вземането е 11 733 603 лв.

Именно заради съдружието с тези “американски” компании през 2019 г. Трифонов бе проверяван като нов партиен лидер за притежание на офшорки. Тогава се оказа, че в крайна сметка той си и взел от “американците” търговските марки “Seven eight” и “Ку-ку”.

В търговския регистър Трифонов е обявен като действителен собственик на 99,99% от акциите на “Седем осми”. А в управлението на компанията участват пиарката на “Има такъв народ” Ася Тодорова и Евгени Димитров-Маестрото.

В “Седем осми” са вкарани и повечето от имотите на Трифонов, става ясно от имотния регистър.

Комплексът “Делта хил” е затворен за достъп на външни хора.
Комплексът “Делта хил” е затворен за достъп на външни хора.

През 2010 г. през “Седем осми” е закупена къща в с. Драганово до Горна Оряховица в полза на мексиканеца Хорацио Жеронимо Гонсалес-Медрано. Който пък е победител в играта, организирана от Слави, “Добре дошъл в България”. Две години по-късно Хорацио изчезва, а България започва да го издирва за неплатени данъци.

През 2014 г. “Седем осми” купува от “Делта Хил”

7 парцела в комплекса “Делта Хил”

край пернишкото с. Кладница. Впоследствие имотите са вкарани в апорта на комплекса.

Там живее Слави, а при напускането на ИТН бившият министър на спорта Радостин Василев заговори за кръга “Делта Хил” и свърза през него шоумена политик с бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който също живее там.

Самият Трифонов след това в интервю за “Дарик” обяви, че с Алексиев са приятели от 20 години, но нищо повече.

Около “Седем осми” Трифонов организира и дейността на останалите си фирми, като невинаги той има пряко участие в тях.

През 2009 г. примерно фирма “Ливър” получава 10 млн. лв. в брой от “Седем осми”. А фирмата на Трифонов си купува 20 хил. акции от фирма “Микронекс”, която се представлява от Бисер Георгиев Димитров, Петра Георгиева Петрова и Камен Петров Каменов. Тази компания е собственост на регистрираната в щата Невана “Би Еф Ай Холдинг” и в България държи патенти за производство на декоративни стъклописи и гипсови украси за стени.

“Микронекс” е оценена на 55 млн. лв.,

като към капитала ѝ има и парична вноска, направена от Бисер Димитров, на стойност 21 стотинки.

Дни преди “Седем осми” да отпусне 10 млн. лв. на “Ливър”, компанията на Слави издава 2 броя запис на заповед, които са джиросани от регистрираната в Панама “К7 Холдингс” на “Ливър”, като стойността на двете заповеди е 10,3 млн. лв.

Странното в случая освен замесването на офшорките е, че “Ливър” реално е наследник на фирмата “Килт” АД, която през 2010 г. се е отделила от “Седем осми”. Капиталът на тази компания е 43 600 000 лева, а към него, както и в предния случай, има допълнителна непарична вноска. Става дума за право на собственост върху 70 хиляди обикновени поименни акции с право на глас от капитала на “Микронекс”. Официални собственици на фирма “Килт” АД са Румен Кирилов Шилев и Александър Димитров Найденов, известен като бивш собственик на “Олинеза”.

Част от “Седем осми” е и продуцентската фирма “Алт плеър”, където отново като действителен собственик по закона за мерките срещу изпирането на пари е деклариран Слави Трифонов.

Пак собственост на “Седем осми” е компанията “Призма Интерактив”, която се занимава с изграждането на телекомуникационни мрежи.

Трифонов е и едноличен собственик на друга продуцентска компания - “Сет 666”.

Именно през тази компания, както и през “Седем осми” Слави е действителен собственик и на фирма “Статис” АД. Тя пък е собственикът на партийната телевизия “Седем осми”, от която Трифонов отправя своите обръщения към народа и в която се изявяват сценаристите, станали и членове на ръководството на ИТН.

Според онлайн изданието “Бърд” основен рекламодател на телевизията на Слави през миналата година става охранителната фирма “АС Скорпио”, собственост на бившия зам.-министър на вътрешните работи при тройната коалиция Камен Пенков. Той е осигурил 46% от рекламните приходи на телевизия “Седем осми”, а останалите 40% са от партия “Има такъв народ”, която се финансира от субсидия заради участието си в Народното събрание. Договорът за реклама на фирмата на Пенков на стойност 174 хил. лв. е сключен дни след като през април миналата година ИТН влиза в парламента. За 2020 г. телевизията е била финансирана със заем от 500 000 лв. от едноличната фирма на Слави “Сет 666”.

В личното имотно досие - сделка с Филип Киркоров

Освен през фирмите си Слави Трифонов е активен участник на имотния пазар и като физическо лице, става ясно от данните в имотния регистър.

В една от най-интересните му сделки е замесен и руският певец от български произход Филип Киркоров. През 2009 г. Трифонов си купува от “Стария Пловдив” АД, чийто представител е изгоненият от БСП бизнесмен Георги Гергов, а действителен собственик съпругата му Величка, апартамент от 238 кв. м в курорта Св. Св. Константин и Елена до Варна.

През 2012 г. Трифонов препродава същият този имот на Филип Киркоров.

В последните 2 години Трифонов пък активно разпродава имоти в Плевен и околните села. Като последната сделка е от март тази година, когато продава парцел от над 3 дка в с. Тодорово.

През 2020 г. пък заедно със сестра си Петя и майка им Здравка активно разпродават имоти в същото село - селскостопански сгради, къща и парцел като купувачът е един Васил Кимонов Любенов.

През 2014 г. пък Слави вкарва като апортна вноска свой имот в местност “Киноцентъра” между Бояна и Симеоново в компанията “Ермитаж Есте”. Там в момента има изградена къща, а фирмата е в ликвидация.

През 2009 г. Слави е дарил апартамент и гараж в “Драгалевци” на Магдалена Ангелова.

Тази дама самият Слави е обявявал за голямата си любов, но връзката им е от края на 90-те години.

Слави Трифонов: Моралът е преди закона. Платих си глобата

Tози, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Така телевизионният водещ и лидер на партията “Има такъв народ” Слави Трифонов коментира защо не е подал декларация пред КПКОНПИ.

Обяснението на Трифонов защо не е подал имотната си декларация дойде както винаги през фейсбук. Но първо обяснява как ИТН е единствената партия, която взема само 1 лв. субсидия на получен глас.

Сега ще обясня за декларацията, само ми дайте една минутка преди това да ви кажа за субсидията. Понеже смятам, че моралът е над закона, “Има такъв народ” по закон трябва да получава субсидия от 8 лева на получен глас, т.е. откакто “Има такъв народ” е активна политическа партия, тя е трябвало да получи 4 229 032 лева от вашите пари под формата на субсидия. Защото такъв е законът.

Обаче по морал беше проведен референдум, на който вие ясно се изразихте, че субсидията трябва да е 1 лев. И затова ние сме върнали 3 755 528 лева от вашите пари в държавния бюджет. Защото така е морално.

И забележете, нито една друга партия не е постъпила така. Нито “Продължаваме промяната”, нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, нито “Демократична България”, нито “Възраждане”. Нито една друга партия не е решила, че моралът е над закона, че вие сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили - така направили.

Между другото, благодарение на разкритията на моя екип как години наред партиите са получавали десетки милиони левове повече за субсидии, отколкото им се полага по закон, над 14 милиона от вашите пари бяха върнати обратно в бюджета. А ако не бяха нашите разкрития от 2019 г., със сигурност партиите щяха да откраднат още десетки милиони левове от парите ви. И да си трайкат, както са си трайкали години наред, пише Слави Трифонов.

И сега интересният въпрос – колко пари има Слави? Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос. И така е редно. Направени са ми много проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона. При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба за това, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона, добавя той. Трифонов набляга, че е спечелил парите си законно, защото се е случило по телевизията.

Бих могъл да съм нелюбезен и да ви попитам дали вярвате, че Асен Василев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си? Но ще оставя този въпрос да си го задавате вие. Или пък да си го задават контролните органи, които не съм чул да са направили проверка на изброените по-горе лица. Т.е. този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече - нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае - знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона, завършва поста си Трифонов.

Къщичките, построени върху имот на Слави Трифонов в местността Киноцентъра.
Къщичките, построени върху имот на Слави Трифонов в местността Киноцентъра.
Ресторант "Джанъм" също е в имот на Слави Трифонов.
Ресторант "Джанъм" също е в имот на Слави Трифонов.