Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс
Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Украинският президент Володимир Зеленски определи днешното посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна".

Зеленски проведе днес в Лвов разговор с турския си гост, след което се състоя и среща в тристранен формат между президентите на Турция и Украйна и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Украинският президент посочи, че е обсъдил с турския държавен глава възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ "Запорожие".

"Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави", посочи още Володимир Зеленски.

По време на визитата на Ердоган е било подписано споразумение между Турция и Украйна за реконструкцията на увредена в резултат на войната инфраструктура.

В разговора си президентите на двете страни са обсъдили всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на стратегическо равнище.

На тристранната среща Зеленски-Ердоган-Гутериш в от турска страна са присъствали също външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на разузнавателната организация МИТ Хакан Фидан и говорителят на президентството и съветник на Ердоган Ибрахим Калън.