Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На снимката супермилиардера Бил Гейтс се реди на опашка на хамбургери в Сиатъл. И да отиде на Миконос, от любопитство, никога няма да влезе в новините. Скоро обяви, че ще раздаде парите си от Фонда само за благотворителност, инвестира в проекта със значение за човечеството. Оставя диря след себе си.

Тези дни гръмна новината за наш олигарх на Миконос, потрошил милиони и дал шейховски бакшиши.

Направил си е парите, благодарение на връзките си с властта. Не е като Гейтс да тръгне от гараж/условно/.

И това, че бил забавлявал 150 души "приятели" - от тях, ако има трима приятели пак добре. Всичко друго е целесъобразност и бизнес. И политици, разбира се, защото на софратата на този олигарх има хора от всички партии. Нали скоро взе и пристанище.

Та думата ми, колко български олигарси знаете, които имат ценностната система на Гейтс, и знаят цената на парите, за да не ги разпиляват във външна показност. С много кич, но без стил. Той, стилът не е в размера на похарчените пари, а в точно избрания и подходящ начин за отпразнуване на какъвто е повод. Наричат го "премиум" живот, а той си коплексарщина и парвенющина.

Та колко от тези български олигарси оставят след себе си диря, като тази на Евлоги и Христо Георгиеви, на Стийв Джобс.

Можеш да направиш от нискодуховния богат човек, но не можеш да вкараш духовност в забогатял през властта, а не пазара.

Разликата между Гейтс и въпросния наш милиардер, че Гейтс съзнателно и системно е работил през пазара за да направи богатството със съзнанието, че е смъртен и трябва да остави за следващите поколения. Така и държавата и обществото стават богати, защото натрупаното не се харчи за забавления и излишен лукс

Нашите герои ги е страх от края и бързат в този живот да консумират максималното.

От Фейсбук