Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
СНИМКА: Ройтерс
Йенс Столтенберг СНИМКА: Ройтерс

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговори със сръбския президент Александър Вучич по повод неотдавнашното напрежение между Белград и Прищина, съобщиха сръбските и световни медии, цитирани от БТА.

"НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че макар “ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация“. Столтенберг призова страните да проявят сдържаност, допълва Ройтерс.

"Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти“, каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

За Сърбия мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КейФОР и НАТО в Косово е важна и затова вярвам, че винаги ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Алианса и КейФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени, изтъкна Вучич, цитиран от Танюг.

По-късо днес Йенс Столтенберг ще разговаря и с Курти.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като косовският премиер Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за първи септември, в резултат на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.