Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Дончева
Татяна Дончева

С две повече са партиите, които искат да се явят на изборите през октомври, в сравнение с последния вот от 2021 г. през ноември.

24 партии и 7 коалиции се подали документите си, съобщиха от ЦИК в сряда, след като в 17 ч. изтече срокът за регистрация. В бюлетината за изборите на 14 ноември 2021 г. бяха вписани 21 партии и 7 коалиции. По-рано за вота през юли се регистрираха общо 23 партии и коалиции. А най-много формации за последните няколко вота се явиха на 4 април м.г. - 30 партии и коалиции.

От октомврийската надпревара за парламента се отказаха Татяна Дончева с “Движение 21” и Цветан Цветанов с “Републиканци за България”, който миналата есен в коалиция с КОД на Петър Москов и под името “Национално обединение на десницата” успя да вземе само 11 239 гласа, или 0,43%.

“Една партия се създава, за да формира и изразява политическата воля на народа чрез участие в избори. Но

участието не бива да бъде безпринципно и самоцелно”,

обявиха сега от формацията на Цветанов в декларация до медиите. Новите избори нямало да решат поредицата от кризи, а партията не искала да задълбочава разделението на нацията и да допринася за разпиляването на десния вот. “Републиканци за България” призоваха привържениците си да гласуват за смяна на модела “Борисов” и ДПС.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

“Движение 21” пък очаква нови избори напролет, освен това започва да се готви за местните през есента догодина. Хората на Дончева обявиха, че партията “ще използва следващите месеци, за да положи основите и да участва активно в

изграждането на солидно, дългосрочно политическо обединение,

с реален капацитет ефективно да упражнява законодателната власт и да води управлението на страната”. Последно Дончева бе в коалиция с Мая Манолова и “Отровното трио”, но през ноември останаха извън парламента и пътищата им се разделиха.

Доскоро коалиционен партньор, който да се яви като неин мандатоносител, търсеше “Българско лято” на бизнесмена Васил Божков, защото ЦИК не я допуска до вота. Заради санкциите по закона “Магнитски” сметките на Божков и партията са запорирани. Затова тя не успя да се яви и на вота през ноември.

До 27 август регистрираните формации пък могат да сформират коалиции помежду си.

“Демократична България” все още очаква решението на “Продължаваме промяната” за предизборен съюз, след като двете коалиции вече се регистрираха поотделно. Номерът, с който партиите и коалициите ще се явят на вота, пък ще се определи на 31 август с жребий в ЦИК.

Междувременно стана ясно, че част от машините, с които ще се гласува на 2 октомври, се ремонтират. Говорителката на ЦИК Росица Матева обаче увери, че те няма как да се манипулират. Причината - машините не са свързани помежду си, нямат връзка с интернет, а и софтуерът на всяка се инсталира индивидуално, а след това устройството се пломбира, обясни тя пред bTV.