Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Михайло Подоляк
Михайло Подоляк

Украйна заплаши днес да демонтира Керченския мост, за чието построяване Москва хвърли много средства, за да свърже Крим с Русия, предаде Франс прес.

"Този мост е една незаконна структура и Украйна не е дала разрешение за неговото строителство. Той вреди на екологията на полуострова и трябва да бъде следователно демонтиран. Няма значение как: доброволно или не", заяви в Телеграм съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Керченският мост, открит от руския президент Владимир Путин през май 2018 г., е колосален проект, за реализирането на който бяха нужни две години, предаде БТА.

В него бяха вложени много средства, за да се изградят 19 километра мост, които да свържат континентална Русия с анексирания от нея през 2014 г. полуостров Крим.

Сега завоалираната заплаха на Подоляк дойде след серия взривове в Крим, използван от Русия за логистична база за нахлуването в Украйна.

Вчера имаше атака срещу склад с муниции във военна база, близо до Джанкой, в северната част на Крим и Москва каза, че това е саботаж, но не посочи които са виновните. Седмица по-рано взривове станаха на руското военно летище "Саки", в западната част на полуострова, като отнеха живота на един човек и раниха няколко души.

Украйна не е признала отговорността си в тези атаки, но украински представители не пропуснаха да иронизират инцидентите, като заявиха, че те са били причинени от недобре изгасена цигара или от недобро спазване на противопожарните норми.

Украинският президент Володимир Зеленски пък увери, че Киев няма да се откаже никога от намерението си да си върне Крим.