Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито една агенция не позна победата на ПП през ноември 2021 г.

"Представи си сега - казва моята леля ГЕРБ, докато чуква сръчно две яйца за пая с череши, - че най-добрата ми приятелка ме кани да отидем двете заедно на море. Аз отначало съм уклончива, мънкам, не съм сигурна, оставям усещане, че нещо тегне помежду ни. След два дни тя пак ми се обажда, трябва да направи вече резервация, надява се да съм се отървала от загадъчното си настроение, нетърпеливо очаква моя отговор

И тогава аз й заявявам, че съм поръчала на Оксана да ми направи хороскоп, за да се уверя, че искам да отида с нея на море."

Пауза. Обмислям тази нова информация, докато леля ГЕРБ бие тестото с миксера.

"Как ти се струвам? – подмята тя, прибавяйки половин чаша олио за по-плътен вкус. – Приличам ли ти на добра приятелка? Или на самовлюбена егоцентричка, която не заслужава да има и половин приятелка?"

Спонтанният кухненски монолог се излива насред нехайна раздумка за най-новите политически завръзки. Леля ГЕРБ е една от многото ми верни на ГЕРБ лели, с които съм израснала - най-близки приятелки на родителите ми, до една творчески натури. Централни софиянки с бурно минало и обилна реституция. Преди се кълняха в Костов и ми се караха, че пиша статии против него, а сега презират "парвенютата и ченгетата, които имат наглостта да се наричат десни", и предпочитат Бойко Борисов пред всеки друг, който има наглостта да се нарича политик.

Плъзвайки черешовия пай в предварително загрятата фурна, леля ГЕРБ споделя, че е изпълнена с искрено съчувствие към Христо Иванов. Нормално било, че изглеждал поотслабнал.

"Такова унижение! - въздъхва и пали цигара. – Де Бе

направиха толкова

много жертви заради

тая “Промяна”

Миналия юли бяха четвърта сила, позволиха на Петков и Василев да им отмъкнат избирателите, за смях станаха и цопнаха накрая безславно на дъното. Сега човекът ги моли да направят коалиция, за да не остане Де Бе съвсем извън парламента, а те му се надуват. Социологическо проучване били поръчали, да не би да се прецакат. Чакай, бе, за секс се плаща!"

Вади пудра захар и цедка, че да са й подръка, когато се опече паят, заговаряме за първото предизборно проучване на "Маркет линкс" – ГЕРБ водят, "Промяната" е втора, а ДБ са чак шести. Леля ми се напряга, оказва се, че рязко е свалила доверието си от социологията.

"Защо никой от тия социолози, нито онзи с козята брадичка на Райчев, нито онази с късата косичка, не дадоха обяснение какво се случи в изборния ден 14 ноември? Как така до 17.00 часа

повтаряха най-убедено,

че ГЕРБ печели,

и три часа по-късно изведнъж почнаха да викат: "Какъв невероятен обрат!". Досега винаги познаваха резултатите, а в тоя точно ден нито една агенция не ги доближи даже? Защо? Какво беше различното този път?"

Имам предчувствие, че тя знае верния отговор, изчаквам мълчаливо да ми долее от вишновката, оказвам се права.

"Машините! Това беше различното. За първи път гласувахме с машини, които те поискаха, защото било невъзможно да се манипулират. Моля?"

Леля ГЕРБ ме гледа предизвикателно през дима от новата си цигара. Преди да продължи, става да хвърли поглед на пая, отбелязвайки доволно, че се е надигнал.

"Като са толкова честни и непорочни машините,

защо тогава социолозите не можаха да познаят резултата?

Още сто години да живея, ще знам, че изборите миналия ноември бяха манипулирани, за да спечелят циниците, които си пресмятат личното благополучие."

Продължава да бърбори, а аз дискретно проверявам в "Гугъл" изнесените данни. Бързо се убеждавам, че е абсолютно права – нито една агенция не е познала победата на ПП през ноември 2021 г. Специално "Маркет линкс", на която Асен Василев сега разчита да му изчисли дали има полза от коалиция с ДБ, е излязла с грешна прогноза два дни преди гласуването.

Времето се изтърколва, леля ГЕРБ вади ухаещия пай, оставя го да се "отвърне малко", поръсва го с пудрата захар, за да стане пухкав, и обобщава темата:

"Слугинаж аз не мога да търпя! Ако съм на мястото на Христо Иванов и Атанас Атанасов, директно бия шута на "Промяната", прибирам си избирателите, излизам и искам социолозите да признаят, че са се правили на ударени миналия път. Ще искам също

най-добрите хакери в държавата да разчопкат машините

и да обяснят на хората как са били подправени гласовете им. Ако те това не го направят, да вървят да опъват палатки с Мая Манолова и да ходят рошави."