Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реваншът "Левски" - "Хамрун" се превърна в истинска драма. Играчите от Малта празнуват първия си гол в мача. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Реваншът "Левски" - "Хамрун" се превърна в истинска драма. Играчите от Малта празнуват първия си гол в мача. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Синята приказка" се превърна в "син" кошмар" след страшна драма на "Герена". "Левски" е аут от Европа. 1:2 от малтийския "Хамрун" и общо 2:6 след изпълнение на дузпи в реванша.

Победата в първия мач уж вещаеше продължаване на увода на приказката, написан с елиминирането на ПАОК. Но непознатите малтийци се възползваха от глупостта на българския клуб и създадоха своя собствена приказка. 

За "Левски" остана болката.

"Хамрук Спартанс" поведе в 78-ата мин на "Герена", "Левски" изравни в 91-ата и се виждаше на плейоф, но в ответната атака след грешка на Николай Михайлов малтийците отбелязаха втори гол. 2:1 в редовното време в реванша от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. В двете продължения по 15 минути "Хамрун" дори пропусна шансове да доубие изпадналия в състояние на амок български тим.

Стигна се до дузпи.

0:1 - Фрейташ прати Михайлов в другия ъгъл и отбеляза.

1:1 - Марин Петров бележи хладнокръвно - стреля в долния ляв ъгъл, а вратарят отиде вдясно.

1:2 - Монтебейо стреля наглед лековато, но Михайлов се бе хвърлил и не успя да реагира, а топката спря в мрежата.

ПРОПУСК ЗА "ЛЕВСКИ" на Цунами - бразилецът направи редица ситни стъпки, гледайки вратаря, но накрая би така, че Бонело отрази.

1:3 - Гюламие бележи.

ПРОПУСК ЗА "ЛЕВСКИ" на Филип Кръстев - Бонело направи второ спасяване.

1:4 Матео Феделе отбеляза от втори опит, хвърли малтийците в екстаз, а "Герена" - в сълзи.

Първоначално Михайлов отрази удара, но помощник-съдията сигнализира, че е напуснал голлинията си преди удара. Изпълнението бе повторено. Този път гол. И "синята" приказка свърши.

Иначе в Малта "Левски" спечели с 1:0 с гол в последните секунди на добавеното време, вкаран от Филип Кръстев.

След кошмарната вечер на "Георги Аспарухов" обаче се оказа, че онзи мач е бил без значение...

Божидар Искренов получава фланелка на "Левски" от Наско Сираков и Владимир Владимиров непосредствено преди мача на "сините" срещу "Хамрук Спартанс". Гиби навърши 60 г. в навечерието на мача и бе почетен на "Герена". СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Божидар Искренов получава фланелка на "Левски" от Наско Сираков и Владимир Владимиров непосредствено преди мача на "сините" срещу "Хамрук Спартанс". Гиби навърши 60 г. в навечерието на мача и бе почетен на "Герена". СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Сините" стартираха вихрено пред над 16 000 зрители на "Герена" и бяха близо до нанасяне на убийствен удар още в началните секунди - както срещу ПАОК в домакинския мач от предишния кръг.

Още не бе изтегла 2-ата минута. Уелтън проби отдясно, навлезе сам в наказателното поле, изчака интелигентно - въпреки че можеше и да шутира, прецени, че ъгълът е малък и просто сви топката към намиращият се фронтално срещу вратата Роналдо. Той обаче не уцели топката. И вместо с лекота да я насочи в мрежата, някак я пропусна зад гърба си.

Веднага след този пропуск в рамките на секунди двама от играчите на "Хамрун" с дефанзивни функции - Корболан и Бйелетич, получиха жълти картони.

Последва сериозно затишие - без никакви ситуации в близост до двете врати.

В 22-ата мин топката попадна у Уелтън на границата на наказателното поле леко вляво от вратата. Бразилецът стреля, но в обсега на вратаря Бонело, който боксира.

В 28-ата мин Уелтън финтира защитник и нахлу в наказателното, сви топката към Роналдо, но той разтвори краката си, по-скоро очаквайки, че зад него ще е Билал Бари. И бе пропуснат нов шанс за решителен удар.

В 35-ата мин "Левски" удари греда. Билал Бари се извиси над малтийската отбрана и фронтално срещу вратата отправи отличен удар с глава. Топката летеше под гредата, но Бонело успя да я добута с една ръка нагоре и тя срещна напречната греда. Впоследствие при опита за добавка от налитащите футболисти в синьо бе извършено нарушение в атака и опасността премина.

В 41-ата мин Уелтън шутира по диагонала, но Бонело боксира.

В заключителните секунди на първата част Сонко Сундберг скочи над всички след центриране от корнер на Филип Кръстев, отправи изстрел с глава, но топката мина покрай лявата греда.

Истинско шоу сътвориха фенове на "Левски" в края на първото полувреме - от 38-ата до 45-ата мин мачът се игра пред непрекъсната, 7-минутна заря, оцветяваща небето над светлинното табло на "Герена".

"Левски" опита да "затегне обръча" около вратата на "Хамрун" от началните минути на втората част.

В 54-ата мин Краев открадна пред наказателното поле на гостите, навлезе в него отляво и опита голово подаване, но така и не се стигна до удар, а топката излезе чак от другия край на игрището в тъч.

В 56-ата мин Роналдо отигра много хитро, пускайки пъс с пета към Уелтън, който навлезе в наказателното поле, но този път избра грешното решение - шутира силно и неточно покрай вратата вместо да опита подаване успоредно на голлинията.

Билал Бари и Родриго Калегари в борба за топката
Билал Бари и Родриго Калегари в борба за топката

Докато футболистите на Станимир Стоилов така и не намираха начин да отправят завършващ удар в очертанията на вратата, феновете по трибуните си спретнаха светлинно шоу с мобилните телефони, за да продължат своя празник, макар футболен празник на терена да отсъстваше.

В 78-ата мин "Левски" допусна гол. Матю Гюламие бе оставен да се включи необезспокоявано зад гърба на трима, да засече от въздуха центрирана топка и да я прати към вратата на "сините". Николай Михайлов в първия момент я отрази, спря я с двата си крака пред голлинията, но не съумя да я захлупи веднага. Гюламие се възползва и промуши топката в мрежата - 0:1.

В 90-ата мин току-що влезлият Патрик-Габриел Галчев отправи шут извън наказателното поле и топката профуча покрай вратата.

Но тепърва предстоеше истинската драма.

След нов корнер Цунами вкара топката във вратата на "Хамрун" - играч на малтийците отклони на първа греда, но "сервира" топката на Цунами, който плонжира леко и отбеляза с глава от малкото наказателно поле.

Току-що бяха изтекли редовните 90 мин. 1:1 в реванша и 2:1 за "Левски" в общия резултат. "Сините" започнаха да празнуват класирането си за плейоф.

В 92-ата мин след пас към Додо в наказателното поле на "Левски" Николай Михайлов излезе неразчетено, без да може да достигне до топката. Додо върна назад към Камензули, който стреля технично от движение към вратата. Михайлов го нямаше там. А топката се оплете в мрежата - втори гол за "Хамрун". 1:2 в реванша. 2:2 общ резултат. И тъй като вече не важи правилото за повече голове на чужд терен, мачът влезе в продължения.

"Хамрун" сякаш спря тока на футболистите на "Левски", но това се отрази на прожекторите над "Герена". Процент от лампите загаснаха и решителните минути след редовното време започнаха при значително по-мрачни условия - и буквално, и преносно.

В 3-ата мин на първото продължение Сукиса бе изпуснат зад гърба на "синята" защита и шутира мощно, но малко над вратата.

В 5-ата мин на второто продължение или общо 110-а в мача "Хамрун" пропиля фантастичен шанс за трети гол. Додо бе оставен и получи леко вдясно от вратата, насочи топката, но този път Николай Михайлов се намеси, а имаше и късмет ударът да е в тялото му.

Стигна се до дузпите. И до пълния кошмар за "Левски".

А всъщност темите "кошмар" и "дузпи" са тясно свързани за "сините" в Европа в последното десетилетие. 

В мача в Малта Филип Кръстев пропусна 11-метров наказателен удар в 11-ата мин. След това се превърна от грешник в герой с късен гол в последните секунди на 5-минутното продължение на мача.

Всъщност “Левски” пропуска последните си три дузпи в евротурнирите, а покрай кризата в клуба, отразила се и на участието в Европа, “сините” не са вкарвали от вече 10 години. За последно Базил де Карвальо отбеляза при 1:3 от “Сараево” на 26 юли 2012 г. След това той изпусна от бялата точка срещу “Иртиш” (0:0) през юли 2013 г.

Серджиу Буш не успя да вкара при 3:2 срещу “Вадуц” през юли 2019 г. А след това дойде пропускът на Филип Кръстев миналата седмица в Малта.

На "Герена" кошмарът стана пълен с пропуските на Цунами и Кръстев. Онази, вкараната от Марин Петков, вече нямаше значение...

***

Георги Миланов е почувствал неразположение и отпадна от групата на "Левски". Неговото място сред титулярите зае Андриан Краев. За първи път в групата за официален мач на "Левски" попадна Ивелин Попов. Той не беше готов да играе, но в 120-ата мин Станимир Стоилов го пусна на мястото на Ван дер Каап, за да бие дузпа. Вероятно петата. Но не се стигна до нея и до Ивелин. 

А така наречената "Синя приказка 2" стигно дотук - до пореден "син" кошмар.

Кадър от трибуните на "Герена" преди началото на мача. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Кадър от трибуните на "Герена" преди началото на мача. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"ЛЕВСКИ" - "ХАМРУН СПАРТАНС" 1:2

(2:2 общ резултат, "Хамрун" печели с 4:1 при изпълнението на дузпи)

0:1 Гюламие 78

1:1 Цунами 90+1

1:2 Камензули 90+2

"ЛЕВСКИ": Николай Михайлов, Жереми Петрис (89 - Патрик-Габриел Галчев), Сонко Сундберг, Келиан ван дер Каап (120 - Ивелин Попов), Хосе Кордоба, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Роналдо (89 - Илиян Стефанов), Билал Бари, Уелтън (115 - Марин Петков)

"ХАМРУН СПАРТАНС": Хенри Бонело, Хуан Корболан (106 - Люк Монтебейо), Огнйен Бйеличич (120 - Винисиус Фрейташ), Емерсон, Родриго Калегари, Раян Камензули, Матю Гюламие, Роко Прша (118 - Матео Феделе), Бруно Домингос (86 - Додо), Джони (72 - Муса Соу), Игор Неделкович (72 - Елвис Сукиса)

Съдия: Ищван Ковач (Румъния)

Жълти картони: Уелтън (Л), Корболан, Бйелетич, Калегари, Додо (Х)