Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБРАТ: Йордан Костов е окован с белезници преди 2 години заради връзки с "Наглите", но днес е на свобода.
ОБРАТ: Йордан Костов е окован с белезници преди 2 години заради връзки с "Наглите", но днес е на свобода.

Пълна мистерия витае около арестувания в операция "Наглите" полицай Йордан Костов.
Ченгето, обслужващо затворническото общежитие в Казичене е арестуван в началото на февруари 2010 година. Костов бе обвинен, че е пускал членове на "Наглите" в отпуск, а през това време те са отвличали жертвите си.
Две години по-късно ситуацията е коренно различна, научи "168 часа".

Оперативният
работник отдавна
е напуснал ареста,

а връзката му с бандата за отвличания "Наглите" остава недоказана.
"По отношение на Йордан Костов е внесен обвинителен акт в Софийския градски съд за подкуп и укриване на документи. Мярката му за неотклонение е парична гаранция от 2 хиляди лева. Няма как да е свързан с делото "Наглите" по тези членове от Наказателния кодекс, по които е обвинен. Делото е секретно и съдържа материали с класифицирана информация" - казва пред "168 часа" прокурор Маргарита Немска от СГП.
Пълното затишие около Йордан Костов започва веднага след като Софийският градски съд, а после и Апелативният, го оставят за постоянно в ареста.

Още в края на 2010 година той е пуснат

под домашен арест, а не след дълго и с по-лека мярка - гаранция.
"Няма как Йордан Костов да е помагал на "Наглите". Това е абсурд. Той дори е съдействал за разкриването на престъпната им група, защото е пращал сигнали за членове на бандата, когато още не се е знаело с какво се занимават. Освен това тия, дето ги съдят сега, не са всички замесени. Групата е била много по-голяма. Йордан Костов си е вършил съвестно работата и арестът му, както и

обвързването на
името му като
помагач на "Наглите" си остава пропуск
на разследването

И за да оправдаят грешката, му скалъпиха смешно дело за подкуп. Там основен свидетел е един от тези бандити" - казва запознат с делата на бившия вече полицай, пожелал да остане анонимен.
Йордан Костов вече не е служител на МВР, защото е дисциплинарно уволнен месеци след ареста си. Днес бившият полицай е при семейството си в Добрич,

откъдето стартира кариерата му в МВР

През април 2010, когато Йордан Костов още бе в ареста, "168 часа" разговаря със съпругата му Мария. Тогава тя категорично отрече мъжът й да е свързан с "Наглите" и разказа за писмата, в които той я уверява, че ще го пуснат, защото няма за какво да лежи в ареста. Жената се оказва права и скоро след това Костов е пуснат под домашен арест. Съпругата му разказа и за проблемите на семейството с парите, което няма как да е факт, ако мъжът й е свързан с банда за отвличане срещу откуп. Когато Йордан Костов е преместен на служба в София, се настанява във ведомствен апартамент на МВР, а жена му с децата остават в Добрич.
Кариерата на Йордан Костов в МВР стартира неочаквано за семейството му.

Преди това той е учител

Ето какво разказа пред "168 часа" майката на полицая Митка Костова:
"Данчо завърши математическата гимназия в Добрич. После изкара курс за асансьорен техник. Веднъж дойде и ми каза: "Майко, ще кандидатствам във Велико Търново за учител. Зарадвах се. Благородна е професията. Аз също съм учителка. Цяло лято учи по литература за кандидатстудентските изпити. Споделяше, че не харесва творчеството на Димчо Дебелянов и се молеше да не му се пада. Отиде на изпита и аз слушам темата по радиото. Настръхнах, като чух "Димчо Дебелянов". Казах си край - той не е учил. Но се справи. Приеха го и замина за Търново, където беше учител няколко години. Веднъж ми сподели,

че се колебае дали да остане в тази професия

Каза, че децата не слушат. За да ги укроти, купил на целия клас шоколади. Ето такъв човек е. Дрехите ще си свали, за да даде на другите. После отиде да работи в полицията. Вече беше голям, не съм го спирала."
След като напуска системата на образованието, Йордан Костов започва кариерата като оперативен работник в "Криминална полиция" в Добрич. Преди години тогавашният шеф на РДВР в града Аргил Спасов го наказва и го праща да работи в Шабла. Когато полицай номер едно на града става настоящият депутат от ГЕРБ Румен Иванов Йордан Костов е върнат като шеф на Криминална полиция на Първо РПУ в града.
"Защо му беше работата в полицията... Беше страхлив. В района му преди години стана убийство. Мъж беше заклал жена си. А Данчо не може да гледа кръв" - разказва майката на арестувания бивш полицай.
Тя допълва, че когато синът й заминава на работа в София преди 10 години,

родителите се
опитват да го разубедят, но не успяват

В столицата е настанен на 16-ия етаж във ведомствен апартамент на МВР. Съпругата му Мария за кратко отива при него в София, но бързо се връща в Добрич, защото в големия град няма кой да й помага в грижите за децата. Тя споделя, че е ходила на свиждане на мъжа си само два пъти, защото няма възможност да пътува до София по-често.
Така Йордан Костов е назначен за оперативно обслужващ затворническото общежитие в Казичене, където остава 10 години. Работата му е да следи за режима на затворниците и да извлича от тях информация за престъпния свят.
Йордан Костов е награждаван многократно за работата си. Един от случаите е за разкриване на убийството на сестри Белнейски. След негова оперативна комбинация по случая ключов свидетел днес по делото срещу Лазар Колев за убийството на сестрите е настанен с него в една килия и научава факти, които го заковават като извършител. До този момент ченгетата подозират Колев за престъплението, но нямат доказателства и затова се налага да го следят изкъсо. По това време той е в затвора за кражба. Агент на Йордан Костов го разобличава и дава информацията на оперативния работник.
Костов е задържан в началото на февруари 2010 по време на вторите арести по "Наглите". Информацията оттогава е, че е пускал от затворническото общежитие с лек режим Павел Петков-Прасето. Той пък

ходил на къщата си
 в Бистрица, в която са държани в плен някои от жертвите на Наглите

Прасето днес е подсъдим по делото за отвличанията и той е най-вероятният свидетел срещу Йордан Костов за вземане на подкуп като длъжностно лице.
Освен с Павел Петков от групата на "Наглите" Йордан Костов е свързван и с наркобоса Васил Маникатов, който лежи в Казичене. Маникатов е една от жертвите на "Наглите" и е

отвлечен при
поредното си излизане от затворническото общежитие

Подозренията, че Костов го е пуснал в синхрон с бандата на "Наглите", за да бъде отвлечен, не се потвърждават в хода на разследването. Самият Маникатов разказва пред ченгетата, че първо се е обадил на Костов, когато са го освободили, след като близките му плащат четвърт милион за живота му. Въпреки първоначалните подозрения на МВР и прокуратурата, че поне петима полицаи са подпомагали дейността на "Наглите", нито един освен Костов не бе арестуван, а днес се оказва, че и той няма нищо общо с дейността им. Поне по документите от разследването, годни за доказателства в съда.
Подозренията на близки до полицая са, че членове на "Наглите" са го натопили за това, че ги е пускал срещу пари,

за да му отмъстят за сигналите срещу тях

Като нищо може да се окаже, че ако на сигналите на Йордан Костов бе обърнато внимание навреме, можеше да се предотвратят поне 6 от отвличанията, извършени от Йожи, Културиста и Релето, казват негови близки.

УСПЕХ: Днес Лазар Колев е подсъдим за убийството на сестри Белнейски с помощта на Костов.
УСПЕХ: Днес Лазар Колев е подсъдим за убийството на сестри Белнейски с помощта на Костов.
ТВЪРДЕНИЯ: Павел Петков от "Наглите" топи ченгето, че е вземало подкупи, за да го пуска на работа извън затвора.
ТВЪРДЕНИЯ: Павел Петков от "Наглите" топи ченгето, че е вземало подкупи, за да го пуска на работа извън затвора.
ЖЕРТВА: Наркобосът Васил Маникатов е категоричен, че Йордан Костов няма нищо общо с отвличането му.
ЖЕРТВА: Наркобосът Васил Маникатов е категоричен, че Йордан Костов няма нищо общо с отвличането му.