Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Азис плаща 571 000 лв. ДДС ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИ: Депутатът Ариф Агуш има проблеми с данъчните заради картофи и дървесина.

Възможно ли е депутат и чалга звезда да се-дят на една маса и оживено да разговарят помежду си? Но не в задимен фолкклуб или поредното светско парти, където тази гледка е нещо обичайно.
Оказва се, че народният представител от ДПС Ариф Агуш и фолкизпълнителят Азис дълго могат да обсъждат един проблем. Той не е свързан с правата и свободите на малцинствата, нито с проблемите на хомосексуалистите и травеститите.
Депутатът Ариф Агуш и Азис имат друга обща тема на разговор. Данъците. Двамата са реализирали приходи от независима икономическа дейност за по над 50 000 лв. годишно. Но нито Агуш, нито Азис са се регистрирали по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), което е задължително за приходи в такива мащаби извън тези по трудов договор.
При проверка на НАП и двамата се сдобиват с данъчни ревизионни актове по едно и също време. Така се задължават да плащат на хазната заради един и същ пропуск, свързан с доходите им. Депутатът Агуш - 15 хиляди, Азис - 40 пъти повече - 571 бона.
Данъчните подхващат дейността на депутата от ДПС Ариф Агуш още през 2009 година. Проверяват доходите му извън тези, които получава като народен представител. Бирниците установяват, че още през 2006 година

Ариф Агуш е декларирал
45 хиляди приходи от продажба на картофи

Още толкова депутатът посочва, че е получил от продажби на дървесина. Родът му е наследник на десетки хиляди декара гори в Смолянския регион, откъдето семейството му е изселено през 1949 година.
За следващата 2007-а Агуш декларира близо 60 хиляди от дървесина.
"За 12 месеца преди октомври 2006-а е достигнал облагаем оборот от 85 хил. лв. До 14 ноември е следвало да подаде заявление за регистрация по Закона за ДДС, но не го е направил" - категорични са данъчните в акта, който му налагат. Хиляди българи "забравят" да се регистрират по ДДС, когато оборотите им надхвърлят 50 хиляди годишно, защото трябва да отчисляват повече за държавната хазна. Спорен е единствено моментът чие задължение е това - на осъществяващия независима икономическа дейност, или на приходната администрация.
На Ариф Агуш са определени за довнасяне 15 хил. лева - сумата с лихвите, която е спестил от това, че не се е регистрирал по ДДС.
Този данъчен ревизионен акт е поправен със следващ след обжалване. През ноември 2010 г. бирниците се коригират и Агуш остава да виси на хазната с малко над 10 хиляди. Може би заради неприятностите с НАП през февруари Сметната палата открива, че Ариф Агуш не е декларирал пред тях 30 бона доходи. Справка в декларациите му показва, че всяка година той получава между 30 и 45 хиляди лева от друга стопанска дейност.
"Обжалвах ревизионния акт пред НАП, но тя е служебно препратена към офиса в квартал Младост за окомплектоване. От този момент натам, в нарушение на чл. 146 от ДОПК органът, получил жалбата, изобщо не я е окомплектовал и я е задържал при себе си. Така 45-дневният срок за произнасяне по жалбата е изтекъл на 29 ноември миналата година. Тъй като нямам решение по жалбата ми, следва, че актът е мълчаливо потвърден. Тези бездействия на органите по приходите са нарушили правото ми на защита. Изводите в този ревизионен акт са недоказани, неверни и необосновани" - категоричен е в жалбата си до съда депутатът Ариф Агуш. Той допълва, че НАП са установили 21 хил. доходи от заплатата му като народен представител за 2006 г, а доходът от продажба на картофи е реализиран еднократно, и то от земя, която му е възстановена.
Според Ариф Агуш не е вярно, че дължи ДДС за доходите си от картофи и дървесина.

Той се аргументира с факта, че това са семейни приходи

Т. е. сумата от 85 хил., като се раздели на две, се получава по 42 500 лв. приход за него, и още толкова за съпругата му Кериме. При това положение той не надхвърля границата от 50 хиляди лв. и не е длъжен да се регистрира по ДДС. Позовава се на разпоредбите в Семейния кодекс, където се казва, че придобитото по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежи и на двамата съпрузи, независимо на чие име са придобити. Жената на Ариф Агуш работи като старши одитор в Сметната палата.  Нито един от двамата обаче не е регистриран като земеделски производител, откъдето са доходите им от картофи. За голямо съжаление на Азис, той не може да се позове на Семейния кодекс, за да свали границата на приходите си от независима икономическа дейност. Първо, защото не е женен, а

пред държавата браковете му с мъже нямат административна стойност

и второ, защото сумата при него е 10 пъти по-голяма от тази при депутата.
Азис отказа да коментира пред "168 часа" проблемите си с НАП и ревизионния акт. Там историята е същата както при депутата. Азис не се е регистрирал по ДДС, въпреки че доходите му от независима икономическа дейност далеч са надвишавали границата от 50 хиляди годишно. Въпреки това откакто е навършил 24 години, Васил Боянов, както е истинското му име, всяка година подава данъчни декларации и плаща милиони данъци в хазната.
Мащабната данъчна проверка на изпълнителите във фолкбранша започва в средата на 2010 година. Един от проверяваните изпълнители съвсем естествено е най-оборотният - Азис.
Понеже той редовно е декларирал доходите си и е плащал данъци, бирниците се хващат за друго - не е регистриран по ДДС. Със заповед от септември 2010 му е възложена ревизия по ДДС за период 2007 - 2010 година.
Данъчните установяват, че само до май 2007 г. Азис е получил 100 хиляди лева хонорари и

е следвало да се регистрира по ДДС, но той не го е направил, както и картофопроизводителят - депутат Ариф Агуш

За да определят задълженията му по ДДС, от НАП изискват всички бележки за доходите на Азис. За ревизирания период той води шоуто си по една от националните телевизии. Оттам става ясно и какви пари на месец е вземал фолкизпълнителят в амплоато си от малкия екран. За различните месеци сумите варират от 48 хиляди до 203 бона. Най-внушителната цифра е в началото на "Шоуто на Азис", а най-малката - в края му, явно обвързани с рейтинга на предаването. Всички доходи певецът е декларирал и е платил данъци върху тях, но не се е регистрирал по ДДС, където отчисленията са по-солени. Така от НАП му връчват данъчен ревизионен акт в началото на 2011-а. Сумата, която е определена за довнасяне е 571 хиляди лева.
През 2011 г. както Ариф Агуш, така и Азис обжалват данъчните си актове в Административния съд в София. Депутатът твърди пред съда, че доходите му от картофи и дърва не са независима икономическа дейност, защото не е извършвана редовно и не е по занятие.
"За разлика от изпълнителите, с които НАП си прави рекламна кампания какви данъци ще събере от тях, а още не са събрани, Васил Троянов Боянов от 2003 година си подава данъчни декларации, и то всяка година! Там е посочвал източника на доходите си. Питам се защо не се прилагат данъчните норми към всички! Ясно е, че става въпрос за независима икономическа дейност. Данъчната администрация е знаела за това какви доходи има и какви данъци е платил. Проверката дали е регистриран по ДДС е направена в информационните масиви на НАП. Точно данъчните е трябвало да го регистрират по закона за ДДС. Това е колкото задължение на клиента ми, толкова и тяхно.

Е, кой трябва да знае по-добре законите - данъчната администрация или музикалният изпълнител Васил Троянов Боянов?

И граничи с арогантността позицията в решението на дирекция ОУИ, че това е правомощие на данъчната администрация, но не и задължение да го регистрира тогава, когато тя е узнала за източника на неговите доходи, че те произтичат от независима икономическа дейност" - категоричен е адвокатът на Азис на заседанието по делото. Спорът тук не е, че доходите са от независима икономическа дейност, а кой е трябвало да регистрира Азис по ДДС - той самият или НАП.
По делото е установено, че той все пак е подал заявление за регистрация по ДДС, но след законоустановения срок. Това обаче не умилостивява магистратите, както и че Азис редовно си е подавал данъчни декларации.
За разлика от случая на скандалния чалга певец много

други родни артисти
минават метър и за тях
е направен компромис

Някои от тях не само че не са се регистрирали по ДДС, но и въобще не са подавали данъчни декларации.
Съдът категорично отхвърля жалбата на Азис против данъчния ревизионен акт. Засега той не е обжалвал пред Върховния административен съд, въпреки че има право на това. Пропуснал е и сроковете, в които може да направи това, което означава, че се е предал и е загубил войната с НАП.
Коренно различно е положението при депутата Ариф Агуш. Още първата инстанция, която порязва Азис, отменя акта на народния представител от Смолян. От НАП обжалват пред Върховния административен съд, защото иначе ще се окаже, че Агуш няма да плати. Там казусът с картофите, дървесината и общата семейна собственост ще се разглежда отново през април.