Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Джон Траволта в култовия филм "Брилянтин", който я превръща в легенда
С Джон Траволта в култовия филм "Брилянтин", който я превръща в легенда

Актрисата забранила на лекарите да ѝ казват колко време ѝ остава

Губи сестра си и кръщелницата си, но не пада духом

Работник се самоубива в една от спалните в имението ѝ, а дъщеря ѝ се бори с анорексия и наркотична зависимост

"Твой съм от момента, в който те срещнах и завинаги. Излъчването ти беше невероятно. Обичам те толкова много. Ще се видим по пътя и ще бъдем отново заедно. Твой Дани. Твой Джон."

Това написа актьорът Джон Траволта, след като разбра, че неговата екранна половинка Оливия Нютън-Джон, с която си партнираха в култовия филм "Брилянтин", е починала. Двамата пренесоха за кратко любовта си от екрана и в личния си живот, но след бурна връзка се разделиха. Въпреки това запазиха приятелските си отношения.

Певицата и актриса Оливия издъхва сутринта на 8 август на 73 години в ранчото си в Северна Калифорния, заобиколена от семейството и приятелите си. Новината за кончината й беше съобщена от нейния съпруг Джон Истърлинг. Още от 1992 г. тя водеше битка с рака.

Няколко пъти я печели,

но през последните години болестта се завръща.

В изявление семейството на певицата помоли почитателите й да уважат личното им пространство в този труден за тях момент. Те призоваха феновете, вместо да купуват цветя в памет на актрисата, да дарят средствата на фондацията за борба с рака, основана от Оливия Нютън-Джон.

"Вдъхновението от нейната борба с коварната болест и лечението й с природната медицина продължават с фондация "Оливия Нютън-Джон", посветена на проучвания на растителната медицина и рака – се казва още в съобщението им. – Молим ви, вместо да купувате цветя, да направите дарения в нейна памет."

Неслучайно съпругът й Джон се сбогува с нея с думите: "Повече от 30 години Оливия беше

символ на триумфа и надеждите”

След като новината за смъртта й обиколи света, всичките й звездни приятели изразиха съболезнованията си.

Стокард Чанинг, изиграла Бети Рицо в "Брилянтин", я сравни с лятото: "Не мисля, че познавам по-мил човек от нея. Първите неща, с които я асоциирам, са слънчева, топла и грациозна. Ще ми липсва неимоверно".

Певецът Род Стюарт ще я помни като "перфектната дама, красива, със страхотно държание и определена австралийска изисканост", а водещата Опра Уинфри определи позитивизма й като "заразен".

Най-близките й обаче разказват, че целият й живот е белязан от

тежки моменти

Тя е е родена в Кеймбридж, Великобритания, през 1948 г. Когато е на 5-годишна възраст, семейството й се мести да живее в Мелбърн, Австралия. Баща й е офицер в МИ5 и е известен с факта, че по време на Втората световна война задържа Руд Хес, една от водещите фигури на нацистката партия. От страна на майка си е внучка на физика Макс Борн, спечелил Нобелова награда през 1954 г.

Като малка преживява различни перипетии, но успява да изгрее на звездния подиум още като тийнейджърка, когато става първа на тв шоуто за таланти Sing, Sing, Sing и участва в момичешка попгрупа. Първия си сингъл записва през 1966 г. във Великобритания, следват още няколко хита с голям успех, но световната слава я застига чак през 1973 г., когато пуска парчето Let Me Be There. Може би именно този хит й дава шанс да бъде избрана за ролята на Санди в мюзикъла "Брилянтин", където си партнира с Джон Траволта. По това време Оливия нямала почти никакъв опит в актьорството, но със завиден талант

играе мила гимназистка, омагьосала лошото момче Дани

в училище в Южна Калифорния през 50-те години. Тяхната привидно невъзможна любов превръща филма в може би най-популярния киномюзикъл. Дани Зуко и Санди Олсън подлудяват публиката, а приходите от "Брилянтин" са около 400 млн. долара, което го превръща в най-печелившия мюзикъл. Романа, който пресъздават пред камера, пренасят и в живота, но за кратко.

Оливия и Джон се събраха отново заедно по повод на 40-годишнината от излизането на мюзикъла по екраните. Двамата дори изиграха един от танците в култовата лента.

"Не мисля, че някой си представяше, че това ще бъде филм, който след 40 години все още ще бъде популярен, ще се говори за него и хората ще казват, че го обожават – споделя Оливия тогава. – Но се оказа точно такъв филм и съм много щастлива, че бях част от него."

След "Брилянтин" Нютън-Джон продължава да се снима във филми, но те така и не достигат успеха на култовия мюзикъл. Междувременно развива и музикалната си кариера, но след 1980 г. се отдава повече на личния си живот и на първата си модна колекция за спортни облекла, носеща името Koala Blue. Тя

отваря магазин в Холивуд, но и на още 49 места в света Бизнесът й донася милиони, но се срива в началото на 90-те заради икономическа криза.

По онова време Оливия се влюбва в актьора Мат Латанзи и през 1986 г. се ражда дъщеря им Клои Роуз.

През годините момичето страда от анорексия и посяга към наркотиците, казвайки, че известността на майка й я тласнала в тази посока.

Проваленото бизнес начинание е поредният злополучен обрат в тъжната сага на певицата, която обаче се радва и на успехи. Дългогодишната й певческа кариера е увенчана с четири награди "Грами" и над 100 млн. продадени копия на албуми. 15 от нейните хитове влизат в Billboard Hot 100. Пет от тях достигат първа позиция. През 2006 г. е удостоена и с най-голямата държавна награда на Австралия — Австралийски орден.

1992 г. обаче се оказва истински кошмар. Първо губи 5-годишната си кръщелница от рак, след това издъхва баща й, а две седмици по-късно Оливия е диагностицирана със злокачествено туморно образувание в гърдата. Тогава започва дългогодишната й битка с коварната болест.

Подлага се на частична мастектомия, реконструкция на гърдата и химиотерапия. Това й дава около 20 години живот без рак, но съдбата не спира да й изпраща изпитания. Въпреки това актрисата решава да помогне и на други и основава "Уелнес и изследователски център за рак" в Австралия.

В продължение на 9 години живее с интимния си партньор Патрик Макдермот, който

изчезва безследно през 2005 г.,

докато е на риболов в залива Сан Педро в Калифорния. Оливия разбира едва седмица по-късно, когато той не се явява на семейно събитие. Официалните данни по случая са, че Макдермот се е удавил, докато е навлизал с лодката си навътре в океана. След няколко години обаче се появяват слухове, че той е инсценирал смъртта си и е избягал с друга жена в Германия, за да се спаси от огромен финансов дълг.

След тази загуба певицата се запознава с втория си съпруг Джон Истърлинг, който бе до нея до края на живота й. Връзката им също не потръгва много добре. Двамата мечтаели за приказен дом и го намират през 2009 г. на брега на морето в Юпитер Инлет. Няколко години по-късно решават

да продадат луксозното имение,

като първо извършват ремонтни дейности, за да вдигнат цената на имота. Наемат 41-годишният Кристофър Париселети, който да следи дали всичко се изпълнява по план.

Няколко дни по-късно обаче Париселети е открит мъртъв в една от спалните в имението. Той се самоубил, като се застрелял, а зловещият инцидент отблъсква потенциалните купувачи. Години наред Оливия и Джон се опитват да продадат имението и успяват 7 години по-късно срещу 5 млн. долара.

2013 г. също е една от кошмарните в живота й. По време на един от профилактичните си прегледи Оливия чува отново: "Ракът се е завърнал". Докато се готви за нова война с болестта, съдбата й нанася още един удар. Точно на годишнина от рождения ден на покойната си майка разбира, че сестра й Рона Нютън-Джон е починала също от злокачествено образувание.

Размишлявайки за предизвикателствата в живота си, Нютън-Джон казвала: "Аз съм

много по-силен човек, отколкото смятах

Понякога трябва да се сблъскате с неща, преди наистина да знаете потенциала си. Всеки ден е подарък, никой от нас не знае наистина колко дълго ще живее. Много съм благодарна и смятам да остана тук дълго. Имам още много работа за вършене".

За втори път тя успява да се пребори с рака, но болестта отново се завръща през 2017 г., когато откриват метастази в гръбнака й. Тогава в интервю споделя, че се чувства по-силна от всякога. Оливия не спира да работи. Отдава се повече на музиката, изпълнява песни, които да вдъхват кураж на онкоболните, и дори започва да пише детски книги.

"Живяла съм толкова много животи в музиката. Първо започнах с кънтри, след това с поп. Чувствам се много благодарна за тези песни, репертоарът е толкова голям", казва певицата в интервюто.

Любопитното е, че Нютън-Джон категорично забранила на лекарите да й съобщават прогнози за продължителността на живота й. Смятала, че това не само не би й помогнало по никакъв начин да изживее остатъка от дните си, но дори ще й попречи: "Ако някой ти каже, че ти остават още 6 месеца живот, много е вероятно да е точно така, защото ще го повярваш – посочва Оливия. - Така че за мен, поне психологически, е по-добре да не знам какво очакват медиците и колко дълго е живял последният човек, който е имал това, което имам аз. Не искам да се настройвам по този начин. Научих се да живея с това. На този етап вече е невъзможно да се отърва от всяка ракова клетка. Но се чувствам отлично. Пия много билки."

През последните две години актрисата спира да работи и се отдава на лечението си.

“Обичам всяка минута,

а ракът беше част от живота ми толкова дълго време. Чувствах, че нещо не е наред. Притеснително е, когато се върне, но си мислех, че ще се справя отново", споделя Оливия малко преди да почине.

Така още преди да навърши 74 г., тя отиде на небесната сцена, където вероятно отново ще е Санди.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

40 години след филма Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон отбелязват годишнината с песни и танци от филма.
40 години след филма Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон отбелязват годишнината с песни и танци от филма.
Оливия развива успешна музикална кариера.
Оливия развива успешна музикална кариера.