Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев
Цветан Василев

Сега Цветан Василев може с лична карта да пътува в държави, които не са членки на ЕС, обясни адвокатът му

Комисията в Интерпол е разгледала жалба на банкера Цветан Василев и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. Това твърди неговият защитник адвокат Константин Симеонов.

"Сега Цветан Василев може с лична карта да пътува в държави, които не са членки на ЕС". Адвокат Симеонов уточни за bTV, че това е така, защото европейската заповед за арест на клиента му не е свалена. Тя може да се отмени единствено от прокуратурата.

Преди повече от месец "24 часа" съобщи, че Цветан Василев вече не присъства на сайта на Интерпол. Международната полицейска организация още тогава беше свалила червената бюлетина, с която издирваше избягалия в Сърбия български бизнесмен.

Цветан Василев е в Сърбия от 6 години, преди прокуратурата да образува дело срещу него за фалита на КТБ. Закритият преди месец Специализиран съд не довърши наказателното дело срещу Василев, обвинен в ръководството на организирана престъпна група от 18 души за фалита на банката.

„Комисията за контрол на досиетата към Интерпол извърши нова проверка и преразгледа червената бюлетина срещу мен от 2014 г. след моя жалба в съответствие с Правилника на Интерпол“, посочи Василев.

За четири години и две от бюлетините за издирване на Цветан Василев отпадат.

"Това е пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Де факто, Интерпол е констатирала шест злоупотреби с бюлетини на Интерпол от българската прокуратура само срещу моето семейство. Обективно можем да говорим за престъпления по служба на Иван Гешев", допълва Василев.