Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

У нас, ситуацията, е, грубо казано следната...
Хора, които не биха пръднали даже, ако не получат възнаграждение обвиняват други, които вземат възнаграждение в продажност.
За грантаджиите от двата полюса на спектъра иде реч.
Скивайте сега, драги ми изключително морални хора. Всеки на тоя свят работи за заплата. Или за грант. Или за каквото дойде.
Имам удоволствието и честта да съм част от един творчески съвет вече втори мандат (в София), който дава грантове. демек и аз по някакъв начин давам грантове.
По принцип грантове се вземат трудно. Трябва да напишеш проект, той да е добър, да е съобразен, например, със съдържателния обхват на определена програма и така нататък...
И лошото е, че някои, които пишат хубави проекти печелят, а често други, които имат добър продукт, но не пишат добри проекти, уви, не печелят. Което не е добре...
Да ви кажа сега за Америка за България. Знам един техен проект, който беше турбо як - беше свързан с това в училище да ходят различни музиканти и да правят мини концерти за децата там. В клас - директно в класната стая.
Знам, че в тези мини концерти се е свирила и руска музика, а американска - почти не. И знам, че няма подобен руски проект.
Иначе съм съгласен с тези, които казват, че някои от субектите, които са вземали грантове от Америка с цел да популяризират демокрацията, са били толкова зле и такива комсомолци, че вместо да произведат демократи, са произвели путинисти.
Съгласен съм с тази теза. Но има още две тези, които е хубаво да знаете:
1. Винаги съм подозрителен, когато, пак ще повторя, хора, които не биха преспали със законните си половинки без да им се плати започват да клеймят онези, които получават възнаграждение за нещо. Впрочем като музикант това съм го срещал и срещам постоянно - оядени оли***рени ми обясняват, че музиката не трябва да се заплаща, а музикантите не трябва да получават авторски, камо ли па да им се купуват албумите.
2. Има разлика между това някоя фондация да дава пари и да се отчита и това някое посолство да дава по некой лев в плик, че да се говорят едни неща. Това, ако не го разбирате, имам лоши новини за вас.
И последно - че стана много дълго - и грантовете са като корупцията - неща, които са лоши, щото не участваме в тях. Иначе са си съвсем ОК...