Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тримата подсъдими - Александър, Вили и Светлозар, на делото за смъртта на Стоян Балтов.
Тримата подсъдими - Александър, Вили и Светлозар, на делото за смъртта на Стоян Балтов.
  • Само един е в затвора
  •    За последно за Вили Георгиев се чу през 2018 г., когато беше заловен в Порт Елизабет в Южна Африка
  •   Съучастникът му Светлозар Стоилов беше споменат и сред 19-те издирвани от Европол

Те са двама 33-годишни мъже, които вероятно водят съвсем нормален живот. Може би през деня работят, вечер се срещат с познати, ходят по заведения. Отличават се обаче от другите хора по това, че стомасите им се свиват при всяко приближаване на полицай. От 8 години са избрали съдбата на бегълци от правосъдието.

Те са убийците на студента по фармация Стоян Балтов пред дискотека “Амнезия” в Студентски град на 5 декември 2008 г. - Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. В България са осъдени на по 18 години затвор, но вместо в килията двамата са нейде по света. Младостта им минава далеч от семействата и приятелите, но пък жертвата им така и не я изживя, защото завинаги остана на 19 г.

Светлозар Стоилов и Вили Георгиев са двама от общо

1700 българи, избягали от правосъдието през последните 20 години

Само миналата година списъкът набъбна с 481. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата.

За последно името на Светлозар Стоилов беше напомнено, когато през ноември 2020 г. Европол пусна списък на 19 бегълци на Стария континент. Така и обаче не се чу да е бил засечен някъде.

Това е снимката на Светлозар Стоилов на сайта на Интерпол
Това е снимката на Светлозар Стоилов на сайта на Интерпол

Съучастникът му Вили Георгиев обаче беше разкрит. В средата на август 2018 г. той

беше задържан в град Порт Елизабет в Южна Африка Още в края на 20

17 г. прокуратурата изпрати до южноафриканските власти искане за екстрадирането му, след като до нашите власти стигнала оперативна информация, че Вили е засечен там. Твърди се, че бил засечен да разнася плодове и зеленчуци край плажа на Блу уотър бей бийч. Препитавал се като общ работник и докер. Нямал постоянно жилище и често сменял квартирите си. Установявал се в бедни квартали.

Това е снимката на Вили Георгиев на сайта на Интерпол
Това е снимката на Вили Георгиев на сайта на Интерпол

Дори на 20 август 2018 г. в Порт Елизабет трябваше да се проведе съдебно заседание, на което да се решава дали Вили Георгиев да бъде предаден на българските власти. Според чуждото законодателство след решението на съда правосъдният министър на Южна Африка трябва да издаде заповед за екстрадирането му у нас.

Повече за Вили Георгиев не се чу нищо, но за Южна Африка, както и за Дубай, е известно, че не предават бегълци от правосъдието.

После медийни публикации неофициално твърдяха, че Вили се бил върнал у нас с фалшив паспорт. Носел очила и бил боядисал в черно светлата си коса.

Кога точно той и Светлозар са избягали, не е ясно, защото според закона явяването на подсъдимите пред Върховния касационен съд не е задължително.

За липсата им се разбра на 22 декември 2014 г. - 6 години след бруталното убийство, когато ВКС окончателно ги наказа с по 18 години затвор. Осъдените са трима - Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов.

Още същия ден, щом излиза присъдата, съдебната охрана отива в домовете им, за да ги отведе в затвора. Оказва се, че само Александър Данаилов е открит. Другите двама ги няма.

7 месеца по-късно братът на Стоян Балтов - Борислав, открива, че единият от избягалите виновници за убийството на Стоян - Светлозар, не се издирва в чужбина чрез Интерпол. Едва тогава той е включен в списъка. Към днешна дата снимките на Вили и Светлозар още са на сайта на международната полицейска организация. Те са вече на 33 години. Когато са обвинени за убийството, са едва на 20, почти колкото и жертвата им.

На мястото, където е убит Стоян Балтов, има паметник.
На мястото, където е убит Стоян Балтов, има паметник.

Убийците и Стоян Балтов се срещат за първи и последен път в нощта на 5 декември 2008 г. пред дискотека “Амнезия” в Студентски град в София. Студентът с двама приятели си тръгвал от заведението, но ги пресрещнала пияна компания. Трима се нахвърлили с ритници и юмруци върху Стоян и приятелите му. Студентът бил пребит зверски,

получил 11 ритника в главата

Той не оказвал съпротива, но въпреки това биячите го удряли безпощадно.

60 секунди по-късно починал от тежка черепно-мозъчна травма. Според твърденията на Александър Данаилов не трима, а шестима са участвали в побоя.

Делото приключи на първа инстанция чак през лятото на 2013 г. Заради бавното правосъдие години по-късно родителите на студента осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата.

На първа инстанция по 18 години затвор получиха Александър и Светлозар, а Вили беше оправдан. През април 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата, но осъди на 18 г. затвор и Вили Георгиев. През декември същата година наказанието им беше потвърдено и от ВКС. Докато делото се движи по инстанциите, тримата са на свобода.

“Убийците ще избягат”, предупреждава още по време на първоинстанционния процес майката на Стоян Балтов - Зарка. И се оказва права.