Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Кадър: Фейсбук/Володимир Зеленський
Володимир Зеленски Кадър: Фейсбук/Володимир Зеленський

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски за пореден път заяви, че Киев няма да отстъпи никакви територии на Русия и че ако в окупираните територии се проведат референдум, за какъвто се твърди, че Москва планира, това ще сложи край на възможността за преговори.

"Все повече се говори, че окупаторите подготвят псевдореферендуми за присъединяване към Русия на окупираните южни части на страната ни. Искам да кажа нещо много просто: всеки, който помага на окупаторите по какъвто и да било начин, след това ще понесе отговорността си пред Украйна. Нашата позиция остава непроменена: няма да се откажем от нищо наше, и ако окупаторите продължат с тези псевдо-референдуми, това ще означава край на възможностите за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито Русия ще има нужда в някакъв момент", каза Зеленски.

Ситуацията в Донбас остава тежка, а Киев подготвя контраофанзива на юг.

Международната агенция за атомна енергия призова да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в централата заради опасения от пожар и изтичане на радиоактивни вещества. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за сраженията около АЕЦ "Запорожие", която е под руски контрол, предаде БНТ

След началото на инвазията двете страни направиха опит да преговарят, но от март диалогът е прекратен, като всяка от страните обвинява другата за спирането му.